Kök (Çin karakterleri)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Anne" anlamına gelen Çince bir karakter olan 媽 mā'nin sol kısmı, (her iki anlamda da) bir radikaldir, "kadın" (veya "dişi") anlamına gelir.

Kök (Çince: 部首; pinyin: bùshǒu; "bölüm başlığı"), Çince bir karakterin geleneksel olarak Çince sözlükte listelendiği grafik bileşenidir. Bu bileşen genellikle bir biçimbirime benzeyen anlamsal bir göstergedir, ancak bazen fonetik bir bileşen veya hatta karakterin yapay olarak çıkarılmış bir kısmı olabilmektedir. Bazı durumlarda, zaman içinde karakter anlamındaki veya telaffuzdaki değişiklikler nedeniyle orijinal anlamsal veya fonolojik bağlantı belirsiz hale gelmiştir.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Luó Zhènyù (羅振玉) 1958. 增訂殷墟書契考釋 (revised and enlarged edition on the interpretation of oracle bone inscriptions). Taipei: Yiwen Publishing (cited in Wu 1990).
  • Serruys, Paul L-M. (1984) "On the System of the Pu Shou 部首 in the Shuo-wen chieh-tzu 說文解字", in 中央研究院歷史語言研究所集刊 Zhōngyāng Yánjiūyuàn Lìshǐ Yǔyán Yánjiūsuǒ Jíkān, v. 55:4, pp. 651–754.
  • Xu Shen Shuōwén Jǐezì (說文解字), is most often accessed in annotated versions, the most famous of which is Duan Yucai (1815). 說文解字注 Shuōwén Jǐezì Zhù (commentary on the Shuōwén Jíezì), compiled 1776–1807, and still reproduced in facsimile by various publishers. The reproduction by 天工書局 Tiāngōng Books (1998) in Taipei is useful because the seal characters are highlighted in red ink.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]