Jumiègesli William

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jumiègesli William (Latince: Willemus Gemeticensis), Gesta Normannorum Ducum adlı eserini Fatih William'a sunuyor

Jumiègesli William (y. d. 1000 - ö. 1070'den sonra (Fransızca: Guillame de Jumièges) 1066 yılı olayları zamanında yaşadı ve İngiltere'nin Normanlar tarafından fethi konusundaki en eski yazarlardan biriydi. Yalnızca Fatih William'a ithafen yazdığı mektubuyla Jumièges keşişi olarak tanınan kimliği belirsiz bir kişidir. Aynı zamanda Dük III. Richard'ın hükümdarlığı (1026-1027) sırasında bazı olaylara tanıklık ettiğinden bahsetmiş olduğu için tahmini olarak 1000 yılı civarı doğduğu makul bir varsayımdır. Muhtemelen on birinci yüzyılın ilk çeyreğinde manastıra girdi ve eğitimini Thierry de Mathonville'den aldı. Orderic Vitalis'e göre William'ın takma adı "Calculus" idi. Bu takma adın altındaki anlam bilinmemektedir. 1070'den sonraki ölümü ise kayıt edilmemiştir. Tarihi olarak Norman bakış açısıyla yazan bir Normandı. Hiçbir askeri eğitimi olmayan bir keşiş olduğu belliydi fakat buna rağmen kayıtlarında halkının başarılarından gururla bahsetmektedir.[1]

Jumiègesli William, yaklaşık 1070 yılında yazılan Gesta Normannorum Ducum ("Norman Düklerinin İşleri") olarak bilinen tarihçenin orijinal derleyicisiydi. Bu eser, Saint-Quentinli Dudo tarafından De moribus et actis primorum Normannorum ducum adıyla y. 996 ve y. 1015 yılları arasında derlenmiş daha önceki bir yapıtın taslağı üzerine yazıldı. De moribus et actis primorum Normannorum ducum adlı eser ise Dük I. Richard tarafından yazdırılmıştır ve "üvey kardeşi Ivry Kontu Rodulf ve oğlu Dük II. Richard (996-1026) tarafından yenilenmiştir. Dudo'nun çalışması, 1050'lerde Jumiègesli William tarafından ele alındı; kendi De moribus'unu revize etti, kısalttı ve güncelledi. Bunun üstüne II. Richard, III. Richard (1026-7), I. Robert (1027-35) ve I. William'ın hükümdarlık dönemlerinin kayıtlarını da ekledi. Bu yapıtı 1060 yılında noktaladı ancak daha sonra I. William İngiltere kralı olduğunda, yapıta eklemeler yaparak yılı 1070'lere kadar uzattı. Gesta Normannorum Ducum daha sonra 12. yüzyıl keşiş vakanüvisleri Orderic Vitalis ve Torignili Robert tarafından genişletildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel

  1. ^ "William of Jumieges". 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 

Genel

  • The Gesta Normannorum Ducum of William of Jumièges, Orderic Vitalis and Robert of Torigni, edited and translated by Elisabeth M. C. Van Houts, Clarendon Press, Oxford, 1995.
  • The Battle of Hastings, Interpretations and Sources, edited by Stephen Morillo, The Boydell Press, 1996.