Joumou çorbası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Joumou çorbası
Soup joumou
Alternatif isimSoupe au giraumon
Ülke(ler)Haiti
Ana malzemelerSquash, beef, potatoes, vegetables

Joumou çorbası (/ dʒuːmuː/; Fransızca: saucee au giraumon) Haiti mutfağına özgü bir çorbadır. 2021 yılında çorba joumou, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne eklendi.

Çorba, geleneksel olarak türban kabağı gibi kış kabaklarıyla pişirilir. Kabak dilimleri, dana eti ve çorba kemiği parçaları, patates ve malanga, pırasa, kereviz, turp, havuç, yeşil lahana, habanero biberi ve soğan gibi sebzelerle birlikte bir tencerede pişirilir. Kabak daha sonra, genellikle bir mutfak robotunda su ile püre haline getirilir ve püre tencereye geri konur. Daha sonra limon suyu, sarımsak, maydanoz ve diğer bitki ve baharatlarla birlikte tuz ve baharat eklenir. Bazı Haitililer, şehriye ve makarna gibi ince makarna ve az miktarda tereyağı veya sıvı yağ ekler. Çorba her zaman sıcak olarak servis edilir ve genellikle çorbaya batırılan dilimlenmiş ekmek eşlik eder.

Sosyal Çağrışımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çorba joumou, Haiti'nin 1 Ocak 1804'te Fransız sömürge yönetiminden kurtuluşunu anıyor. Kölelik sırasında, köleler tarafından hazırlanan incelikten yalnızca Fransız sömürge ustalarının ve plantasyon sahiplerinin zevk almasına izin verildi. Devrimden sonra, özgür Haitililer sonunda çorbayı yiyebildiler ve çorba özgürlük, kurtuluş ve bağımsızlığı temsil etmeye başladı. 1 Ocak'ta hem evlerinde hem de diasporadaki Haitililer, siyasi gücü azat edilmiş köle çoğunluğa devreden ilk başarılı köle isyanını kutlamak için bu çorbayı yerler.

UNESCO tanıma[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2021'de Haiti, UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesinde çorba joumou tüketimine ilişkin bilgi, teknik bilgi ve uygulamalar için resmi olarak tanınma elde etti. Haiti'nin listeye ilk girişiydi.

  • List of soups
  • List of squash and pumpkin dishes

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]