İçeriğe atla

José Carreras

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Jose Carreras sayfasından yönlendirildi)
José Carreras
Carreras, Royal Albert Hall'ün sahne arkasında (Aralık 2001)
Genel bilgiler
DoğumJosep Maria Carreras i Coll
5 Aralık 1946 (77 yaşında)
İspanya Barselona, İspanya
TarzlarOpera
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1970-günümüz
Resmî sitejosepcarreras-tenor.blogspot.com

Josep Maria Carreras Coll (Katalanca telaffuz: [ʒuˈzɛb məˈɾi.ə kəˈreɾəs ˈkɔʎ]; d. 5 Aralık 1946), sahne adıyla José Carreras (/kəˈrɛərəs/, İspanyolca telaffuz: [xoˈse kaˈreɾas]), özellikle Donizetti, Verdi ve Puccini operalarındaki performanslarıyla tanınan İspanya'dan Katalan opera tenorudur.

Barselona'da doğan sanatçı, opera sahnesine ilk kez 11 yaşında Manuel de Falla'nın El retablo de Maese Pedro eserindeki Trujamán rolüyle çıktı ve 60'tan fazla rolü kapsayan kariyerine dünyanın önde gelen opera evlerinde sahne alarak ve çok sayıda kayıt yaparak devam etti. Plácido Domingo ve Luciano Pavarotti ile birlikte 1990'dan 2003'e kadar bir dizi büyük konserde Üç Tenor'dan biri olarak daha geniş bir izleyici kitlesinde ün kazandı. Ayrıca 1988 yılında hastalığa yakalanmasının ardından kurduğu José Carreras Uluslararası Lösemi Vakfı'nın başkanı olarak yaptığı insani yardım çalışmalarıyla da tanınmaktadır.[1]

Yaşamı ve kariyeri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Carreras, Barselona'nın bir işçi sınıfı semti olan Sants'ta doğdu. Antònia Coll i Saigi ve Josep Carreras i Soler'in üç çocuğunun en küçüğüydü.[2] Ailesi, 1951 yılında daha iyi bir yaşam arayışıyla Arjantin'e göç etti. Ancak bu yurtdışı göçü başarısızlıkla sonuçlandı ve bir yıl içinde Carreras'ın çocukluk ve gençlik yıllarının geri kalanını geçireceği Sants'a geri döndüler.[3]

Dosya:JoseCarrerasAge8.jpg
Carreras, 8 yaşındayken ilk halka açık performansında. İspanya Ulusal Radyosu, Aralık 1954.

Müziğe ve özellikle de şarkı söylemeye karşı erken yaşlarda bir yetenek gösterdi ve bu yetenek altı yaşındayken Mario Lanza'yı The Great Caruso filminde izlediğinde yoğunlaştı.[4] Otobiyografisinde ve çok sayıda röportajda anlatılan hikayeye göre, Carreras filmi izledikten sonra ailesine durmadan aryalar, özellikle de "La donna è mobile" söylemiş, doğaçlama konserlerinden bıktıklarında sık sık kendini ailenin banyosuna kilitlemiştir.[5] Bu noktada ailesi, amatör bir bariton olan büyükbabası Salvador Coll'un teşvikiyle onun için müzik dersleri alacak parayı buldu. İlk başta çocukluk arkadaşlarından birinin annesi olan Magda Prunera ile piyano ve ses çalıştı ve sekiz yaşında Barselona Belediye Konservatuarı'nda müzik dersleri almaya başladı.

Henüz sekiz yaşındayken, İspanya Ulusal Radyosu'nda piyanoda Magda Prunera eşliğinde "La donna è mobile" şarkısını söyleyerek ilk halka açık performansını sergiledi. Bu performansın bir kaydı halen mevcuttur ve José Carreras - A Life Story adlı video biyografide dinlenebilir.[6] 3 Ocak 1958'de, on bir yaşındayken, Barselona'nın büyük opera binası Gran Teatre del Liceu'da Manuel de Falla'nın El retablo de Maese Pedro eserinde Trujamán'ın çocuk soprano rolünü söyleyerek ilk kez sahneye çıktı. Birkaç ay sonra, La Bohème'in ikinci perdesinde Liceu'da son kez bir çocuk soprano olarak şarkı söyledi.

Gençlik yılları boyunca müzik eğitimine devam ederek Conservatori Superior de Música del Liceu'ya geçti ve önce Francisco Puig'den, daha sonra da Carreras'ın "sanatçı babası" olarak tanımladığı Juan Ruax'tan özel ses dersleri aldı. "Yedek" bir kariyere ihtiyacı olduğunu düşünen babası ve erkek kardeşinin tavsiyesine uyarak kimya okumak üzere Barselona Üniversitesi'ne girdi, ancak iki yıl sonra şarkı söylemeye yoğunlaşmak için üniversiteden ayrıldı.

  1. ^ "José Carreras International Leukaemia Foundation: Presentation". fcarreras.org. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2012. 
  2. ^ "Plaque placed by the city of Barcelona on the street where Carreras was born" (Katalanca). Bcn.es. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2012. 
  3. ^ Carreras, J. (1991): Singing From The Soul – An Autobiography, London: Souvenir Press, ss. 82-83.
  4. ^ Carreras, J. (1991). Op. Cit., ss. 84-85.
  5. ^ Carreras, J. Op. Cit. s. 85.
  6. ^ José Carreras – A Life Story, 1993, Decca, EAN: 0044007115435. (İlk olarak South Bank Show'da yayınlanmak üzere Iambic Productions tarafından üretilen program, 1992 yılında seçkin belgesel program dalında Uluslararası Emmy Ödülü kazanmıştır.)

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]