José Santacruz Londoño

Vikipedi, özgür ansiklopedi
José Santacruz Londoño
DoğumJosé Santacruz Londoño
1 Ekim 1943(1943-10-01)
Cali, Valle del Cauca, Kolombiya
Ölüm5 Mart 1996 (52 yaşında)
Medellín, Antioquia, Kolombiya
MilliyetiKolombiyalı
MeslekCali Karteli'nin uyuşturucu kaçakçısı (eskiden)

José Santacruz Londoño (1 Ekim 1943 - 5 Mart 1996) veya Chepe Santacruz olarak da bilinen Kolombiyalı uyuşturucu baronuydu. Gilberto Rodríguez Orejuela ve Miguel Rodríguez Orejuela ile birlikte Santacruz, Cali Karteli'nin lideriydi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cali Karteli[değiştir | kaynağı değiştir]

Santacruz ve Rodriguez Orejuela kardeşler, 1970'lerde Cali Karteli'ni kurdular. Öncelikli olarak esrar kaçakçılığı yapmaktaydılar. 1980'lerde kokain kaçakçılığına başladılar. Bir dönem kartel, ABD'nin %80'ini ve Avrupa kokain pazarının % 90'ını elinde tutmaktaydı.

Cali Karteli, rakibi Medellin Karteli'nden daha az suç işlemekteydi. Medellin Karteli, Kolombiya hükûmetine karşı acımasız bir savaş verirken, Cali Karteli bu sırada büyüdü. Cali, anlaşmazlığı veya ikna etmek için silah yerine rüşvete başvurmuştur. Medellin Kartelinin çöküşünden sonra, DEA ve Kolombiyalı yetkililer dikkatlerini Cali Karteli'ne çevirdi. Kartele karşı 1995 yazında savaş başlatıldı.

Yakalanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

1995 yazında birkaç Cali Karteli lideri tutuklandı; Gilberto 9 Haziran'da, Santacruz 4 Temmuz'da ve Miguel 7 Ağustos'ta tutuklandı. Daha sonra Santacruz, 11 Ocak 1996'da Bogotá'daki La Picota hapishanesinden kaçtı.[1]

Santacruz, Medellin Kartelinin eski üyeleriyle ittifak kurduğu kartelin tetikçileri ve silahlı adamlarından oluşan ağı sağlamlaştırmaktan sorumluydu. Kartelin liderleri hapsedildikten sonra daha bağımsız hareket etmeye başlayan bazı kaçakçılık ağları üzerinde daha fazla kontrol sağlamak istedi. Kendisine ve kartelin diğer liderlerinden bazılarına karşı yaklaşık 27 potansiyel tanığın suikastını koordine etti. Santacruz ve adamları, hükûmetin önemli şahsiyetlerine suikast düzenlemesi yaptığı da iddia edilmiştir.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Santacruz'un ölümünün iki şekilde olduğu belirtilmiştir. İlki, polis onu Medellín'e kadar izlemişti ve 5 Mart 1996'da Santacruz'un bir alışveriş merkezinde bulunduğunu bildiren isimsiz bir telefon aldılar. Alışveriş merkezinden ayrıldıktan sonra takip edildi ve polisin arabasını durdurmasının ardından kaçmaya çalışırken öldürüldü.

Diğeri ise, Amerika Birleşik Devletleri'nde hapiste olan bir uyuşturucu kaçakçısı ve Los Rastrojos örgütünün lideri Javier Antonio Calle Serna, Santacruz'un paramiliter güçler tarafından öldürüldüğünü iddia etti.[2]

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Londoño, 2010 Caracol TV Dizisi El Cartel'de Nestor Alfonso Rojas tarafından Ignacio 'Nacho' Sotomayor karakteri olarak canlandırılmıştır.
  • 2012 Caracol dizisi Escobar, el patrón del mal'da Hermes Camelo tarafından canlandırıldı.
  • Netflix dizisi Narcos ve Narcos: Mexico'da Pêpê Rapazote tarafından canlandırıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]