Joik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir joik veya yoik (İngilizce, İngilizcedeki ikinci yazımın telaffuza uygun olduğu; ayrıca Sámi dillerinde luohti, vuolle, vuelie veya juoiggus olarak da adlandırılır), Sami müziğinde Sapmi'nin Sámi halkı tarafından icra edilen geleneksel bir şarkı biçimidir. Kuzey Avrupa Bir joik sanatçısına joikaaja (Fince), joiker (Norveççe ve İngilizleştirilmiş) veya jojkare (İsveççe) denir. Başlangıçta, joik birkaç Sami şarkı söyleme tarzından yalnızca birine atıfta bulunulur, ancak İngilizcede bu kelime genellikle her tür geleneksel Sami şarkı söylemeyi ifade etmek için kullanılır. Bir sanat formu olarak her joik, bir kişiyi, hayvanı veya yeri yansıtmak veya çağrıştırmak içindir.

Joik'in sesi, bazı Kızılderili kültürlerinin geleneksel ilahileriyle karşılaştırılabilir.[1] Joik, doğanın seslerini taklit eden Sibirya'nın şamanist kültürleriyle bazı özellikleri paylaşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Shamanistic chant meets modern electronics". 14 Aralık 2004 tarihinde Wimme Saari%5d kaynağından |url= değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi.