John Barleycorn (halk şarkısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

John Barleycorn, İngiltere ve İskoçya'da yaygın olarak bilinen, Roud Folk Song Index içinde kayıtlı bir halk şarkısıdır.[1] Şarkının kahramanı konumundaki John Barleycorn, arpayı ve alkol yapımında arpanın işlenmesini anlatmaktadır. Bira ve viski yapım süreçlerinde arpanın içinden geçtiği süreçleri insanın başından geçen aşağılanma, dayak ve ölümle ilişkilendirir.

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz ve İskoç kültüründe önemli bir yeri olan şarkının tam olarak ne zaman yazıldığı bilinmemekle beraber Elizabeth devrine kadar gittiği bilinmektedir. İskoç dilindeki en eski hali Quhy Sowld Nocht Allane Honorit Be adlı şiire kadar gitmektedir. 1782 yılında İskoç şair Robert Burns kendi versiyonunu kaleme almış ve sonraki şarkıları belirlemiştir.

Modern dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı sözlü bellek sayesinde 20. yüzyıla kadar gelmeyi başarmış ve çeşitli sanatçılar tarafından yorumlanmıştır.

Popüler sanata etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jethro Tull[2] ve Traffic[3] gruplarının John Barleycorn adlı şarkısı aynı temayı ve geleneksel şarkı sözlerini kullanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Vaughan Williams Memorial Library sitesindeki kayıt sayfası (İngilizce) 6 Temmuz 2021 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Şarkının sözleri 10 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 10 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir
  3. ^ Şarkının sözleri 10 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 10 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir