Jesse Douglas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jesse Douglas, yak. 1932

Jesse Douglas (3 Temmuz 1897 - 7 Eylül 1965) Plateau problemine bulduğu çözümle tanınan Fields Madalyası sahibi Amerikalı matematikçi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'ta Yahudi bir ailenin çocuğu olarak[1] Sarah (kızlık soyadı Kommel) ve Louis Douglas'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Lisans eğitimi için City College of New York'a gitti ve 1916 yılında Matematik bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. Daha sonra Columbia Üniversitesi'ne yüksek lisans öğrencisi olarak geçti ve 1920'de matematik alanında doktora derecesi aldı.

Douglas, 1936 yılında verilen ilk Fields Madalyası'nı kazanan iki kişiden biriydi. Verilen bir sınır için minimal bir yüzeyin var olup olmadığını soran Plato problemini 1930 yılında çözdüğü için onurlandırıldı. Lagrange'ın ortaya attığı 1760 yılından beri açık olan bu problem, varyasyonlar hesabının bir parçasıdır ve sabun köpüğü problemi olarak da bilinir. Douglas ayrıca varyasyonlar hesabının ters problemine de önemli katkılarda bulunmuştur. Amerikan Matematik Derneği kendisine 1943 yılında Bôcher Anma Ödülü'nü vermiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peter Lax, Matematikçi: An Illustrated Memoir, Reuben Hersh (American Mathematical Soc. 2014)