Jeremias Benjamin Richter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jeremias Benjamin Richter
Doğum10 Mart 1762(1762-03-10)
Silezya,Hirschberg,Prusya günümüzde Polonya
Ölüm4 Mayıs 1807 (45 yaşında)
Berlin,Almanya
Tanınma nedeniStokiyometri ve Karşılıklı oranlar kanunu

Jeremias Benjamin Richter (10 Mart 1762 - 4 Mayıs 1807), Alman kimyagerdir. Silezya'daki Hirschberg'de doğdu, 1794'te Breslau'da maden memuru oldu ve 1800'de madenler departmanına denetçi ve Berlin'deki kraliyet porselen fabrikasına kimyager olarak atandı ve burada öldü. Stokiyometri terimini tanıtmasıyla tanınır.

Titrasyon geliştiricisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Asitlerin bazları ve baz asitleri doyurduğu ağırlık bazında miktarların bilinen en eski tespitlerinden bazılarını yaptı. [1] Belirli bir asidi aynı miktarda doyurabilen farklı baz miktarlarının birbirine eşdeğer olduğunu fark etti (bkz. Titrasyon).

Böylece kimyanın uygulamalı matematiğin bir dalı olduğu sonucuna vardı ve belirli bir asidi doyurmak için gereken farklı bazların miktarlarının aritmetik bir ilerleme oluşturduğu ve belirli bir bazı doyuran asitlerin geometrik ilerleme miktarlarının bir aritmetik ilerleme oluşturduğunu belirten bir yasanın izini sürmeye çabaladı.

Belirli oranlar kanunu (stokiyometri)[değiştir | kaynağı değiştir]

Atomların varlığının kanıtı, 1792'de önerdiği belirli oranlar kanunuydu.[şüpheli ]

Richter, bir kimyasal reaksiyonda tüketilen bileşiklerin ağırlıkça oranının her zaman aynı olduğunu buldu. Örneğin ağırlıkça 1000 kısım sülfürik asidi nötralize etmek için ağırlıkça 615 kısım magnezya (MgO) gerekiyordu. Ernst Gottfried Fischer, elde ettiği verilere dayanarak 1000 rakamını standart olarak sülfürik asit alarak kimyasal eşdeğerlerin ilk tablosunu 1802'de hesapladı [1] Joseph Proust kimyasal bileşiklerin sabit bileşimi üzerine çalışmasını yayınladığında atom teorisinin yeniden icat edilmesinin zamanı gelmişti. Belirli oranlar ve sabit bileşim kanunu atomların var olduğunu kanıtlamaz, ancak atomların sabit oranlarda bir araya gelmesiyle kimyasal bileşiklerin oluştuğunu varsaymadan bunları açıklamak zordur.

Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonuçları Der Stochiometrie oder Messkunst chemischer Elemente (1792–1794) ve Über die neueren Gegenstände in der Chemie (1792–1802) dergilerinde yayınlandı, ancak bunların gerektiği gibi değerlendirilmesi çok zaman aldı. Bunun nedeni kısmen, bazı çalışmalarının yanlışlıkla Jons Berzelius tarafından Carl Wenzel'e atfedilmesiydi; bu hata ancak 1841'de St. Petersburg'da kimya profesörü ve sabit ısı toplamları ve sabit ısı toplamları yasalarının yazarı Henri Hess tarafından düzeltildi.

Geç Dönem Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

1792 ile 1794 yılları arasında belirli oranlar kanunu üzerine yaptığı çalışmaların üç ciltlik bir özetini yayınladı. Richter bu kitapta , kimyasal ölçüm sanatı olarak tanımladığı ve maddelerin birleşerek kimyasal bileşikler oluşturmasını sağlayan yasalarla ilgilenen stokiyometri terimini tanıttı.

Richter matematiğin kimyadaki rolüne hayran kalmıştı. Ne yazık ki yazı stili belirsiz ve beceriksiz olarak tanımlandı. Bu nedenle çalışması, Ernst Gottfried Fischer tarafından tablolar halinde özetlenen 1802 yılına kadar çok az etki yarattı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Ek kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]