Jeff Hearn

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jeffrey Richard (Jeff) Hearn (d. 5 Ağustos 1947), Britanyalı sosyolog, Huddersfield Üniversitesi'nde araştırmacı profesör, Hanken Ekonomi Üniversitesi'nde profesör.

Öz Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Hearn ilk yüksek lisansını Oxford Üniversitesi'nde 1973'te tamamladı ikinci yüksek lisansını Leeds Üniversitesi'nde Örgütsel Sosyoloji alanında 1974'te yaptı. Doktorasını Bradford Üniversitesi'nde Sosyal Kuram, Sosyal Planlama ve Ataerkil Kuramlar üzerine 1986'da yaptı.

Bradford, Manchester, Sunderland, Åbo üniversiteleri ve başka üniversitelerde okutmanlık, uzmanlık, araştırma görevliliği, ziyaretçi profesörlük ve profesörlük görevlerinde bulundu. Şu anda profesör olarak Helsinki'de Hanken Ekonomi Üniversitesi'nde ve İsveç'te Linköping Üniversitesi'nde ders veriyor. Kendisi ayrıca Huddersfield Üniversitesi'nde Sosyoloji Profesörü.

Hearn Britanya Sosyoloji Derneği üyesi ve 2005'ten beri derneğin konferans ve etkinlik komitesinde yer alır. Hearn Men and Masculinities (Erkek ve Erkeklik) dergisinin yardımcı editörü, Routledge Advances in Feminist Studies and Intersectionality (Routledge Advances Feminist Araştırmalar ve Kesişimselcilik) dergisinde yönetici yardımcı editör ve birçok başka dergide editördür.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hearn'ün ilgi alanları; erkek üzerine eleştirisel çalışmalar, erkeklerin kadın ve çocuklara şiddeti; örgüt ve yönetim sosyolojisi, örgütlerde cinsiyet, cinsellik ve şiddet dahil olarak; globalleşme ve çokulusluluk, özellikle erkeklik, örgütler, yönetim ve toplumsal refah; sosyal kuram; kültür sosyolojisi.

İlk Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hearn 1983'te erkeklerin çocuklarla ilişkisinin analizi üzerine olan ilk kitabını yayımladı. Sonra 1987'de Wendy Parkin ile birlikte örgütlerdeki cinsellik üzerine yazdığı Sex At Work: The Power and Paradox of Organization Sexuality (Cinsellik İş Başında: Örgüt Cinselliğinin Gücü ve Paradoksu) yayımlandı sonra Gender of Oppression (Zulüm Cinsiyeti) güncel ataerkiye neo-marksist, pro-feminist, eleştiri kitabı aynı yıl yayımlandı.

Ardından Men in the Public Eye (Halkın Gözünde Erkek), Violences of Men (Erkeklerin Şiddetleri), European Perspectives on Men and Masculinities (Erkek ve Erkeklik Üzerine Avrupai Bakış) kitabını Keith Pringle ve diğer CROME üyeleriyle çıkardı. Fidelma Ashen'in New Politics of Masculinity (Erkekliğin Yeni Politikası) kitabında Hearn'ün bazı çalışmalarının değerlendirmeleri bulunabilir.

Ayrıca Wendy Parkin ile cinsiyet, cinsellik ve örgütsellik üzerine yazdığı çalışmaların değerlendirmeleri Tommy Jensen ve Timothy L. Wilson'ın On the Shoulders of Giant (Devin Omuzlarında) kitabında bulunabilir.

Erkek üzerine eleştirisel çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

David Morgan, Colin Creighton, Chris Middleton, Ray Thomas and Clive Pearson ile erkek ve erkeklik çalışmaları için temel kuralları hazırlayıp, Changing men's sexist practice in sociology (Erkeklerin sosyolojideki değişen cinsiyetçi pratiği) Network, No 25, Ocak 1983. Sonraki Erkek ve Erkeklik Araştırma/Çalışma grubu Bradford'da, ilkeleri geliştirip, Achilles' Heel (Aşil'in Topuğu) 'nda yayımladılar. 3 sene sonra Morgan ve Hearn altıncı kitap Men, Masculinities and Social Theory (Erkek, Erkeklik ve Toplumsal Kuram) 'i yayımladılar.

Araştırma ve Politika[değiştir | kaynağı değiştir]

Hearn farklı hükûmetler, politik enstitüler ve sivil toplum örgütlerinin projelerinde yer aldı.

  • AB Projesi CROME Avrupa'da erkekliğin durumu üzerine karşılaştırmalı çalışmalar.
  • Ulusal Uzman, Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya, Baltık ülkelerinde kadınların gelişmesi üzerine Finlandiya ve Amerika Birleşik Devletleri ortak semineri, Riga, Mart 1999.
  • UNICEF için uluslararası uzman grup üyesi, İsveç hükûmeti ve SIDA (İsveç Uluslararası Gelişme İşbirliği Ajansı) Cinsiyet Temelli Şiddeti Bitirme (2001-2004) Birleşmiş Milletler'e 2004'te sunuldu.
  • Af Örgütü Finlandiya tarafından Questions on Violence (Şiddet üzerine Sorular) adlı internet kampanyası için davet edildi.
  • Finlandiya profeminist erkekler grubunda 1999'dan beri kurucu ve editoral üye.

Seçilmiş Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hearn, Jeff(1992). Men in the public eye: the construction and deconstruction of public men and public patriarchies. (Halkın gözünde erkek: toplumsal erkek ve ataerkinin yapım ve yıkımı) Erkek ve erkeklik üzerine eleştirisel çalışmalar 4. sayı Londra New York. ISBN 9780803979406.
  • Hearn, Jeff(1998). The violences of men: how men talk about and how agencies respond to men's violence to women. (Erkeklerin şiddeti: erkeklerin kadına şiddetini erkekler nasıl anlatıyor ajanslar nasıl cevap veriyor) Londra. ISBN 9780803979406.
  • Hearn, Jeff; Popay, Jennie; Edwards, Jeanette (1998). Men, gender divisions and welfare (Erkekler, cinsiyet ayrımları ve refah). Londra New York ISBN 9780415119719.
  • Hearn, Jeff; Parkin, Wendy (2001). Gender, sexuality and violence in organizations: the unspoken forces of organization violations (Örgütlerde cinsiyet, cinsellik ve şiddet: örgüt ihlallerinin konuşulmamış gücü) Londra. ISBN 9780761959120.
  • Hearn, Jeff; Heiskanen, Tuula (2004). Information society and the workplace: spaces, boundaries and agency (Bilgi toplumu ve çalışma yeri: boşluklar, sınırlar ve ajans). Londra. ISBN 9780415272230.
  • Hearn, Jeff; Kimmel, Michael; Connell, Raewyn (2005). Handbook of studies on men and masculinities (Erkek ve Erkeklik çalışmaları el kitapçığı). Thousands Oaks, California, Sage. ISBN 9780761923695.
  • Hearn, Jeff; Pringle, Keith (2006). Men and masculinities in Europe (Avrupa'da erkek ve erkeklik). Londra: Whitinng & Birch. ISBN 9781861770424.
  • Hearn, Jeff; Pringle, Keith (2006). European perspectives on men and masculinities: national and transnational approaches (Erkeğe ve erkekliğe Avrupai bakış açıları: ulusal ve uluslararası yaklaşımlar). Basingstoke İngiltere New York: Palgrave Macmillan. ISBN 9781403918130.
  • Hearn, Jeff; Burr, Viv (2008). Sex, violence and the body: the erotics of wounding (Cinsellik, şiddet ve vücut: yaralanma erotizmi). Houndmills, Basingstoke, Hampshire England New York: Palgrave Macmillan. ISBN 9780230549340.
  • Hearn, Jeff; Piekkari, Rebecca; Jyrkinen, Marjut (2009). Managers talk about gender: what managers in large transnational corporations say about gender policies, structures and practices (Yöneticiler cinsiyet hakkında konuşuyor: büyük çok uluslu şirketlerin yöneticileri cinsiyet politikaları, yapıları ve pratikleri hakkında ne söylüyor). Helsinki, Finlandiya: Edita Publishing.
  • Hearn, Jeff; Husu, Liisa; Lämsä, Anna-Maija; Vanhala, Sinikka (2010). Leadership through the gender lens: Women and men in organizations (Cinsiyet merceğinden liderlik: örgütlerde kadın ve erkek). Helsinki, Finland: Edita publishing.
  • Hearn, Jeff; Pringle, Keith; Ruspini, Elisabetta; Pease, Bob (2011). Men and masculinities around the world: transforming men's practices(Dünya etrafında erkek ve erkeklik: erkeklerin pratiklerini dönüştürmek). New York, New York: Palgrave Macmillan. ISBN 9780230107151.
  • Hearn, Jeff; Olesky, Elżbieta H.; Golanska, Dorota (2013). Limits of gendered citizenship: contexts and complexities (Cinsiyetleştirilmiş vatandaşlığın sınırları: içerik ve karmaşıklıklar). Oxford New York: Routledge. ISBN 9780415851268.
  • Hearn, Jeff (2013). The sociological significance of domestic violence: Tensions, paradoxes and implications (Aile içi şiddetin sosyolojik anlamı: gerilim, paradokslar ve imalar). Current Sociology, special issue: Violence and Society, Sage.
  • Hearn, Jeff (2015). Men of the world genders, globalizations, transnational times (Dünyanın erkekleri cinsiyetler, küreselleşme, uluslararası zamanlar). Thousand Oaks, California London: Sage. ISBN 9781446207185.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]