Jean Baptiste Eblé

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jean Baptiste Eblé
Doğum21 Aralık 1758(1758-12-21)
Saint-Jean-Rohrbach, Moselle
Ölüm21 Aralık 1812 (54 yaşında)
Königsberg, Doğu Prusya
Bağlılığı Fransa Krallığı,
Fransa Krallığı (1791-1792),
Fransa Birinci Fransız Cumhuriyeti,
Fransa Birinci Fransız İmparatorluğu
BranşıTopçu
RütbesiGénéral
BirimiGrande Armée
Çatışma/savaşlarıNapolyon Savaşları

Jean Baptiste Eblé (21 Aralık 1758 - 31 Aralık 1812), Fransız general ve mühendis. Napolyon Savaşları'nda yer aldı. I. Napolyon'un Büyük Ordusu'nu 1812'de tamamen yıkımdan kurtardığı için ödüllendirilmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eblé 1758'de Moselle, Saint-Jean-Rohrbach'da doğdu. 1793'te orduya katıldığında babası gibi topçu birliğine yazıldı. İki yıl sonra subay olarak görevlendirildi. Kuzey Almanya'da görev yapmaya başladı ve 1806'da Magdeburg valisi ve 1808'de Vestfalya Savaş Bakanı olmadan önce 1805'te Austerlitz Muharebesi'de bir topçu tugayına komuta etti.

Ertesi yıl, Ciudad Rodrigo ve Almeida'da Fransız topçularına komuta ettiği Mareşal André Masséna ordusunda görev yapmak üzere İspanya'ya atandı.

1811'de Eblé, Napolyon'un Rusya'yı işgali üzerine bir araya getirdiği Grande Armée için Hollandalı duba köprü inşaatçılarının (pontonniers) komutanlığına getirildi.

Ordu, Berezina Nehri'ne vardığında, Rusların hızla aşağıya indiğini ve geri çekilmenin o sıra mümkün olmamasından dolayı, kendini kapana kısılmış halde buldu. Eblé'nin adamları, Ordunun kaçması için köprüleri zamanında tamamlamak için dondurucu derecede soğuk suda hızlı bir şekilde çalıştı. Berezina'nın karşısındaki yol açıldığında, hayatta kalan askerlerin çoğu başarıyla karşıya geçti. Ancak Ruslarla girilen bu çatışma General Eblé'nin ve adamlarının sağlığı üzerinde ağır bir etki yaratmıştı. Rusya'dan döndükten kısa bir süre sonra 21 Aralık 1812'de Königsberg'de öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]