Japoncanın lehçeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Japoncanın lehçeleri

Japoncanın lehçeleri (Japonca方言, romanizehōgen), Batı ve Doğu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Doğu lehçeleri ağırlıklı olarak Tokyo'ya dayanırken batı lehçeleri ise Kyoto'ya dayanmaktadır. Kyūshū ve Hachijō lehçeleri genellikle ek dallar olarak ayırt edilir.[1][2]

Lehçeler hem kelime dağarcığı hem de telaffuz açısından farklılık gösterir, aynı zamanda ses perdesi ve ga ve wa eklerinin kullanımı açısından da farklılık gösterir.[3]

Ryukyu Adaları'nda konuşulan Ryukyu dilleri Japon dilleri ailesinin ayrı bir kolunu oluşturur ve bazen bu şekilde anılsalar da Japon lehçelerinden ayrı diller olarak kabul edilirler.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Lehçeler arasındaki ilişkiler aşağıda yaklaşık olarak gösterilmiştir.

Japonca 
Kyūshū

Kagoshima

Hichiku

Hōnichi

 Batı 

Chūgoku

Umpaku

Shikoku

Kansai

Hokuriku

Doğu

Tōkai-Tōsan

Kantō

İç Hokkaidō

Tōhoku

Kıyı Hokkaidō

Hachijō

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Glottolog 4.4 - Japanese". glottolog.org. 26 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 
  2. ^ "Japanese dialects - A brief overview of the major dialects in Japan". arcgis.com. 2021. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 
  3. ^ "Japanese Dialects". Asian Absolute Ltd, UK. 28 Nisan 2017. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]