İçeriğe atla

Japon birası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Japonya'da bir markette bira çeşitleri

Japon birası, Japonya'da üretilen bira çeşitlerini ifade eder. Japonya'daki bira çoğunlukla ülkenin dört büyük bira imalatçısı olan Asahi, Kirin, Sapporo ve Suntory'den gelmektedir ve bunlar çoğunlukla %5 ABV civarında soluk lager üretmektedir. Bira, sake tüketiminin çok ötesinde, son derece popülerdir.[1]

Sake bira yapma geleneği Avrupa ile temastan çok öncelere dayansa da, biranın Japonya'ya ilk kez 17. yüzyılda Hollandalı tüccarlar tarafından Edo Dönemi'nde tanıtıldığı düşünülmektedir.[1] Ülkedeki ilk bira fabrikası 1869'da Kirin tarafından yabancı sermaye ile açılırken[2] 1876'da hükûmet kararıyla Hokkaidō'da Sapporo Breweries kuruldu.

Japonya'da en yaygın olarak üretilen bira tarzı olan Pilsner tarzı biraların yanı sıra, happōshu (発泡酒, "kabarcıklı alkol") happōshu veya malt olmayan happōsei (発泡性, "kabarcıklı") adı verilen, daha düşük malt seviyeleriyle yapılan bira benzeri içecekler de düşük vergileri sayesinde pazarın büyük bir bölümünü ele geçirdi.

Mikro bira fabrikaları da 1994'teki deregülasyondan bu yana giderek daha popüler hale geldi ve genellikle Japon yemekleriyle ilişkilendirilen işçilik, kalite ve içerik kaynağına yapılan vurguyu eşleştirmeyi amaçlayan çeşitli tarzlarda farklı tatlara sahip biralar sunuyor.

Butik bira barları ve barları Japonya'nın büyük şehirlerinde de popülerdir; Tokyo ve Osaka'da canlı butik bira ortamları vardır ve genellikle ABD ve Avrupa'dan yerel olarak üretilen ve ithal biralara odaklanır.[3] 2014 yılında Kirin, tamamına sahip olduğu bağlı kuruluşu Spring Valley Brewing'in ve Daikanyama, Tokyo ve Namamugi, Yokohama'da 2015 yılında açılan iki bira barının faaliyete geçmesiyle butik bira pazarına girdi. Endüstriyel bira fabrikası Sapporo ayrıca 2015'te bir butik bira serisi piyasaya sürdü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Harrell, Bryan (2012). "Japan". Oliver, Garrett (Ed.). The Oxford Companion to Beer. New York: Oxford University Press. ss. 503-504. ISBN 9780195367133. 
  2. ^ Alexander, Jeffrey W. (2013). Brewed in Japan: the evolution of the Japanese beer industry. Vancouver: UBC Press. s. 12. ISBN 978-0-7748-2504-7. 
  3. ^ "Discovering Tokyo's Craft Beer Bars". The City Lane (İngilizce). 17 Haziran 2014. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]