İçeriğe atla

Jang Seo-hee

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jang Seo-hee
Jang, Kasım 2014'te
Doğum5 Ocak 1972 (52 yaşında)
Seongbuk, Seul, Güney Kore
Milliyet Güney Kore
EğitimKyung Hee Üniversitesi - Bale
MeslekOyuncu
Etkin yıllar1981-günümüz
AjansT&I Cultures
Jang Seo-hee
Hangıl
Hanja
Latin harfleriyle yazımıJang Seo-hui
McCune-ReischauerChang Sŏhŭi


Jang Seo-hee (d. 5 Ocak 1972, Seul) Güney Koreli aktris. Miss Mermaid (2002) ve Temptation of Wife (2008) dahil olmak üzere çok sayıda televizyon dizisinde rol aldı ve her ikisi de reytinglerde son derece başarılı oldu ve Jang'a MBC Drama Ödülleri ve SBS Drama Ödülleri'nden en yüksek oyunculuk ödülünü kazandırdı. 2007 yılında Çin'in en etkili Koreli aktörler arasında yaptığı bir ankette, Jang en yüksek rütbeli aktris oldu ve genel olarak yedinci sırada yer aldı.[1] 'İntikam Dramalarının Kraliçesi' ve 'Makjang Dramalarının Kraliçesi olarak anılmaktadır.

1981-2001: Çocuk oyuncu olarak ilk çıkış ve yardımcı roller

[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocuk oyuncu olarak çıkışını yaptı. 1981 yılında düzenlenen Güzel Çocuk Yarışması'nda birinci seçildi. Ardından reklam modeli ve oyunculuk yaparak eğlence sektöründe kariyerine başladı. Lee Sang-yong ile 'Let's Gather and Sing' programını sundu ve bisküvi reklamında oynayarak tanınmaya başladı. 1989'da, MBC'nin 19. dönem genel yetenek sınavını kazanarak yetişkin oyuncu olarak çıkış yaptı.[2]

Ancak yetişkin olduktan sonra pek dikkat çekemedi. Çıkışının hemen ardından Baeksang Sanat Ödülleri'nde En İyi Yeni Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı ve Popopo programının 7. Popopoo ablası rolünü üstlendi, fakat daha sonra popülerlik kazanamadı ve yardımcı oyuncu veya küçük rollerle sınırlı kaldı.[3] Hur Jun ve Her House gibi popüler dizilerde sıkça yardımcı rollerde yer aldı ve özellikle Han Myung Hoe dizisinde Kraliçe Yoon rolünü üstlenerek güçlü bir performans sergiledi, ancak bu performansı sonraki projelerde etki yaratamadı. Dahası, habersiz bir şekilde rollerden çıkarılma veya yönetmenlerin hışmına uğrama gibi, isimsiz bir oyuncunun yaşadığı zorlukları sürekli olarak yaşamak zorunda kaldı. Bu yüzden, MBC'nin bodrum katındaki bir tuvaleti belirleyip her üzgün olduğunda oraya gidip ağladığı söylenir.

Prince Ondal and His Brothers, Fireworks, Her House dizileri yüksek reytingler aldı, ancak yine de önemli yardımcı rollerde kaldı. Böylece, 21 yıl boyunca yardımcı oyuncu olarak yaşamını sürdürürken yeni bir fırsat kapısını çaldı.

2002-2013: Miss Mermaid ve Temptation of Wife

[değiştir | kaynağı değiştir]

2002 yazında yayınlanması planlanan Miss Mermaid dizisinin başrolü olarak önerilmişti. Prince Ondal and His Brothers dizisinde senarist Im Sung-han, Jang Seo-hee'nin performansını beğenmiş ve bir sonraki projede başrol vermeye karar vermişti. Ancak, neredeyse isimsiz bir oyuncuyu ana karakter olarak kullanmak MBC için kabul edilemezdi. Üstelik, Chae Shi-ra da başrolü istemekteydi, bu nedenle MBC ile Im Sung-han arasında bir gerginlik yaşandı ve Im Sung-han "Jang Seo-hee olmazsa diziyi iptal ederim" tehdidinde bulunarak oyuncu seçiminde ısrar etti. Sonunda Jang Seo-hee'nin cast edilmesi kesinleşti. MBC'nin üst düzey yöneticileri diziyi ilk bölümden önce soğuk karşılamıştı ve erkek başrol oyuncusu da iyi bir şekilde cast edilmediği için bir yenisini bulmaları gerekiyordu. Ancak dizi büyük bir başarı elde etti. Yayınlandığı ilk 3 ayda reytingler %30'u geçti ve Jang Seo-hee, intikam ateşiyle yanan Eun Ah-ri-young rolünü mükemmel bir şekilde canlandırarak izleyicilere taze bir şok ve korku yaşattı. Sonuç olarak, 2002 MBC Drama Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu da dahil olmak üzere 5 ödül kazandı. Bir dizi ile isimsiz bir oyuncudan yetenekli bir aktris ve popüler bir yıldız haline geldi.

Jang Seo-hee (solda) ve Wang Xiangru (sağda) Çin dizisi Geng Zi Feng Yu için.

Miss Mermaid dizisinin bitiminden hemen sonra, dizi ve sinemada başrol oyuncusu olarak kariyerine devam etti. Ayrıca, Miss Mermaid dizisi Orta Asya'da popülerlik kazanınca Çin'e adım attı ve Çin dizisi Geng Zi Feng Yun'da rol aldı. Miss Mermaid sonrası Merry Go Round dizisi, zayıf bir hikaye ile büyük eleştiriler aldı. 2004 yılında ilk sinema filmi olan Ghost House 2.89 milyon izlenci ile büyük bir başarı sağladı ve yılın 8. en iyi gişe başarısını elde etti. Ancak, Recipe of Love adlı yapımın Jang Seo-hee'nin popülaritesine büyük bir darbe indirdiği düşünülüyor ve Recipe of Love dizisinin erken finalinin ardından 3 yıl boyunca kariyerinde bir boşluk yaşandı.[4] Recipe of Love sonrası SBS'nin That Woman is Scary ve KBS2'nin My Precious You gibi dizilerde rol teklifleri aldı, ancak hepsini reddetti.

Bu şekilde halk tarafından unutulmaya başlamışken, SBS'de Temptation of Wife dizisine cast edildi. Miss Mermaid ile benzer bir türde olduğu için çok düşündü, ancak uzun bir düşünmenin ardından katılmaya karar verdiği belirtiliyor ve dizi yine büyük bir başarı yakaladı.[5] Temptation of Wife ülke çapında bir fenomen haline geldi ve Miss Mermaid dizisinden daha büyük bir popülerlik kazandı. Bu sayede Jang Seo-hee, hem Kore'de hem de Orta Asya'da büyük bir geri dönüş yaptı. 2009 yılında SBS Drama Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Böylece, sadece günlük dizilerle iki kez En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan eşsiz bir rekora imza attı. Temptation of Wife dizisinden sonra OB & GY adlı dizide saçlarını kısa kestirip zeki bir doktor rolüne dönüşerek başarılı bir performans sergiledi ve iyi değerlendirmeler aldı.[6] Reytingleri o kadar yüksek olmasa da, oldukça iyi bir performans gösterdi ve dizi ciddi bir atmosfer ve iyi bir yapı ile beğenildi. Ancak, rakip dizi The Slave Hunters ile kıyaslandığında büyük bir popülerlik kazanamadı ve %10'un biraz altında bir reytingle orta ölçekli başarı sağladı. OB & GY dizisinden sonra bağımsız film Secrets, Objects ve Çin dizilerinde rol alarak sıra dışı bir kariyer yolu izledi.[7][8][9]

2014-günümüz: Geri dönüş

[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılında, KBS2'nin günlük dizisi Two Mothers ile 4 yıl aradan sonra Kore'ye geri döndü. Başlangıçta zorluk yaşasa da, Jang Seo-hee'nin başarılı performansı dikkat çekti ve reytingler %20'yi geçti.[10] Bu sayede kariyerinde başarılı bir kapanış yaptı. 2017 yılında SBS hafta sonu dizisi Band of Sisters'da rol aldı ve Kim Soon-ok ile yaklaşık 9 yıl aradan sonra tekrar işbirliği yaptı. Önceki projelerindeki karakterlerden farklı olarak, bu rolü daha komik ve neşeli bir karakterdi, ancak bu tür bir rolde sergilediği etkileyici performans ve üstün oyunculuğu büyük beğeni topladı. Dizi de büyük bir başarı yakaladı ve bu yapımla SBS Drama Ödülleri'nde En İyi Performans Ödülü'nü kazandı.

2022 Temmuz ayında Toxic Parents adlı film ve MBC günlük dizisi Witch's Game ile 5 yıl aradan sonra geri dönüşünü duyurdu.[11][12] 2022 Ekim'den itibaren Witch's Game dizisinin başrolü olan Seol Yoo-kyung karakterini canlandırarak 5 yıl aradan sonra diziye dönüş yaptı.

Yıl Başlık Hangul Rol
1982 Woman of Fire 82 화녀 82
1983 Three Days and Three Nights 3일낮 3일밤
1991 Does the American Moon Rise Over Itaewon? 이태원 밤하늘엔 미국 달이 뜨는가
1992 The Continent of Ambition 야망의 대륙
2004 Ghost House 귀신이 산다 Lee Yeon-hwa
2005 The Crescent Moon 초승달과 밤배 Jo Seon-hee
2006 My Captain, Mr. Underground 마이 캡틴 김대출 Ae-ran
2011 Secrets, Objects 사물의 비밀 Lee Hye-jung
2017 I'm Doing Fine in Middle School 중2라도 괜찮아 Yang Bo-mi
2023 Toxic Parents 독친 Hye-young

Televizyon dizileri

[değiştir | kaynağı değiştir]
Yıl Başlık Hangul Rol Kanal Not
1984 Youth Literature Museum 청소년문학관 Arkadaş KBS1
1988 Land 토지 Trende kız öğrenci
1989 Fetters of Love 사랑의 굴레 Go Hye-ran KBS2
1990 That Woman 그 여자 Lee Geon-ok MBC
1992 Small Town 작은 도시 Min-sun SBS
Rainy Day 비가비 Dan-geum KBS2
1993 Bear with Sundays 일요일은 참으세요 Seon-hee
Moonlight Hometown 달빛고향 Kim Ji-young
Wangsimni 왕십리 Yoon-ae
1994 Han Myung Hoe 한명회 Kraliçe Yoon
1995 West Palace 서궁 Kraliçe Yoo
Sea Breeze 해풍 KNN
Flame of Ambition 야망의 불꽃 Kyung-joo SBS
1996 Reporting 신고합니다 Ji Young-seo KBS2
Mother's Flag 엄마의 깃발 Kim Seung-hee SBS
Mom is on a Business Trip 엄마는 출장중 Park Soon-young KBS2
1997 Premonition 예감 So-young MBC
1998 Song of the Wind 바람의 노래 SBS
The King and the Queen 왕과 비 Hong Sukbin KBS1
1999 The Only You 하나뿐인 당신 Young-joo MBC
Hur Jun 허준 Kim Inbin
2000 Prince Ondal and His Brothers 온달왕자들 Kang Hyun-joo
Fireworks 불꽃 Na Hyun-kyung SBS
2001 Her House 그 여자네 집 Chae-yeon MBC
2002 Miss Mermaid 인어 아가씨 Eun Ah-ri-young
2003 Merry Go Round 회전목마 Sung Eun-gyo
2005 Recipe of Love 사랑찬가 Oh Soon-jin
2007 Geng Zi Feng Yun 경자풍운 Si Qin Çin dizisi
2008 Temptation of Wife 아내의 유혹 Goo Eun-jae/Min So-hee SBS
2010 OB & GY 산부인과 Seo Hye-young
2012 Master Lin in Seoul[8] 서울 임사부 Park Sun-hee Çin dizisi
Heroes of Sui and Tang Dynasties[9] 수당 영웅 Zhang Lihua Hunan TV
2014 Two Mothers 뻐꾸기 둥지 Baek Yeon-hee KBS2
2015 Mom[13] 엄마 Kim Yoon-hee MBC
2017 Band of Sisters 언니는 살아있다! Min Deul-re/So Min-jung SBS
2022 Witch's Game 마녀의 게임 Seol Yoo-kyung/Yoo Min-joo MBC

Eğlence programları

[değiştir | kaynağı değiştir]
Yıl Başlık Hangul Rol Kanal Not
1983-1984 Let's Gather and Sing 모이자 노래하자 Sunucu KBS1
1990-1991 Popopo 뽀뽀뽀 Ana kadro MBC
1995 Family Entertainment 가족오락관 Sunucu KBS2
2004 Happy Together 해피투게더 Konuk 148 Bölüm
2015 Saturday Night Live Korea[14] SNL코리아 Sunucu tvN 131 Bölüm
2017 Seoul Mate 서울메이트 Ana kadro tvN/O'live 1 sezon
2018 Knowing Bros 아는 형님 Konuk JTBC 110 Bölüm
2023 Problem Child in House 옥탑방의 문제아들 KBS2

Müzik videolar

[değiştir | kaynağı değiştir]
Yıl Şarkı adı Sanatçı
2002 "보고싶다" Kim Bum-soo
2009 "용서 못해" Cha Soo-kyung

Ödüller ve adaylıklar

[değiştir | kaynağı değiştir]
Yıl Ödül Kategori Çalışma Sonuç
1991 27. Baeksang Sanat Ödülleri En İyi Yeni Kadın Oyuncu - Televizyon That Woman Kazandı
2002 MBC Drama Ödülleri Büyük Ödül (Daesang) Miss Mermaid Kazandı
En Üstün Ödülü, Kadın Oyuncu Kazandı
Yılın Kadın Oyuncusu Kazandı
Popülarite Ödülü, Kadın Oyuncu Kazandı
En İyi Çift Ödülü (Kim Sung-min ile beraber) Kazandı
2005 22. Kore En İyi Giyinenler Ödülleri Yılın En İyi Giyineni Yok Kazandı
42. Grand Bell Ödülleri En İyi Yeni Kadın Oyuncu Ghost House Adaylık
2006 1. Asya Model Ödülleri Hallyu Yıldız Ödülü Yok Kazandı
14. Chunsa Film Sanat Ödülleri Hallyu Kültür Büyük Ödülü Yok Kazandı
2009 12. Şanghay Uluslararası Film Festivali Hallyu Yıldız Ödülü Yok Kazandı
SBS Drama Ödülleri[15][16] Büyük Ödül (Daesang) Temptation of Wife Kazandı
En Üstün Ödülü, Kadın Oyuncu Adaylık
En İyi 10 Yıldız Kazandı
2010 SBS Drama Ödülleri Mükemmellik Ödülü, Özel Dizide Kadın Oyuncu OB & GY Adaylık
2014 3. APAN Yıldız Ödülleri En Üstün Ödülü, Uzun Dizisinde Kadın Oyuncu Two Mothers Adaylık
KBS Drama Ödülleri En Üstün Ödülü, Kadın Oyuncu Adaylık
Mükemmellik Ödülü, Günlük Dizide Kadın Oyuncu Adaylık
Netizen Ödülü, Kadın Oyuncu Adaylık
2017 SBS Drama Ödülleri[17] En Üstün Ödülü, Günlük/Hafta Sonu Dizide Kadın Oyuncu Band of Sisters Kazandı
2023 MBC Drama Ödülleri[18] En Üstün Ödülü, Günlük Dizide Kadın Oyuncu Witch's Game Kazandı
9. APAN Yıldız Ödülleri En Üstün Ödülü, Uzun Dizisinde Kadın Oyuncu Adaylık
Yayıncı Yıl Liste Yer
Forbes 2010 Kore Güç Ünlüsu[19] 29.
  1. ^ "Actresses Jang, Yang, Lee Top Chinese Poll". HanCinema (İngilizce). 11 Mayıs 2007. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  2. ^ Kim, Jin-seok (2 Mayıs 2011). "[스타 ESI ①] 스타들의 과거, 그들은 언제부터 예뻤을까?". 네이트 뉴스 (Korece). Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  3. ^ "신세경, 어린시절 '뽀뽀뽀' 어린이? 모태청순 입증". 네이트 뉴스 (Korece). 13 Mayıs 2011. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  4. ^ "In Her Final "Sweet" Drama... Jang Seo-hee". HanCinema (İngilizce). 3 Mayıs 2005. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  5. ^ "Jang Seo-hee in new drama "Wife's Revenge"". HanCinema (İngilizce). 1 Kasım 2008. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  6. ^ Kim, Jung-wook (27 Ocak 2010). "[포토]'숏커트' 장서희, '헤어스타일 잘 어울리나요?'". 네이트 뉴스 (Korece). Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  7. ^ Seo, Joo-young (19 Nisan 2011). "정석원 첫 주연작, 전주영화제 티켓 '돌풍'". 네이트 뉴스 (Korece). Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  8. ^ a b "Jang Seo-hee hitches up viewing rate in Chinese drama". HanCinema (İngilizce). 23 Ağustos 2012. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  9. ^ a b "Jang Seo-hee to Play Femme Fatale in Historical Chinese Drama". The Chosun Daily (Korece). 16 Haziran 2012. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  10. ^ "Jang Seo-hee Returns as Vengeful Woman in New Soap". The Chosun Daily (Korece). 6 Haziran 2014. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  11. ^ Son, Jung-bin (29 Temmuz 2022). "5년만에 돌아온 장서희…영화 '독친' 스크린 복귀". m.entertain.naver.com. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  12. ^ Choi, Jung-ah (5 Ağustos 2022). "[단독]'시청률 여왕' 장서희, 친정 MBC 일일극 컴백". m.entertain.naver.com. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  13. ^ "Jang Seo-hee to come back with "Mom"". HanCinema (İngilizce). 3 Ağustos 2015. 5 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  14. ^ Bahk, Eun-ji (22 Ekim 2015). "Jang Seo-hee gets hosting gig on SNL Korea". The Korea Times (İngilizce). Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  15. ^ Kim, Lynn (4 Ocak 2010). "Jang Seo-hee wins grand prize at SBS Drama Awards". 아시아경제 (Korece). Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  16. ^ Han, Sang-hee (3 Ocak 2010). "2009 Drama Awards Wrap Up With No Surprises". The Korea Times (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  17. ^ Yang, Ji-yeon (1 Ocak 2018). "[2017 SBS 연기대상] 지성, '피고인'으로 대상…이보영과 '대상부부' 등극(종합)". 서울경제 (Korece). Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  18. ^ "Winners of the 2023 MBC Drama Awards". HanCinema (İngilizce). 30 Aralık 2023. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  19. ^ "Celebrity List". 중앙시사매거진. 23 Şubat 2010. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]