Janet Cardiff

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Janet Cardiff (Berlin, 2009)

Janet Cardiff Kanadalı enstalasyon sanatçısıdır. 1957 yılında Kanada'nın Ontario eyaletindeki Huron ilçesinin Huron East Belediyesi'ne bağlı Brüksel kasabasında doğmuştur. Ortağı George Bures Miller ile çalışmaktadır ve ikisi de Berlin'de yaşamaktadır. Uluslararası alanda ün kazanmaya 1995 yılında ses ve görüntü yürüyüşü ile başlamıştır. Çalışmaları genellikle ses üzerinedir.

Bazı eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ses ve görüntü yürüyüşü:

Çalışmada ziyaretçiler taşınabilir bir ses aletiyle daha önceden belirtilmiş bir doğrultuda Cardiff'in sesi ile ilerler. Bu sırada çevreden gelen ortam sesleri ile kayıt sesleri birbirine karışır. Aynı zamanda kayıt tekniği sayesinde ses 3 boyutlu algılanır ve ziyaretçiler üstünde neyin gerçek neyin kayıt olduğu karmaşasını ortaya çıkarır.

  • Meraklılık dolabı:

Bu çalışmada 20 tane çekmecesi olan antika tahta bir dolap kullanılmıştır. Her çekmece açıldığında dolabın içinden farklı bir müzik gelir ve bu şekilde dinleyici istediği müziği oluşturma imkanına sahip olur.

  • Camı olmayan kitap ev:

Ev tamamen genellikle ingiltere'de üretilmiş antika ingiliz edebiyatı kitaplarından yapılmıştır. Evin camı yoktur tamamen kendini çevrelemiştir ve bu sefer etkilenilecek olan ses kitapları okurken kafamızın içinde oluşan düşüncelerimizdir.

George Bures Miller ile Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Son zamanlarda Alberta sanat galeri'sinde sergileri olmuştur(2010). Hamburger bahnhof Berlin Almanya(2009).Fruit market galerisi Edinburgh(2008), Barcelona çağdaş sanat müzesi (2007), Louisiana çağdaş sanat müzesi(2006), Washington ve Vancouver sanat galerisi(2005),Luhring Augustine, New York (2004), Cincinati (2003), Ontario sanat galerisi ve Kanada Ulusal Galerisi (2002), Oakville galerileri(2000).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]