Jan Tilens

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezginler ve kayalık manzara

Jan Tilens veya Hans Tilens[1] (6 Nisan 1589'da vaftiz edildi - 25 Temmuz 1630'da gömüldü), çoğunlukla mitolojik sahneleri tasvir eden insanların olduğu manzaralarıyla tanınan Flaman bir ressamdı.

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Jan Tilens, Anvers'te bir fırıncının oğlu olarak doğdu. Tilens (veya Tielens) ailesi, Anvers Kalesi'ndeki fırının işletmesinden sorumluydu. Kimden eğitim gördüğü belli değildir ama sanatçı, 1610'da sanatsal eğitimini çoktan tamamladığını beyan etti. 1612'de Anvers'deki Aziz Luke Loncası'nın efendisi - ustası olarak kabul edildi. Lonca'ya üyeliğinin kaydı, o sırada hala Anvers Kalesi'nde ikamet ettiğini gösteriyor.[2]

Oduncular ile manzara

1629'da hastalandıktan sonra Jan Tilens bir vasiyetname yaptı.[2] Ertesi yıl öldü ve 25 Temmuz 1630'da Anvers'te toprağa verildi.

İşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diana ve Actaeon

Jan Tilens bir peyzaj uzmanıydı. Eserleri tipik olarak, mitolojik sahneleri gösteren veya çağdaş gezginleri tasvir eden kayalık manzaralardır. İtalya'yı hiç ziyaret etmemiş olmasına rağmen, Roma'da faaliyet gösteren Flaman ressam Paul Bril'in tarzında antika anıtlar ve bazı İtalyan manzaraları resmetti.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Name variations: Jan Thielens, H. Thilen, Jan Tielens, Johannes Tilens
  2. ^ a b F. J. Van den Branden, 'Geschiedenis der Antwerpsche schilderschool', 2 vols (Antwerp, 1883), pp. 657-658 (Felemenkçe)
  3. ^ Louisa Wood Ruby, ' Paul Bril', Brepols, 1999, p. 49