Jamestown, Virginia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Jamestown, Virjinya sayfasından yönlendirildi)
Jamestown
Jamestowne veya James Towne
Kale (1607–19), Kasaba (1619–99)
Christopher Newport'un 3 gemisinin replikası
Jamestown bayrağı
Bayrak
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Jamestown
Jamestown
Jamestown
ÜlkeBirleşik Krallık Britanya İmparatorluğu
Koloni Virginia Kolonisi
İdare
Nüfus
 • Toplam15,196[1]
Jamestown'un konumu

Virginia Kolonisi'ndeki Jamestown yerleşimi, Amerika kıtasındaki ilk kalıcı İngiliz yerleşmesiydi. Powhatan Nehri'nin kuzeydoğu kıyısında, günümüz Williamsburg merkezinin yaklaşık 2.4 mil (4 km) güneybatısında yer almaktadır. 4 Mayıs 1607'de, Virginia Sömürge Başkanlığı tarafından "James Fort" olarak kuruldu. 1610'da kısa bir terkin ardından resmi olarak kuruluşu kayıt edildi. 1585 yılında Roanoke Adası'nda kurulan Kaptan Roanoke Kolonisi de dahil olmak üzere birkaç başarısız yerleşke girişimi izledi. Jamestown, 1616'dan 1699'a kadar sömürge başkenti (merkezüssü) olarak hizmet etti.

Yerleşim, Powhatan Konfederasyonuna ait olan Tsenacommacah kızılderili yerleşkesinde ve Paspahegh havzasında yer alıyordu. Yerliler başlangıçta tarımsal becerisi iyi olmayan sömürgeciler’e önemli düzeyde destek sağladılar. İlişkiler hızla güçlendi. İlk başta 8 Polonyalı, 9 Alman ve 1608 İngiliz’in gelişi ve sonradan gelen birçok Avrupalı yerleşimcilere ve yatırım sevkine rağmen, kolonistlerin %80’den fazlası 1609–10'da özellikle hastalıktan öldü. 1610'un ortalarında hayatta kalanlar ise bölgedeki hastalık ve diğer tehlikelerden dolayı Jamestown'u terk ettiler.

Ağustos 1619'da, Afrika'dan İngiliz Kuzey Amerika'sına gelen ilk kaydedilen köleler, Hollanda bayrağı ile yüzen bir İngiliz özel-taşıma gemisiyle Jamestown kolonisinin yakınındaki Old Point Comfort'a getirildiler. Bugünkü Angola'dan, ~2000 Afrikalı zenci köle, İngiliz Koloni Şirketi tarafından Portekizli bir köle gemisi "São João Bautista" ile Amerika’ya indirildi. Bu köleler, muhtemelen tütün tarlalarında ırk temelli bir kölelik sistemi altında çalıştılar. Kuzey Amerika'daki modern kölelik anlayışı 1640'ta resmileştirildi (John Punch duruşması ile) ve 1660'ta Virginia'ya uygulandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020.