Jakub Berman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jakub Berman
Jakub Berman
Doğum23 Aralık 1901
Varşova, Polonya Kongresi, Rus İmparatorluğu
Ölüm10 Nisan 1984 (82 yaşında)
Varşova, Polonya
MilliyetLeh
MeslekSiyasetçi

Jakub Berman (23 Aralık 1901 - 10 Nisan 1984) Polonyalı bir komünist politikacıydı. İkinci Polonya Cumhuriyeti döneminde bir aktivist, savaş sonrası komünist Polonya'da Polonya İşçi Partisi'nin (PPR) ve ardından Polonya Birleşik İşçi Partisi'nin (PZPR) Politbüro üyesiydi. Başkan Bolesław Bierut'un yanı sıra Berman, genellikle "UB" olarak bilinen Stalinist Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın parti gözetiminden sorumluydu. Ayrıca Polonya'nın kültürel işlerini denetledi. 1948'den Bierut'un ölümünün ardından 1956'da iktidardan indirilene kadar Bierut'tan sonra Polonya'daki en güçlü ikinci politikacı olarak kabul edildi.

İlk Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Jakub Berman, 23 Aralık 1901'de Varşova'da orta sınıf bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük kardeşi Adolf Berman'dı. Jakub, Komünist Gençlik Birliği'ne üye oldu ve 1928'de Polonya Komünist Partisi'ne (KPP) katıldı.[1] Birkaç kez tutuklandı, ancak diğer birçok aktivistin aksine uzun süre hapiste kalmamıştı.[2] 1925'te Varşova Üniversitesi'nden hukuk diploması aldı.[1] Berman'ın akademik danışmanı Marksist sosyolog Prof. Ludwik Krzywicki, Berman'ı üniversitede asistanı olarak işe almak istedi, ancak Berman'ın Yahudi kökenli olması nedeniyle buna izin verilmedi. Krzywicki'nin Berman'ı ana akım üniversite dışı bir iş bulma çabaları da başarısız oldu ve Berman sonunda bir Yahudi ajansında düşük ücretli bir pozisyonda çalışmaya başladı.Aile büyük ölçüde Berman'ın saygın bir doktor ve diş hekimi olan eşi Gustawa née Grynberg tarafından desteklendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Jakub Berman’s Papers Received at the Hoover Institution Archives", 30 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Stanford University Hoover Institution, August 11, 2008
  2. ^ Lucyna Tychowa and Andrzej Romanowski, Tak, jestem córką Jakuba Bermana [Yes, I'm the Daughter of Jakub Berman], p. 27. UNIVERSITAS, Kraków 2016, 97883-242-3013-6.