Jacques-Émile Blanche

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Jacques-Emile Blanche sayfasından yönlendirildi)
Jacques-Émile Blanche
John Singer Sargent tarafından yapılmış portresi
Genel bilgiler
Doğum adıJacques-Émile Blanche
Doğum1 Şubat 1861(1861-02-01)
Paris, Fransa
Ölüm30 Eylül 1942 (81 yaşında)
Yukarı Normandiya, Fransa
UyrukFransız
AlanıResim
Katıldığı akımlarArt izlenimcilik

Jacques-Émile Blanche (1 Şubat 1861 – 30 Eylül 1942), Paris doğumlu Fransız ressam.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Blanche, Parisli önemli bir patologun oğluydu ve o günlerde hala on sekizinci yüzyılın ihtişamını ve kibarlığını barındıran, bir zamanlar Princesse de Lamballe'ye ait olan Passy'de bulunan evlerinde büyüdü. Bu ev onun zevklerine ve sonraki günlerdeki çalışmalarına da esin kaynağı oldu. Henri Gervex de resim dersleri alsa da daha çok kendi kendini eğiten bir ressam olduğu söylenebilir. Bir portre ressamı olarak büyük ün kazandı. Önemli çalışmaları arasında babasının, Marcel Proust'un, şair Pierre Louÿs'ün, Thaulow ailesinin, çocukları Aubrey Beardsley ve Yvette Guilbert'in portreleri gelir.

Edouard Manet ve Edgar Degas ile yakın arkadaşlık kuran Blanche, 1880'lerde Londra'ya gitti. Bu şehirde James McNeill Whistler ve Walter Sickert ile vakit geçirdi. 1890'lardan itibarı bir portre ressamı olarak ünü tüm Avrupa'ya yayılmıştı. Blanche'ın tabloları Paris Salonu'nda da sergilendi. Sürrealist ve dadacılarla da arkadaş olan ressamın bu gruplardaki arkadaşları arasında Jacques Rigaut, René Crevel ve Jean Cocteau gelir.

Jacques-Émile Blanche, Portraits of a life-time: the late Victorian era: the Edwardian pageant: 1870-1914 isimli kitabın da yazarıdır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]