Jül Sezar'ın Britanya seferleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jül Sezar'ın Britanya seferleri
Galya Savaşları

MÖ 54'te Roma istilası
TarihMÖ 55 ve 54
Bölge
Sonuç Roma tarafından yerel krallıklar ve bağlı kabileler kuruldu
Taraflar
Roma Cumhuriyeti Britonlar
Komutanlar ve liderler
Jül Sezar Cassivellaunus

Jül Sezar'ın Britanya seferleri, MÖ 55 ve 54 yılları arasında Roma Cumhuriyeti diktatörü Jül Sezar tarafından Britanya'ya düzenlenen iki ayrı seferdir.[1] İlk seferinde Sezar yanına yalnızca iki lejyon aldı ve Kent kıyılarına çıkarmanın ötesinde pek bir şey başaramadı. İkinci istila 800 gemi, beş lejyon ve 2.000 süvariden oluşuyordu. Güç o kadar etkileyiciydi ki, Britonlar Sezar'ın çıkarmasına karşı çıkmadılar, bunun yerine onun iç bölgelere doğru hareket etmesini beklediler. Sezar sonunda Middlesex'e girdi ve Thames Nehri'ni geçerek Cassivellaunus'u Roma'ya haraç ödemeye zorladı ve Trinovanteli Mandubracius'u vekil kral olarak atadı. Romalılar daha sonra hiçbir bölgeyi fethetmeden Galya'ya döndüler.

Sezar, adanın halkı, kültürü ve coğrafyası hakkında hayatta kalan en eski önemli görgü tanıklarının açıklamalarını içeren Gallia Savaşı eserinde her iki istilaya da yer verdi. Bu aslında Büyük Britanya'nın yazılı tarihinin veya en azından prototarihinin başlangıcıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Caesar, Commentarii de Bello Gallico 4.20–35, 5.1, 8–23; Dio Cassius, Roman History 39.50–53 16 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 40.1–3 31 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Florus, Epitome of Roman History 1.45