Jökulsárlón

Koordinatlar: 64°25′K 16°36′B / 64.417°K 16.600°B / 64.417; -16.600
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jökulsárlón, Bir kış sabahı
İzlanda'nın en büyük buzulu olan Vatnajökull buzulunun güney kenarında, Skaftafell Millî Parkı ile Höfn arasında yer alan Jökulsárlón buzul gölü.
Jökulsárlón buzul gölünde bir buz bloğu

Jökulsárlón İzlanda'nın bir dizi buzul gölünün en büyük ve en ünlüsüdür. Vatnajökull'un güney kenarında, Breiðamerkursander 'da Skaftafell Milli Parkı ve Höfn arasında bulunur. 150 m derinliği ile İzlanda'nın en derin üçüncü gölüdür.

Üzerinde gezinen ve yükseklikleri 15 metreye ulaşan buzdağları, Jökulsárlón'un karakteristik özelliğidir. Bunlar Breiðamerkurjökull'un buzul dilinden çözülen buzdağlarıdırlar.

Gölün kıyısında, çok sayıda yol ve patikalarda gezinti yapılabilir ve üç renkli buzdağları görülebilir. Buzdaki mavi renk, çeşitli kristaller ve onların yansımasından kaynaklanırken, siyah renk volkanik küllerden ileri gelir.

Jökulsárlón'da bazen yüzen foklar, genelde gölün denize açılan 50 m uzunluğundaki bağlantısına çekilmişlerdir. Bu foklar, turist gezi teknelerinin ürettiği gürültüden kaçınırlar.

Haziran ve Temmuz aylarında büyük kahverengi martılar buzul gölünün yakınlarına yuva yaparlar. Kuluçkadaki hayvanların agresifliği sebebiyle, onların ve yuvalarının çevresinden mümkün olduğunca uzağından gezilmesi tavsiye edilir.

Gölün yakınlarında iki buzul gölü daha bulunur. Bunlar çok daha küçük olan ve buzdağları da yine o kadar büyük olmayan Fjallsárlón ve Breiðárlón gölleridir.

Bu gölden çıkan kısa ırmağın adı Jökulsá á Breiðamerkursandi 'dir. Irmak üzerinde, kısmen gölün hemen yanından giden, izlanda'yı çevreleyen Hringvegur Karayolu 'nun bir köprüsü gerilidir. Deniz dalgalarının yıpratması ve buna bağlı olarak kıyı erozyonu sebebiyle köprünün yıkılma tehlikesi gittikçe büyüyen bir tehlikedir. Böylelikle, bu kara yolu ve aynı şekilde Jökulsá bu kısımda kaybolacak ve göl bir deniz koyuna dönüşecektir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Jökulsárlón ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Panorama Jökulsárlón buzul gölü.