Isabella (Danimarka prensesi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Prenses Isabella
Monpezat Kontesi Isabella'nın 2023'teki hali.
Doğum21 Nisan 2007 (17 yaşında)
Rigshospitalet, Kopenhag, Danimarka
Tam adı
Isabella Henrietta Ingrid Margrethe
BabasıX. Frederik
AnnesiMary Donaldson

Danimarka Prensesi Isabella, Monpezat Kontesi (Isabella Henrietta Ingrid Margrethe; 21 Nisan 2007) Danimarka kraliyet ailesinin bir üyesidir. Kral X. Frederik ile Kraliçe Mary'nin ikinci çocuğu ve büyük kızıdır.

Kraliçe II. Margrethe ve merhum Prens Henrik'in dördüncü torunu ve en büyük kız torunudur. 1946'da Yunanistan'ın büyük teyzesi Kraliçe Anne-Marie'nin doğumundan bu yana Danimarka kraliyet ailesinde doğan ilk kızdır. Danimarka taht sıralamasında ikinci sıradadır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Prenses Isabella, Kopenhag'daki Kopenhag Üniversite Hastanesi Rigshospitalet'te Veliaht Prens Frederik ve Veliaht Prenses Mary'nin çocuğu olarak dünyaya geldi.[1] 22 Nisan günü öğle saatlerinde, Kopenhag'daki Holmen Deniz Üssü'ndeki Sixtus Battery'den ve Kuzey Zelanda'daki Kronborg Kalesi'nden doğumunu kutlamak için 21 silahlı bir selam ateşlendi.

Vaftizi 1 Temmuz 2007'de Fredensborg Sarayı Kraliyet Şapeli'nde gerçekleşti ve Danimarka kraliyet geleneğine göre adının, sırasıyla prensesin anneannesi, baba tarafından büyük büyükannesi ve baba tarafından büyükannesi olan Danimarka kraliçesi eşi ve atası Avusturyalı Isabella'dan sonra Isabella Henrietta Ingrid Margrethe olduğu ortaya çıktı. Vaftiz anne ve babası, babasının ilk kuzeni, Yunanistan ve Danimarka Prensesi Alexia; Belçika Kraliçesi Mathilde (daha sonra Brabant Düşesi), Nadine Johnston, Christian Buchwald, Peter Heering ve Marie Louise Skeel.[2] Isabella, 30 Nisan 2022'de Danimarka Kraliyet Papazı Henrik Wigh-Poulsen tarafından yönetilen aynı şapelde Lutheran onay törenini aldı.[3]

Isabella ilk resmî görevini, 6 Haziran 2015'te, Jutland ve Samsø arasında faaliyet gösteren M/F Prinsesse Isabella adlı bir feribot vaftizini gerçekleştirdi.[4]

Anayasal konum ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Aralık 2007'de, önceki yıl Prens Christian için yaptığı gibi, Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Møller, Isabella'nın Danimarka tahtının üçüncü sıradaki konumunu teyit eden elle yazılmış bir belgeyi resmen yazdı ve imzaladı. Prensesin tam adı, doğum ve vaftiz tarihleri ve vaftiz ebeveynlerinin isimleri, 1799 Kraliyet Yasası tarafından dikte edildiği gibi kaydedildi.

13 Ağustos 2013'te Isabella, ağabeyi ile aynı devlet okulu olan Gentofte'deki Tranegårdsskolen'de okula başladı. Ocak 2020'de Isabella ve üç kardeşi, İsviçre'nin Verbier kentindeki Lemania-Verbier Uluslararası Okulu'nda 12 haftalık bir okul konaklaması başlattı. Kalış sonunda kısa kesildi ve kardeşler, Danimarka'daki COVID-19 durumunun yoğunlaşması nedeniyle Mart ayında eve döndü. Mart 2022'de Isabella'nın Ağustos 2022'den itibaren Herlufsholm Okulu'nda eğitimine devam edeceği açıklandı. Bununla birlikte, 26 Haziran 2022'de ailesi, okulda tekrarlayan zorbalık, şiddet ve cinsel istismar sorunlarının ortaya çıkması nedeniyle Isabella'nın Herlufsholm'a başlamayacağını açıkladı. Eylül 2022'de Kopenhag'daki Ingrid Jespersens Gymnasieskole'de 9. sınıfa başladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kongehuset – Aktuelt – Den Kongelige Families Kongehuset.dk (21 May 2010). Retrieved 18 July 2015". 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  2. ^ "Godparents to Her Royal Highness the Princess". Kronprinsparret.dk. 1 Haziran 2007. 3 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2007. 
  3. ^ "HRH Princess Isabella's confirmation". Danish royal family. 7 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2022. 
  4. ^ "H.K.H. Prinsesse Isabella døber Samsøs nye færge kl. 13.45". 5 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]