Interplay Europe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Interplay Europe Avrupa'da genç oyun yazarları için düzenlenen önemli festivallerden biridir. Kâr amacı gütmeyen uluslararası bir sanat organizasyonu olan, 18 ile 26 yaş arasındaki genç yazarların gelişimini sağlamak amacıyla çalışan Interplay tarafından düzenlenmektedir. 1985'te Sidney'de kurulan bu organizasyon, yine genç oyun yazarlarına yönelik olarak, Avustralya'da her iki yılda bir World Interplay festivalini de düzenlemektedir.

World Interplay'in düzenlenmediği yıllarda ise, her seferinde farklı bir Avrupa kentinde Interplay Europe düzenlenir. İlk defa 1995'te Berlin'de düzenlenen festival, 1998'de yine Berlin'deki ikinci düzenlenişiyle birlikte resmi bir festival haline gelmiştir. Festivalde tüm Avrupa ülkelerinden gelen katılımcılar, iki haftalık derslik, atölye, forum ve performans çalışmaları ile, eserlerini sunup tartışma fırsatı bulurlar. Atölye çalışmaları ve küçük çaplı prodüksiyonlar sayesinde oyunlarını geliştirirler. Interplay ayrıca uluslararası değişim programıyla, milletlerin birbirlerini daha yakından tanıması ve anlaması için çalışmalar da yapmaktadır.

Interplay Festivalleri;

  • genç oyun yazarlarının yaratıcı zenginliğini övmek,
  • onlara eserlerinin tartışılacağı, atölye çalışmalarında değerlendirileceği ve oynanacağı uluslararası bir buluşma ortamı sağlamak,
  • fikirlerini tartışabilecekleri uluslararası bir forum oluşturmak,
  • genç yazarların eserlerini toplumun genel ilgisine sunmak,
  • bölgesel, ulusal ve uluslararası kültürel gelişime katkıda bulunmak,

için düzenlenmektedir.

Daha önce katılanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonra başarılı olan ve uluslararası ödüller kazanan pek çok Avrupalı oyun yazarı kariyerine Interplay ile başladı. Örneğin:

Yapıldığı şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Şehir Ülke Sanat Yönetmeni
1995 Berlin Almanya Henning Fangauf
1998 Berlin Almanya Henning Fangauf
2000 Varşova Polonya /
2002 Peçuy Macaristan /
2004 Atina Yunanistan /
2006 Schaan Lihtenştayn Henning Fangauf
2008 Utrecht Hollanda Hubert Roza
2010 İzmir Türkiye Hasan Erkek

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]