Ikimono-gakari

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ikimono-gakari
Başladığı yerKanagawa
TarzlarSoft rock, pop rock
Etkin yıllar1998–2000
2002-2017 (arada)
Müzik şirketiThunder Snake Records (2003)
Cubit Club (2004 - 2005)
Epic Records (2006 - )
Resmî siteikimonogakari.com
ÜyelerKiyoe Yoshioka (vokal)
Hotaka Yamashita (gitar ve armonika)
Yoshiki Mizuno (gitar ve vokal)

Ikimono-gakari (いきものがかり) 1999 yılında çıkış yapan Japon pop rock grubudur. Sony Music Entertainment Japan’in Epic Records plak şirketine bağlıdırlar.

1999 yılında Hotaka Yamashita ve Yoshiki Mizuno tarafından Kanagawa’da kurulan gruba, daha sonra ana vokalist Kiyoe Yoshioka aynı yılın Aralık ayında katılmıştır. Ikimono-gakari (生き物係) bir Japon ilkokulunda bitkilere ve hayvanlara bakmakla görevli çocukları ifade eder.

Grubun tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

1989’da, Mizuno ve Yamashita ilk defa birinci sınıfta şans eseri karşılaştılar. İkisine de “ikimono-gakari” olma görevi verilmişti. Yamashita ile Mizuno, 1 Şubat 1999’da grubu kurup, çok da ciddiye almadan sokaklarda canlı performans sergilemeye başladılar. Grubun ismini ise, birinci sınıftaki ortak deneyimlerinden esinlenerek “ikimono-gakari” koydular. İlk başlarda Masayoshi Yamazaki coverları yapıyorlardı.

Aralık 1999’da Yoshioka gruba katıldı. O günlerde, Mizuno ve Yamashita, sokak performansları için sıra dışı olacağını düşünerek bayan vokalli bir grup kurmak istiyorlardı. Yoshioka, sınıf arkadaşlarından birinin kardeşiydi; gruba ana vokalist olarak katıldı ve artık grup bugünkü halini almış oldu. Artık 3 kişi olarak performans sergileyen grup, Yuzu’nun "Natsuiro" (夏色, "The Colors of Summer") isimli single’ının cover’ını yaptı. Eylül 2000’de, Yamashita ve Mizuno’nun üniversite giriş sınavlarına odaklanmaları için grup aktivitelerine ara verdiler. Mart 2003'te tekrar bir araya gelen grup, artık ünlerini arttırmak için daha ciddi çalışmaya başladı. Cover’lara daha az önem vererek, kendi orijinal müziklerini yapmaya öncelik vermeye başladılar.

Ünün yükselişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Temmuz 2003'te Thunder Snake Atsugi’de sahne aldılar. Şans eseri bu performansı izleyen bir kişi, daha sonra grubun menajeri oldu ve bu grubun büyük bir konser turuna çıkmasına yardımcı oldu. 25 Ağustos’ta ilk indie albümleri olan Makoto ni Senetsu Nagara First Album wo Koshirae Mashita... yı piyasaya çıkardılar. 26 Mart 2005’te grup, Atsugishi Bunka Kaikan isimli küçük konser salonunda konser verdi ve bu bir konser salonunda tek başına sergiledikleri ilk performans oldu.

15 Mart 2006’da, yapımını Masanori Shimada’nın üstlendiği ilk single’ları “Sakura”yı çıkardılar. İkinci single’ları “Hanabi” 31 Maryıs 2006’da piyasaya çıktı ve ilk kez Oricon top 10 listesine beşinci sırada giriş yaptılar. 10 Kasım ile 30 Kasım arasında "Ikimonogakari no Minna-san, Konni-Tour! 2006" isimli ilk canlı turlarına çıktılar. Sakura Saku Machi Monogatari isimli ilk tam uzunluktaki albümlerini 7 Mart 2007’de çıkardılar ve Oricon haftalık albüm satış listesinde 4 numaradan giriş yaptılar. 24 Mart ile 14 Temmuz arasında, bu albümü desteklemek için konser turuna çıktılar. İkinci büyük stüdyo albümleri, Life Album, 13 Şubat 2008’de piyasaya çıktı ve Oricon albüm listesine 2 numaradan giriş yaptı. Bu albümün canlı turu 30 Marttan 23 Mayıs’a kadar sürdü. 7 Temmuzda onuncu single’ları olan “Bluebird”ü çıkardılar ve Oricon’a üçüncü sıradan giriş yaparak ilk kez ilk üçe girmiş oldular. 24 Aralıkta üçüncü stüdyo albümleri olan My Song Your Songu piyasaya çıkardılar. Bu albüm Oricon’da bir numaraya ulaşarak, herhangi bir Top10 listesinde bir numaraya ulaşan ilk çalışmaları oldu. 31 Aralıkta 59th NHK Kōhaku Uta Gassen festivalindeki ilk performanslarını sergilediler.

4 Mart 2009’da ilk video koleksiyonları olan "Tottemo Ēzō" piyasaya çıktı. O sene Mizuno, 76. Yıllık NHK Ulusal Okullararası Müzik Yarışması için “Yell” isimli parçayı yazmakla görevlendirilmişti. 15’inci single’ları olan “Yell/Joyful”, 23 Eylülde piyasaya çıktı ve günlük Oricon’da birinci sırayı, haftalık Oricon’da ise ikinci sırayı alarak, o zamana kadar en çok başarıyı elde eden single’ları oldu. 2009 Best Hit Song Festivali’nde (26 Kasım) Gold Artist ödüllerinden birini kazandılar. Bu ödül bu festivalde kazandıkları ilk ödüldü. Bundan sonra 23 Aralıkta dördüncü albümleri olan Hajimari no Uta yı piyasaya çıkardılar ve Oricon albüm listesine bir numaradan giriş yaptılar. Yılbaşı gecesinde, grup bir kez daha 60th NHK Kōhaku Uta Gassen festivaline katıldı.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kiyoe Yoshioka (吉岡 聖恵, Yoshioka Kiyoe) 29 Şubat 1984 (40 yaşında), grubun vokalisti. Shizuoka’da doğup, daha sonra 5 yaşındayken Atsugi, Kanagawa’ya taşındı. Takma isimleri "Kiyoe", "Kiyo-chan" "Se-Ki", "Las Kiyo" ve "Ponyo Megumi".
  • Yoshiki Mizuno (水野 良樹, Mizuno Yoshiki) 17 Aralık 1982 (41 yaşında), grubun lideri ve gitaristi. Genellikle elektro gitar kullanır. Doğum yeri Hamamatsu, Shizuoka ili. Fakat küçük yaşta Ebina, Kanagawa iline taşındı.
  • Hotaka Yamashita (山下 穂尊, Yamashita Hotaka) 27 Ağustos 1982 (41 yaşında), grubun gitaristi ve armonikacısı. Kanagawa ilinin Ebina şehrinde doğdu.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]