Ichikawa aile cinayeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ichikawa ailesi cinayeti, (いち川一家4人殺害事件), 5 Mart 1992 akşamından ertesi gün olan 6 Mart 1992 sabahına kadar Chiba Eyaleti, Ichikawa, Saiwai 2-chome'daki (Gyotoku bölgesi) bir apartmanda meydana gelen bir soygun-cinayet (çocuk suçu) olayıdır.[1][2]

5 Mart akşamı, çocuk yaştaki Yoshiaki Kusama ('S', olay sırasında 19 yaşında) bir şirket yöneticisi olan Haruo Mizurawa'nın (o sırada 42 yaşında) evine girmiş ve ertesi sabah ailenin beş üyesinden dördünü birbiri ardına öldürmüştür. Yoshiaki, Aralık 2001'de Yüksek Mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırılmış (çocuk ölüm cezası) ve 19 Aralık 2017'de (ölüm cezası) Tokyo Gözaltı Merkezi'nde infaz edilmiştir. Dava, ergenlik çağındaki bir çocuk tarafından işlenen vahşi bir suç olarak toplumu şoke etti ve suçun ciddiyeti, Çocuk Yasası'nın doğası ve diğer konularda tartışmalara yol açtı.

Olay[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Mart akşamı, Yoshiaki Kusama (olay sırasında 19 yaşında) adlı bir genç olan fail, bir dergi yayıncılığı ve editörlük şirketinin yöneticisi olan Haruo Miruzawa'nın (olay sırasında 42 yaşında) evine, bir çeteyle yaşadığı kadın ilişkisi anlaşmazlığı için para toplamak amacıyla girmiş ve 2 milyon yen nakit para talep etmiştir. Evde bulunan Haruo'nın annesi Mizuko'dan (83 yaşında) para talep edince, kadın neredeyse onu polise ihbar edecekti, bu yüzden Haruo'yu elektrik kablosuyla boğarak öldürdü, ardından ailenin dört üyesini - Haruo'nun karısı Junko'yu (36 yaşında), Haruo'nun kendisini ve eve dönen ikinci kızı Masami'yi (4 yaşında: anaokulu çocuğu) söğüt ağacından yapılmış bir mutfak bıçağıyla birbiri ardına bıçaklayarak öldürdü. Ayrıca en büyük kızı Mizuo'yu (o zaman 15 yaşındaydı: lise birinci sınıf öğrencisi) mutfak bıçağıyla keserek yaraladı. Bu süre zarfında Yoshiaki, Mizuo'yu dışarı çıkarmış ve ayrıca Haruo ve Junko'ya ait bir şirkete giderek para ve mallarını çalmış ve Mizuo'yu olay yerindeki bir odada ve onu götürdüğü bir aşk otelinde birkaç kez tecavüz etmiştir. Ertesi sabah Yoshiaki, olay yerine gelen Chiba Eyaleti Polis memurları tarafından Ateşli Silahlar Yasasını ihlal etmekten tutuklanmış, ancak bundan hemen önce, reddedilemez bir durumda olan Mizuo'ya bir bıçak vermiş ve suçlu oymuş gibi göstererek kaçmaya çalışmıştır. Ancak, gecenin ilerleyen saatlerinde suçunu itiraf etmiş ve soygun ve cinayet şüphesiyle tutuklanmıştır.

Yoshiaki, Haruo'nun evini, mevcut davadan yaklaşık bir ay önce (aynı yılın 12 Şubat'ında) gece bisiklete binen Mizuo'nun üzerinden arabasıyla geçip onu dairesine götürdüğü ve tecavüz ettiği sırada Mizuo'nun elindeki öğrenci el kitabını gördüğü için öğrenmiştir. 19 Ekim 1991 ve 27 Şubat 1992 tarihleri arasında Yoshiaki, Tokyo, Chiba ve Saitama vilayetlerinde birlikte dışarı çıktığı bir kadına karşı bir dizi saldırı ve tecavüz (tecavüz olayı) gerçekleştirmiş, ayrıca araba kullanırken öndeki arabanın yavaş gitmesi veya arkadaki arabanın onu sollaması üzerine sinirlenerek diğer arabanın sürücüsüne saldırdığı bir dizi başka olay da meydana gelmiştir. Üç yaralama olayında (ikincisi gasp ve üçüncüsü hırsızlık) diğer sürücüye saldırmış ve yaralamıştır.

Ceza davasında sanık Yoshiaki, dört kişiye karşı soygun ve cinayet (kararda sadece Masami'yi öldürme eylemi cinayet olarak kabul edilmiştir), Mizuo'ya karşı tecavüz, soygun-tecavüz ve saldırı, ayrıca diğer davalarda saldırı, tecavüz, gasp ve hırsızlık ile suçlanmıştır. Olay sırasında Yoshiaki'nin kusurlu olup olmadığı ve o sırada çocuk olan Yoshiaki'ye ölüm cezası uygulanıp uygulanmayacağı konusu tartışmalıydı, ancak 8 Ağustos 1994 tarihinde Chiba Bölge Mahkemesi, Yoshaiki'yi tamamen kusurlu bulduktan sonra, 1983 yılında Yüksek Mahkeme tarafından belirlenen ölüm cezasının uygulanmasına ilişkin kriterlerden alıntı yaptı ve "sonuçların ağırlığı göz önüne alındığında ölüm cezasının kaçınılmaz olduğuna" karar verdi. Yoshiaki, Yüksek Mahkemeye temyiz başvurusunda bulunmuş, ancak Tokyo Yüksek Mahkemesi 2 Temmuz 1996 tarihinde ilk kararı onamış ve Yoshiaki'nin temyiz başvurusunu reddetmiştir. Ölüm cezası kesinleşti. Yaklaşık 16 yıl sonra, idam mahkûmu Yoshiaki, üçüncü yeniden yargılama talebi sırasında 19 Aralık 2017 tarihinde Tokyo Gözaltı Merkezinde infaz edildi. Norio Nagayama'dan (seri tabanca atıcısı) bu yana, suç işlediği sırada çocuk yaşta olan bir kişi için ölüm cezasının hem onaylanması hem de infaz edilmesi bir ilk olmuştur.

Suçun işlendiği tarihte Yoshiaki'nin çocuk olması nedeniyle, ölüm cezası verildiğinde gazetelerde ölüm cezası ve Çocuk Yasası hakkında hararetli bir tartışma yaşanmış, ancak suçun dehşet verici doğası ve hem Yoshiaki'nin hem de mağdurun insan hakları kaygıları nedeniyle suçun ayrıntıları pek haber olmamıştır. Öte yandan, Shukan Shincho ve FOCUS (her ikisi de Shinchosha tarafından yayınlanmaktadır) olaydan hemen sonra Yoshiaki'nin gerçek adını bildirmiştir. İnfaz sırasında Adalet Bakanlığı (Adalet Bakanı: Yoko Kamikawa) Yoshiaki'nin gerçek ismiyle birlikte infaz edildiğini duyurmuş ve gazeteler de Yoshiaki'yi gerçek ismiyle haberleştirmiştir. Olaydan sonra yazar Shunsuke Nagase (Yasunari Shuku) katil Yoshiaki ile görüşmüş ve olaya karışan kişilerle (kurbanların aileleri, katil Yoshiaki'nin akrabaları ve diğerleri) röportajlar yapmış ve olayla ilgili olarak '19 Yaşındaki Bir Genç İçin Sonuçlar: Bir Ailenin Dört Üyesinin Katledilmesi' başlıklı kurgusal olmayan bir kitap yayınlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 読売新聞』1992年3月7日東京朝刊第14版第一社会面31頁「【千葉】市川の一家4人殺し 19歳店員を逮捕 犯行ほぼ自供 帰宅親子を次々」(読売新聞東京本社) - 『読売新聞』縮刷版 1992年(平成4年)3月号333頁。
  2. ^ 中日新聞』1992年3月7日朝刊第12版第一社会面31頁「千葉の一家4人殺し 少年が自供、逮捕 家人帰宅待ち次々凶行 『金が欲しかった』 長女も刺し監禁」(中日新聞社) - 『中日新聞』縮刷版 1992年(平成4年)3月号315頁。<nowiki>