IT Manager 3
IT Manager 3: Unseen Forces (ITM3 şeklinde kısaltılır), Intel tarafından geliştirilen, IT uzmanlarını eğlendirmek için tasarlanmış, web tabanlı, ücretsiz bir İş Hayatı Simülasyonu oyunudur.
Oyuncu, büyümekte olan bir şirketin IT departmanının başına geçer. Görevi; teknik bilgisi ve işlemci teknolojileri sayesinde şirketinin global bir kuruluşa dönüşmesini sağlamaktır. Oyunda başarılı olmak için, gerçek bir IT departmanında olduğu gibi güvenlik ve üretkenliği artırmak, maliyetleri düşürmek, çalışma ortamının refahını artırmak ve benzeri formüller üretmek gereklidir.
Donanımsal bir simülasyon evreni yaratan oyun, günlük konular kadar gerçek dışı sorunları da barındırmaktadır. Kehanetleri ile oyuncuya yol gösteren Kahin, IT enerjisi seviyesi ve teknolojiye hakimiyet ile gelen “aydınlanma” gibi Doğu felsefesine gönderme yapan öğeler, “yeniden başlatma nişanı” gibi sıradan sorunları sıra dışı hale getiren çözümler, oyunu tekdüze bir IT simülasyonundan farklılaştır.
Nasıl oynanır
[değiştir | kaynağı değiştir]Oyuncu, oyunun başında şirketin IT Yöneticisi olarak, problemlerle tek başına mücadele etmek durumundadır. Ancak şirketin büyümeye başlamasıyla beraber yeni IT personeli de işe alınır. Amaç, sorunsuz bir çalışma ortamı sağlayıp şirketin üretken ve mutlu kalmasını sağlamaktır. IT personeli, çözdüğü problem büyüdükçe deneyim puanı alır. Problemin çözüm süresini üç faktör etkiler: Problemin büyüklüğü, personelin deneyimi ve aldığı teknoloji eğitimleri.
Çalışanlar dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarla donatılmıştır. Dizüstü bilgisayarları uygun teknoloji ile donatılmış çalışanlar; ofis dışında da çalışarak üretkenlik bonusu alırlar. Her çalışanın üç özelliği bulunur: Mutluluk, üretkenlik ve bozon çarpanı.
Tanımlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Deneyim seviyesi: Dört adet deneyim seviyesi vardır; uzman, kıdemli, seçkin ve ninja.
Kahin: Oyuncular ara sıra, Kahin olarak bilinen, kimliği belirsiz, ruhani bir kaynaktan mesajlar alırlar. Kahin, işler rayından çıkmaya başladığında oyuncuyu ikaz eder ve tavsiyelerde bulunur.
Bozon Çarpanı: Bozon, teknik yetersizlik birimidir. Bir çalışanın bozon çarpanı ne kadar yüksekse, teknik sıkıntı yaşama ihtimali de o kadar fazladır. Üretkenlik, teknoloji sayesinde yükseltilebilir.
IT Enerjisi: IT Enerjisi seviyesi, oyuncunun taktiksel elementlerle stratejiyi ne kadar iyi dengelediğini yansıtır. Beş seviyesi vardır: Yerin dibi, zifir, araf, uyanış ve aydınlanma. Oyunun merkezinde IT Enerjisi fikri bulunmaktadır.
Çok işlevli araç çubuğu: Ekranın en altında bulunur. Araçlar sekmesinde tamir araçları, personel sekmesinden IT ekibi seçilebilir, teknoloji sekmesi ile yeni teknolojilerin eğitimi alınır.
Sorun raporları: Bilgisayarları ve sunucuları etkileyen üç tip sorun vardır; donanımsal ve yazılımsal sorunlar ile kara kutu sorunları.
Tamir araçları: Donanım sorunları için İngiliz anahtarı, yazılımsal sorunlar için disk kullanılır. Sistem yeniden başlatma aracının her iki sorunda da işe yarama ihtimali vardır. Kara kutu sorunları ise, ancak IT bilgisini test etmek için hazırlanmış çoktan seçmeli soruların cevaplanması ile çözülebilir.
Eğitim: Bir teknoloji ilk kez uygulanmadan önce oyuncu eğitim almalıdır. Bir kez eğitim tamamlanınca, daha ileri seviye teknoloji eğitimleri aktif hale gelir.
Teknoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]Teknoloji, bilgisayarları daha üretken, enerji verimliliği daha yüksek, daha taşınabilir, daha güvenli hale getirir. Oyunu kazanmak için teknolojinin akıllı konuşlandırılması önemlidir.
Çok çekirdek: Kullanıcının üretkenliğini artırır.
Taşınabilirlik: Taşınabilir performansı artırır.
Eko-tek: İşletme masraflarını düşürür, gereksiz ısıyı önler.
Bilgisayar filo yönetimi: Aynı tipteki tüm sorun raporlarını eş zamanlı olarak çözebilmeye olanak sağlar.
Güvenlik: Filoyu zararlı yazılımlardan korur.
Sunucu: Yüksek gücün devamlılığını sağlayan, çok çekirdekli, şirketin artan üretkenliğini destekleyebilecek kapasitede sanallaştırılmış sunucular sağlar.
Havalandırma sistemi: Sıcaklık derecesini kontrol altında tutar.
Özel araçlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Oyun, IT enerjisi yüksek oyuncuyu ödüllendirir. Oyuncu, her aydınlanma seviyesine ulaştığında bir özel araç kazanır. Özel araçlar; bilgisayarlara, çalışanlara, IT kadrosuna veya ofisin kendisine uygulanabilen tek kullanımlık süper güçlerdir.
Özet
[değiştir | kaynağı değiştir]Oyuncu, çalıştığı sanal şirketin yazılım ve donanım problemlerini çözmeye, bilgisayarların ve sunucuların sorunsuz çalışmasını sağlamaya çalışır. İleriki bölümlerde şirket büyüdükçe problemler daha da artar, bu da oyunun zorluk derecesini artırır. Oyuncu, sorunların çözülmesi için gereken teknolojileri tedarik etmeye, üretkenlik ve güvenliği artırırken maliyetleri düşürmeye çalışır. Oyun sekiz bölümden oluşur. Her bölüm, öncekinden daha büyük bir ofiste geçmektedir. Oyuncu, iyi bir çalışma ortamı sağladığı takdirde şirketi global büyüklüğe ulaştırmış olur ve oyunu kazanır.
Önceki sürümler
[değiştir | kaynağı değiştir]- ITM 3 – ITM Manager III – 2009
- ITM 2 – IT Manager II - 2006
- ITM – IT Manager - 2005
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Intel 12 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ITMIII[ölü/kırık bağlantı]