IKEA Billy

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Billy (BILLY olarak stilize edilmiştir) İsveçli mobilya şirketi IKEA tarafından satılan bir kitaplık modelidir. İsveçli tasarımcı Gillis Lundgren tarafından 1979 yılında geliştirilmiş ve dünya çapında IKEA mağazalarında 120 milyon adetten fazla satmıştır.[1] Popülerliği ve küresel yayılımı sayesinde, Big Mac Endeksi'ne benzer şekilde dünya çapındaki göreceli fiyat seviyelerinin bir barometresi olarak kullanılmıştır.[2]

Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Raf parçaları melamin kaplı veya kaplamalı yonga levhadan yapılmıştır. Kenarlar plastik şeritlerle kaplanmıştır. Raflar metal destek üzerine yerleştirilmiştir, yan duvarlardaki delikler 32 mm'lik bir mesafeye sahiptir. Raflar çeşitli renklerde ve yüzeylerde ve 40 veya 80 cm genişlikte mevcuttur. Kitap rafları birleştirilebilir ve isteğe bağlı olarak kapaklar eklenebilir. Kitaplıklar, alıcı tarafından monte edilmek üzere düz paket şeklinde satılmaktadır.

Billy kitaplıklar İsveç, Almanya, Slovakya ve Çin'deki fabrikalarda üretilmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IKEA Relaunches Its Icon BILLY With New Timeless Colours and Sustainability Improvements". IKEA Newsroom. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  2. ^ "New Consumer Index: The 'Billy' Instead of the Big Macs". Spiegel Online. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  3. ^ "IKEA Furniture Inflation: The BILLY Index". The Wall Street Journal. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024.