III. Joselin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

III. Joselin (1139 - 1190'dan sonra), yaşamı boyunca Kudüs Krallığı'nda bir lordluk kurmaya yetecek kadar toprak toplamayı başaran Edessa'nın itibari kontuydu .

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

III.Joselin, II. Joselin ve Saone'lu Beatrice'in oğluydu . Edessa Kontluğu üzerindeki hak iddiasını babası II. Joscelin'den miras aldı. İlçe 1144'te ele geçirilmiş ve kalıntıları (Turbessel Lordluğu dahil ) yıllar önce fethedilmiş veya satılmıştı.

Joscelin, Kudüs Krallığı'nda yaşadı ve Akka çevresinde kendi lordluğunu kurmaya yetecek kadar toprak toplamayı başardı .

Kraliyet Muhafızı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kız kardeşi Agnes, Kral Amalric'in tahta geçmeden önceki ilk karısıydı ve IV. Baldwin ile Sibylla'nın annesiydi . 1164 yılında Joscelin, Harim Savaşı'nda Nureddin Zengi tarafından esir alındı . Agnes'in muhtemelen kraliyet hazinesinin desteğiyle 50.000 dinarlık fidyeyi ödediği 1176 yılına kadar tutuklu olarak kaldı. Yeğeni Baldwin daha sonra onu Kudüs'ün seneschal'i yaptı . Trablus Kontu III. Raymond liderliğindeki kralın baba tarafından bazı rekabetlerle karşı karşıya kaldı .

1180 yılında Joscelin Bizans İmparatorluğu'na elçi olarak gitti . Baldwin'in üvey kız kardeşi Isabella'nın o yıl Toronlu IV. Humphrey ile nişanlanmasından sonra, Toron mülkleri bir para tımar karşılığında krallığa geçti. Baldwin IV bunların bir kısmını Chastel Neuf'u Joscelin'e verdi ve Agnes'e Toron'un intifa hakkı veya ürününden elde edilen bir gelir verdi. Agnes, 1184'ün sonlarında, oğlundan birkaç ay önce öldü.

1185'te Joscelin, genç büyük yeğeni Baldwin V'in koruyucusu olurken, III. Raymond da naip oldu. Raymond, çocuğun kişisel vasisi olsaydı, onun bakımı altında ölürse suçlanacağından korkuyordu çünkü taht üzerinde kendisinin de hak iddiası vardı. Kralın anne tarafından büyükannesinin erkek kardeşi olan Joscelin'in hiçbir hak iddiası yoktu, aksine onun hayatta kalması konusunda güçlü aile çıkarları vardı. Baldwin'in baba tarafından büyükbabası Montferratlı William V'in İtalya'dan gelişiyle ek destek geldi . Ancak Baldwin'in hasta olduğu ve 1186'da Akka'da öldüğü anlaşılıyor. Joscelin ve William tabutuna Kudüs'e kadar eşlik ettiler. Bu arada Raymond, Isabella'yı kraliçe olarak atamak için İbelinli Balian ile darbe girişiminde bulunmak üzere Nablus'a gitti . Bu başarısız oldu ve Sibylla taç giydi ve aynı zamanda ikinci kocası Guy of Lusignan'ı da taçlandırdı .

1186'da Guy ve Sibylla, Chastel Neuf ve Toron'u diğer topraklarla birlikte Joscelin'e verdi. O da bunları Guy'ın küçük kardeşi William of Valence ile nişanladığı büyük kızı Beatrice'e çeyiz olarak verdi. Küçük kız kardeşi Agnes, Guy'ın yeğenlerinden biriyle evlenecekti, ancak Beatrice henüz reşit değilken ölürse William onun yerine Agnes ile evlenecekti.

1187'deki Hıttin Muharebesi'nde Joscelin, İbelinli Balian'la birlikte arka korumaya komuta etti. Her ikisi de feci yenilgiden kurtuldu ve Tire'ye kaçtı . Tüm mülkleri Selahaddin tarafından ele geçirildi. Joscelin, Üçüncü Haçlı Seferi'nde Akka kuşatmasına katıldı . En son 25 Ekim 1190'da Sibylla'nın ölümünden sonra bir tüzüğe tanık oldu. Kuşatma sırasında ölmüş olma ihtimali çok yüksek. Bir ay sonra, tacı Guy'dan talep eden Isabella, evliliklerinin iptalini kabul ettiğinde Humphrey of Toron'un Chastel Neuf ve Toron (yeniden fethedilmeleri halinde) üzerindeki iddiasını geri aldı. Eğer Joscelin hâlâ hayattaysa, kayıtlı hiçbir itirazı yoktu. Ancak bu, kızlarının Lüzinyan evlilikleri ihtimalini sona erdirmiş gibi görünüyor. Ekim 1200'de kesinlikle ölmüştü.

Joscelin'in seigneurie'si 1220'de Cermen Şövalyeleri  satın alındı

Evlilik ve çocuklar[değiştir | kaynağı değiştir]

1176'da esaretten serbest bırakıldıktan sonra Joscelin, Milly'li "Buffalo" Henry'nin (de ) üçüncü kızı, Petra Lordu,  (ve Milly'li Stephanie ile Helvis de Milly'nin kız kardeşi) Milly'li Agnes ile evlendi. (fr) ); kimden iki kızı vardı:

  1. Beatrix de Courtenay (ö. 1245), 1186'da Guy of Lusignan'ın kardeşi Valence'li William ile nişanlandı, ancak Otto von Botenlauben ile evlendi
  2. Agnes de Courtenay, 1186'da Lüzinyanlı Guy'ın yeğeniyle nişanlandı, ancak 1200'de Scandeleon Lordu olan Calabria'dan bir Norman olan Amandolea'lı William ile evlendi.