I. Barnuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi

I. Barnuk (ö. 640) 591 yılından öldüğü 640 yılına kadar Lazika'nın ilk patriciliğini yapmış soyludur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Barnuk ile ilgili bilinenler sınırlıdır. Önceki Lazika krallarından II. Tsate veya II. Gubaz ile akraba olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmacılara göre, Lazika patricisi Barnuk ile 610-640 yılları arasında Abazgia'nın (Abhazya) başpiskoposluğunu yapan Barnuk aynı kişidir.

Muhtemelen Lazika'nın dış ilişkilerinin bozulması, Lazika'daki Bizans etkisinin güçlenmesi ve krallığın kuzey topraklarındaki Abhazya'da Bizans'a karşı isyanlar çıkması nedeniyle Lazika krallığı çöktü. Bizans, Lazlar üzerinde bir dizi ayaklanmaya yol açacak kademeli bir asimilasyon politikası izledi. Asimilasyon politikası doğrultusunda Barnuk öncülleri gibi kral olarak tanınmadı, bunun yerine Barnuk'a patrici unvanı verildi. Barnuk'a patrici unvanı muhtemelen Bizans imparatoru Mauricius'un Persleri mağlup ettiği 591 yılında verildi.

Barnuk, Abazgia ve Apsilia (Abhazya) üzerindeki gücün yeniden kazanılması için mücadeleye başladı. Bizans imparatoru Phocas'ın o sırada zor bir dönemden geçmesi Barnuk'un işlerini kolaylaştırdı. 607'de Pers Şahı II. Hüsrev'in yanında yer aldı ve Hüsrev'in Anadolu'daki gücünü arttırmasına yardım etti.

623'te Perslerin yenilgisi, Lazika hükümdarını Bizans'ın üstünlüğünü yeniden tanımaya zorladı. Barnuk, 624'te Bizans'a başarısız bir isyan girişiminde bulundu. İsyan girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Bizans'a sadık kaldı. 628'de Bizans ile İran arasında imzalanan antlaşma ile Lazika, Bizans etkisi altında kalmaya devam etti.

Yerine I. Barnuk'un sık sık karıştırıldığı oğlu veya yeğeni Lebarnicius geçti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Toumanoff, Cyril (1963). Studies in Christian Caucasian History, p. 269. Georgetown University Press.
  • Greatrex, Geoffrey; Lieu, Samuel N. C. (2002). The Roman Eastern Frontier and the Persian Wars (Part II, 363—630 AD). Routledge. ISBN 0-415-14687-9.
Önce gelen
II. Tsate (?)
Lazika patricisi
640-663
Sonra gelen
Lebarnicius