Hvançkara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dosya:Ხვანჭკარა (Khvanchkara).jpg
Teliani Valley marka Hvançkara şarabı.

Hvançkara (Gürcüce: ხვანჭკარა; okunuşu: “h’vaçn’k’ara"), doğal olarak yarı tatlı, kırmızı özel Gürcü şarabı. Gürcistan’ın Raça bölgesinde Hvançkara köyü ve çevresinde yetişen “Aleksandreuli” ve “Mucuretuli” adlı üzümlerin karıştırılmasıyla elde edilir.

“Aleksandreuli” ve “Mucuretuli” üzümlerinin yetiştiği toprak kuartz ve kireç açısından zengindir. Bu özelliğe sahip toprağın hızlı biçimde ısınması ve soğuması bu iki çeşit üzümün yetişmesini sağlar. “Aleksandreuli” ve “Mucuretuli” o bölgeye özgü üzümlerdir.

Hvançkara üzümünün yetiştiği Hvançkara köyü ile diğer 26 köyden oluşan bölge, Leçhumi Dağları'nın güney eteklerinde yer alır. Üzüm bağları yaklaşık olarak deniz seviyesinden 450-750 metre arasındadır. Bu küçük bölge kendine özgü mikro iklime sahiptir ve Rioni Nehri’nin sağ kıyısında yer alır. Bağ bölgesi 35-40 kilometre kadar uzanır ve yüksek dağlarla çevrili kuytu bir bölgedir. “Aleksandreuli” ve “Mucuretuli”, Rioni’nin sol yakasında, Raça Dağları'nın kuzey kesiminde de yetişmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hvançkara" (Gürcüce)". 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2019.