İçeriğe atla

Mum çiçeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hoya sayfasından yönlendirildi)
Mum çiçeği
Hoya carnosa
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Gentianales
Familya: Apocynaceae
(Düğün çiçeğigiller)
Cins: Hoya
R.Br.

Metne bakınız.

Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.

Çiçekleri şemsiye şeklinde, minik minik 10-15 çiçeğin bir araya gelmesiyle oluşur. Rengi beyaz-krem çiçeklerin ortasında damlalar halinde tatlı bir öz oluşmaktadır. Çiçekler kuruyup dökülür ancak sapı kalır ve her yıl aynı saptan tekrar çiçek açar. Gövde uzadıkça da yeni çiçekler açar. Oldukça güzel ama ağır kokusu vardır, kapalı mekanda insana uyku verir.

Verdiği yan dalların kırılıp toprağa ekilmesiyle çoğaltılabilir.

Yetiştirme ve kullanımı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Hoya'nın pek çok türü ılıman bölgelerde popüler evbitkisi türleridir (özellikle H. Carnosa), çekici yaprakları ve kuvvetli kokulu çiçekleri nedeniyle yetiştirilir. Farklı yaprak formları veya çiçek renkleri için çok sayıda kültür seçilmiştir. Hoyalar iç mekanlarda iyi büyür, parlak ışığı tercih eder ancak parlak ışık olmadan çiçek açmasalar da oldukça düşük ışık seviyelerine tolerans gösterirler. Hoyalar genellikle fidanlıklarda H. carnosa (Krimson Queen, Hindu Rope- compacta), H. pubicalyx (genellikle H. carnosa veya H. purpurea-fusca olarak yanlış etiketlenir) ve H. kerrii ev bitkisi olarak satılır. Hoyaların çoğaltılması kolaydır ve genellikle köklü veya köksüz veya saksı bitkisi olarak çelikler olarak satılır.Georgia Üniversitesi'nde yapılan son çalışmalarda Hoya carnosa nın kapalı ortamdaki kirleticileri mükemmel bir şekilde giderdiği gösterilmiştir.[1]

Çeşitli kültürler özellikle Polinezya kültürleri tıbbi olarak kullanmıştır. Bazılarının Avustralya'da çiftlik hayvanları ve koyunlar için zehirli olduğu bildirilir.

Çeşitli Hoya türleri ve çeşitleri mükemmel teraryum bitkileridir.

  1. ^ University of Georgia. UGA research shows some plants can remove indoor pollutants. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020.