Homojenizatör

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Homojenizatör Nedir?[değiştir | kaynağı değiştir]

Heterojen yapıda bulunan ürünlerin farklı yöntemlerle karıştırılması sonucunda homojen hale dönüştürülmesini sağlayan makinelere verilen genel addır. Yaygın olarak kullanılan 4 tip homojenizatör vardır.

Ultrasonik Homojenizatör[değiştir | kaynağı değiştir]

Ultrasonik homojenizatör, sonikatör olarak da bilinirler. Bu makinelerde homojenizasyon işlemi kavitasyon kuvvetleri ve ultrasonik dalga yoluyla gerçekleştirilir. Genellikle hücre içi yapıları parçalama için kullanılır. Hücre çeperini parçalamakta yetersiz kalırlar. Hücre çeperini parçalamak için yüksek basınçlı homojenizatörlerin kullanılması daha iyi sonuç vermektedir.

Kolloid Mil[değiştir | kaynağı değiştir]

Kolloid Mil veya Kolloid değirmen olarak adlandırılırlar. Ürünleri yüksek hızda karıştırırarak kesme kuvvetlerine maruz bırakırlar ve parçalama işlemi gerçekleşir bu sayede ürünler homojenize edilmiş olur.

Rotor-Stator Homojenizatör[değiştir | kaynağı değiştir]

Rotor-Stator Homojenizatör, yüksek kesme kuvvetli homojenizatör/mikser (high shear mixer) olarak da anılırlar. Bu homojenizasyon işleminde rotor ve stator arasında bulunan dar bir aralıkta yüksek kesme kuvveti ve türbülansın etkisiyle ürünler parçalanır ve homojenize edilmiş olur.

Yüksek Basınçlı Homojenizatör[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüksek basınçlı homojenizatör içerisinde türbülans, kesme kuvveti ve kavitasyonun kuvvetlerinin etkisiyle ürün mikronize olur. Birçok sektörde etkin olarak kullanılmaktadır. Başlıca kullanıldığı sektörler: süt ve süt ürünleri, ilaç sanayi, kozmetik, biyoteknoloji, kimya ve petrokimya sanayisidir.

Yukarıda sayılan homojenizatörler arasında en yüksek parçalama ve homojenizasyon etkisine sahip olan yüksek basınçlı homojenizatörlerdir.