Hoegaarden (bira)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hoegaarden
EndüstriBira
TürBira Fabrikası
Kuruluş1445
Genel merkezi,
SahibiAnheuser-Busch InBev
Web sitesihttp://www.hoegaarden.com/

Hoegaarden, 1445 yılında Belçika'da kurulmuş bir bira fabrikası ve aynı fabrikanın ürettiği ünlü bir buğday birası markasıdır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Hoegaarden köyü Orta Çağ'dan beri beyaz biralarıyla bilinmektedir. 19. yüzyılda Hoegaarden'da 13 bira üreticisi ve 9 damıtım evi vardı. Ancak, 1957 yılında beyaz bira üreten son üretici de kapılarını kapattı. Bunun üzerine fabrika yakınlarında büyüyen bir sütçü olan Pierre Celis 10 yılın ardından bu türü tekrar hayata döndürmek istedi.

Celis; su, maya, buğday, şerbetçi otu, kişniş ve portakal kabuğu gibi geleneksel içerikler kullandı. 1980'li yıllarda ürüne yönelik talep büyümeye devam etti ve Celis, işleri daha da büyütmek için Hougardia adlı eski bir limonata fabrikasını satın aldı.

1985 yılında çıkan bir yangından sonra birkaç bira üreticisi Celis'e yardım teklif etti. Bunlardan biri o zamanlar ülkedeki en büyük bira üreticisi olan Interbrew şirketiydi. Interbrew (daha sonraları AmBev ile birleşerek InBev adını aldı.), fabrikayı yeniden inşa etmesi için Celis'e borç para verdi ancak bir süre sonra ürünün kitlesel pazarlamaya (mass-marketing) uygun hale getirilmesi için baskılar yaptı.

Celis'in Teksas'a Gidişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa süre sonra Celis, fabrikasını Interbrew'e satarak Teksas'a yerleşti ve orijinal Hoegaarden tarifiniyle bira üretmek için tekrar kendi fabrikasını kurdu. Celis Brewing adını verdiği bu fabrika daha sonra Miller Brewing Company'ye devredildi.

InBev'e Devrinden Sonra Hoegaarden[değiştir | kaynağı değiştir]

InBev, 2005 yılında Hoegaarden'daki fabrikayı kapatacağını ve üretime Liège kentindeki Jupille'de devam edeceğini duyurdu. Ancak Hoegaarden halkı hem önemli bir sembolünü hem de önemli bir işverenini yitireceği için protestolara başladı. Bunun üzerine InBev üretimin Hoegaarden'da devam edeceğini ve ayrıca bu bölgeye 60 milyon Euro bütçe ayıracağını duyurdu.

Çeşitler[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel bardağıyla Hoegaarden

Hoegaarden

İlk olarak 1445 yılında üretilen witbier türü bir beyaz biradır. Portakal kabuğu ve kişniş aromaları içerir. Filtresiz olduğu için bulanık bir görünüme sahiptir. Pek çok barda limon dilimiyle servis edilir.

Hoegaarden Citron

2008 yılında piyasaya sürüldü. %3,0 alkol oranına sahiptir.

Hoegaarden Forbidden Fruit

Hoegaarden Forbidden Fruit

%8,8 alkol oranına sahip, baharatlı bir koyu ale.

Hoegaarden Grand Cru

1985 yılında piyasaya sürüldü. %8,5 alkol oranına sahiptir.

Hoegaarden Julius

%8,8 alkol oranına sahip sarı ale.

Hoegaarden Rosée

2007 yılında piyasaya sürüldü. %3,0 alkol oranına sahiptir.

Hoegaarden Spéciale

1995 yılında piyasaya sürüldü. %5,7 alkol oranına sahip doygun bir biradır. Ekim-Ocak ayları arasında bulunabilir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2015.