Hoback Oluşumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Hoback Oluşumu
Hoback Oluşumu
Green Irmağı'nın bulunduğu yer, Wyoming, ABD.

Hoback Oluşumu, Hoback Havzası'nda (Green River Havzası'nın hemen kuzeyinde) yer alan batı-orta Wyoming'deki jeolojik bir oluşumdur . Laramide Orojenezinden[1] artan sedimantasyon oranlarının bir sonucu olarak oluşmuştur ve erken Eosen boyunca geç Paleojen dönemine ait fosilleri muhafaza etmektedir.

Hoback Oluşumu, bol miktarda kömür, karbonlu şeyl ve fosilleşmiş bitki kalıntılarının gösterdiği gibi, ormanlık bir taşkın yatağı ortamında nemli bir iklim döneminde oluşmuş olabilir. Gözlemlenen yatakların çoğu donuk renktedir, bu da indirgeyici bir ortamda oluştuklarını gösterir.Taşkın yatağı çökelme ortamının bir başka işareti, çünkü durgun su ve su dolu toprak yılın önemli bir bölümünde mevcut olacaktır. Oluşumun çoğunda büyük bir akarsuyu temsil ettiği düşünülen belirgin bir kumtaşı fasiyesi (çapraz kıvrımlı, banket üstü tortular ve büyük çakıllı tortularla) da mevcuttur.[2]

Hoback Oluşumunda bulunan fosiller arasında kemik parçaları, kaplumbağalar, daha büyük memeliler, yumuşakçalar, pullar, balık dişleri ve çok çeşitli fosilleşmiş bitki materyalleri (fosilleşmiş odun dahil) bulunur. Ayrıca Erken Senozoik timsahlarının belirtileri de bulundu.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Dorr (January 1962). "Early Cenozoic stratigraphy and vertebrate paleontology of the Hoback Basin, Wyoming". GSA Bulletin. 63: 59. doi:10.1130/0016-7606(1952)63[59:ecsavp]2.0.co;2. 
  2. ^ Spearing (1969). "Stratigraphy and sedimentation of the Paleocene-Eocene Hoback Formation, Western Wyoming" (PDF). Wyoming Geological Association Guidebook. 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021.