Hiru-Ko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Japonya'nın balık tanrısı Hiru-Ko/Ebisu'yu kırmızı thai kıyafeti içinde gösteren çizim (Kako Morita tarafından yapılmıştır.)

Ebisu (恵比須, 恵比寿, 夷, 戎), Yebisu veya Hiruko (蛭子), ya da Kotoshiro-nushi-no-kami (事代主神), Japon mitolojisinde balıkçıların, iyi şansın, tüccarların tanrısıdır. Aynı zamanda sağlık tanrısı ve küçük çocukların koruyucusudur.

Genellikle, elinde bir olta, kolunun altında veya sırtında kırmızı bir balık ile tasvir edilir.[1] Japonya'daki dükkan, lokanta ve iş yerlerinde Ebisu tasvirlerine sıklıkla rastlanır. Japonya'nın yeni yıl kutlamalarında (Oshogatsu) önemli bir figürdür.

Yedi Şanslı Tanrı'dan (七福神, Shichifukujin) da biri olan Hiru-Ko, bazı kaynaklars göre Japon kökenlidr, diğer bazı kaynaklara göre ise Çin veya Hindistan'dan gelmiştir. Ebisu'nun Japonya'da popüler bir tanrı haline gelmessi, 10. yüzyılda veya öncesinde olmuştur.

Japon mitolojisüne göre Hiru-Ko, evrenin oluşumuna öncülük eden İzanagi ve İzanami çiftinin ilk evladıdır. Ebeveynlerinin günahları yüzünden lanetlenerek kemiksiz bir vücutla doğmuştur. Zamanla bu lanetli serüven, etkileyici kahramanlık ve direnç öyküsüne dönüşmüştür. Üç yaşındayken, sakatlığı sebebiyle okyanusa atılarak ölüme terk edilmiş, ancak okyanusta bir toprak parçası oluşturarak hayatta kalmayı başarmıştır. Hayatı boyunca çeşitli zorlukları aşıp sonunda çocukların, balıkçıların, refahın ve şansın koruyucusu olmuştur.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ebisu Mitolojisi Hakkında Bilgi » Ansiklopedia - Bilgi Platformu". Ansiklopedia - Bilgi Platformu. 20 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2024.