Hipparhia
Hipparkia (Yunanca: Ἱππαρχία; Yaklaşık M.Ö. 350- Yak. M.Ö. 280) Yunan kinik filozof.
İlk kadın filozoflardandır. Thebes'li Krates'in karısı, kinik filozoflardan Metrokles'in kız kardeşidir. Antik Yunan ve Roma'da görülmemiş biçimde kocası ile eşit konumda yaşayan bir kadın olması ve felsefe ile uğarşmış olması nedeniyle sıra dışı bir kişilikti. Laertios Diogenes’in “Ünlü Filozofların Yaşamları, Öğretileri ve Deyişleri"" adlı kitabında kendisine yer verilen tek kadın filozoftur.
Yaşamı
[değiştir | kaynağı değiştir]M.Ö. 350 civarında bir Trakya kenti olan Maroneia'da varlıklı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Kendisinden bir sene sonra doğan erkek kardeşi Metrokles ile birlikte ikiz gibi büyüdü; felsefe çalışmalarına ilgi duydu. Ailesi Atina'ya taşınınca kardeşi Metroles Krates'in öğrencisi ve takipçisi olmuştu. Krates ile tanışan Hipparkia ona aşık oldu. ve ailesinin onaylamamasına rağmen onunla evlendi. Lüksten uzak, kinik bir hayat yaşadı; topluluk ortasında, kamuya açık alanlarda seks yapmakla ünlü olan iki filozofun[1] bir oğlu ve bir kızı oldu. Hipparkia, kadınların geleneksel sosyal rollerini üstlenmektense erkeklerle eşit olarak felsefe tartışmalarına katıldı. Kitapları günümüze kadar gelememiştir.[2]
Mö. 280 civarında ölmüş, Boiotia'da gömülmüştür.
- “Benim yurdumun tek bir kulesi, tek bir damı yok;
- dünyanın her yerinde kentler ve evler
- beni içinde barındırmaya hazır.” Tragedyalarından.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Abullah Şevki, Filozoflar ve Ölüm, Mevsimsiz Kültür Sanat Edebiyat Portalı, Erişim tarihi:11.02.2015". 11 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2015.
- ^ "John Alkin, 'General Biography Cilt V". 11 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2015.
- Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri, Diogenes Laertius, s.235
Bir Antik Yunan'ın biyografisi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Felsefe ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |