Hipnagoji

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hipnagoji, uyanıklıktan uykuya geçiş halinin deneyimidir. Bu aşamada meydana gelebilecek zihinsel fenomenler arasında hipnagojik halüsinasyonlar, berrak düşünce, berrak rüya görme ve uyku felci bulunur.

Belirti ve bulgular[değiştir | kaynağı değiştir]

Uykuya ve uykudan geçişe çok çeşitli duyusal deneyimler eşlik edebilir. Bunlar, tek tek veya birleşik olarak herhangi bir modalitede ortaya çıkabilir ve belirsiz ve zar zor algılanabilirden canlı halüsinasyonlara kadar değişebilir.[1]

Bilişsel ve duygusal fenomenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uykunun eşiğindeki düşünce süreçleri, sıradan uyanıklığınkinden kökten farklı olma eğilimindedir. Örneğin, hipnogoji durumunda hemfikir olduğunuz bir şey, uyanık durumdayken size tamamen saçma gelebilir. Hipnogojik biliş, normal, uyanık uyanıklıkla karşılaştırıldığında, yüksek telkin edilebilirlik,[2] mantıksız ve akıcı bir fikir birliği ile karakterize edilir. Denekler, hipnagojik durumda, diğer zamanlarda olduğundan daha fazla bir deneyciden gelen telkinlere daha açıktır ve dış uyaranları hipnagojik düşünce akışlarına ve sonraki rüyalara kolayca dahil eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mavromatis (1987)
  2. ^ Ellis, Havelock (1897). 'A note on hypnagogic paramnesia'. Mind, New Series, Vol. 6:22, 283–287.