Hint Bilim ve Teknoloji Tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lothal - Bilim ve Teknoloji Tarihi

Hindistan'ın bilim ve teknolojisinin gelişim yolculuğu tarih öncesi çağlardan başlar. Hindistan'ın geçmişi bilgiyle doluydu ve Kızılderililer dünyayı yönetiyordu. En eski bilimsel ve teknolojik insan faaliyetleri, şimdi Pakistan'da bulunan Mehrgarh'ta bulundu. İndus Vadisi uygarlığı aracılığıyla, bu yolculuk krallıklara ve imparatorluklara geliyor. Bu yolculuk ortaçağ Hindistan'ında da devam etti; Hindistan'da bilim ve teknolojide İngiliz Raj döneminde bile önemli ilerlemeler kaydedilmiş ve bağımsızlığını kazandıktan sonra Hindistan bilim ve teknolojinin her alanında hızla ilerlemektedir. 2009 yılında Hindistan, aya bir uzay aracı göndererek ve orada yeni bir su keşfi yaparak bu alandaki güçlü varlığını tescillemiştir.

Hindistan neden dört asır önce başlayan batı bilim ve teknoloji devrimine katılamadı? Sözlü eğitim sistemi, yazılı eser eksikliği vb. bunun birçok nedeni arasındadır.

Hint Bilim ve Teknolojisinin Kısa Kronolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tunç Çağı (MÖ 26.000 - MÖ 2000) - İndus Uygarlığının ileri dönemi ; İlk kentsel gelişim, kale-kent, taş aletler, bronz ve bakır teknolojisi, arı kovanı sistemi, şehirlerin ağ organizasyonu, su tahliyesi için kanallar, ev ve hamamlar, saban kullanımı, tahıl ambarı, hayvancılık, tebeşir çizimi, sırlı Çömlek, kullanım yanmış tuğla, eğirme-dokuma, ölçü-ağırlık-ölçek-dağıtım (ölçü), pamuk kullanımı, aritmetik, geometri, takımyıldız bilgisi.

MÖ 2000-MÖ 1800 - Hindistan'ın farklı yerlerinde Neolitik yerleşimler, Kaya sığınaklarında resimler, Hindistan'ın farklı yerlerinde Kalkolitik yerleşimler, tarım, bakır aletler, bronz eserler, siyah ve kırmızı çanak çömlek.

MÖ 1500 civarında - sabanın tarımda kullanımı, hayvancılık, bazı takımyıldızların kullanımı, ay-almanak, Dashahari sayı-isimleri, hastalıklar ve bunların tedavisi, atın yaygın kullanımı.

MÖ 1000 civarında - Yajurveda ve Atharvaveda: Krittika ile başlayan 37 veya 28 takımyıldızı listeler; Achana Prithvi; Adhimas ve Kshayamas'tan bahsedilmesi; hayvanların ve bitkilerin ayrıntılı açıklamaları; Demir bilgi. Çeşitli tıp ve büyücülük türleri.

yaklaşık MÖ 1000–600 - Brahmanalar, Aranyakas ve Upanishads: Astrolojik düşünce; matematiksel kategoriler; Panchamahabhutas doktrini; demir, pulluk ve balta kullanımı; Boyalı gri eşya.

yaklaşık MÖ 600.0 - Demir nesnelerle Kuzey Siyah Aupdar Malı; Taxila'dan cam eşyalar; Ayurveda Özeti, Güneyli Doktorlar (Atreya, Jivaka), Hindistan'ın Megalitik Kültürü.

yaklaşık MÖ 500 - Vedanga astrolojisinde 366 günlük bir yıl olan Mahatma Lagadha; 5 yıllık Yuga, 27 Nakshatra listesi. Burçlardan ve rüzgarlardan söz edilmiyor; Baudhayana, Aapastamba; Shulbsutraların Geometrisi; Pisagor teoremi (Baudhayan teoremi),[2] 'Dwikarani'nin (kıyı) değeri. Budistler, Jainler, Sankhya, Mimamsa vb. Universal ve Lokayat'ın uzay, zaman ve madde hakkındaki felsefi düşünceleri. Panini'nin Ashtadhyayi'si.

MÖ 400-200 civarında - Ekonomi (Granth), (Kautilya) Mineraloji, Metalurji, Tarım, Sulama. Demir İşlerinin Genişletilmesi.

Yaklaşık MÖ 200 - MS 400 - Pingal'in Chandashastra'sı: 'Meruprastar', matematiğin gelişimi, permütasyon-birikim. sıfır basamaklı sayı sisteminin keşfi; Yeni astrolojik ilkeler: Eksantrik ve dışmerkezli gezegen hareketi sistemi, Zodyak. Antik Panchsiddhanta: Pitamah, Vashishtha, Pulish, Romak ve Saur. Ayurveda: Charaksamhita. Samudragupta, 'Sushrut Samhita' (Salya Chikitsa), Mehrauli'nin Demir Sütunu (Delhi). Bakır Buddhamurti (Sultanganj). Chandragupta II Altın Paraları (MS 380-MS 415)

MS 400 - MS 700 - Aryabhata'nın yazdığı Aryabhatiya'nın Kompozisyonu (MS 470) : dünya yolculuğunun sunumu, dört temel element, eşit süreli dönemler, alfabe sistemi, 'pi' = 3.1416, ondalık yersiz sayı sisteminin kullanımı, doğru tutulmalar açıklama. Brahmagupta (MS 598 doğumlu), Brahmasphutasiddhanta ve Khandakhadyaka'yı besteledi, Bhaskara I'in 'Aryabhatiya Bhashya'sını, Vagbhata'nın Ashtangahridaya'sını besteledi. tıbbi teşhis

8. ila 10. yüzyıl civarında - Lall'ın 'Shishyadhivruddhi'si. Gözden geçirilmiş Suryasiddhanta, Nagarjuna'nın Rasavidya'sı, Siddha Chikitsa. 'Krishi Parashar' ve 'Vrikshayurveda'. Arhat'ın kullanımı. 'Vateshwar Siddhanta' (MS 904). Munjal: İyon hareketi.

11. - 12. yüzyıl - Bhaskaracharya'nın Siddhanta Shiromani'si, matematiksel astrolojinin zirvesi. "Uydu-Vinod". Mansollas: Metalurji, simya, parfümeri, veterinerlik vb. Ansiklopedisi El kağıdının Hindistan'a gelişi. 1054 yılında Hindistan'da Karkata Adhinavatara (Yengeç Supannova) patlaması gözlemlendi.

13. - 15. yüzyıl - simya metinleri. Matematik-Astroloji eğitimi Kerala'da devam ediyor. Yunanca Tib. Barut ve top. Havai fişek

16. - 17. yüzyıl: Ganesha kehanetleri: matematiksel ve astrolojik yorumlar. Simya üzerine yeni tez. 'Aine-Akbari'deki bilimsel bilgiler. 'Tujuk-i-Jahangiri'de hayvan ve kuşların incelenmesi. Avrupalı bilim adamları tarafından Hint florasının keşfi. Hindistan'da egzotik bitkilerin ekimi.

18. yüzyıl - Sawai Jaisingh tarafından Mathura, Delhi, Jaipur, Varanasi ve Ujjain'de gözlemevlerinin kurulması. Öklid'in geometrisi ve Ptolemy'nin astroloji kitabının Arapça'dan Sanskritçe'ye çevirisi, Pt. Kalküta'da 'Teosofi Cemiyeti'nin kurulması (MS 1784). Sivapur'da "Kraliyet Botanik Bahçesi"nin kurulması (MS 1857) Chennai Gözlemevi'nin kurulması (MS 1792).

1791 - Varanasi'de Sanskrit Okulu'nun (şimdi Üniversite) kurulması.

1984 - William Jones tarafından Asiatic Society'nin kurulması.

1217 - Kalküta'da Mahavidyalaya'nın (Hindu Koleji) kuruluşu

4818 - Kalküta'da 'Büyük Triglometrik Araştırma'nın kurulması.

1827 - James Prinsep tarafından Brahmi ve Kharosthi yazılarının tam açılışı.

1851 - Hindistan Jeolojik Araştırma Kuruluşu.

1853 - Hindistan'da (Mumbai yakınlarında) ilk demiryolu başladı.

1857 - Kolkata, Mumbai ve Madras'ta üniversitelerin kurulması. 'Hint Kıyı Araştırması'nın kurulması.

1859 - Hindistan Arkeolojik Araştırma Kuruluşu.

1875 - Hindistan Meteoroloji Departmanının kurulması.

1876 - Mahendralal Sarkar tarafından Kolkata'da "Hindistan Bilim Yetiştirme Derneği" nin kurulması.

1883 - Bombay Doğa Tarihi Derneği'nin kurulması.

1890 - 'Hindistan Botanik Araştırması'nın kurulması. 'Hint Matematik Topluluğu'nun kurulması.

1908 - 'Kolkata Mathematical Society'nin kurulması.

1914 - 'Hint Bilim Kongresi Derneği'nin kurulması.

1916 - Ashutosh Mukherjee tarafından Kalküta'da 'Üniversite Bilim Koleji'nin kurulması.

1917 - Kalküta'da JC Bose Enstitüsü'nün kurulması, Tarımsal Araştırma İstasyonu ve Deney Çiftliği'nin kurulması.

1934 - Hindistan Bilimler Akademisi'nin kuruluşu.

1945 - Tata Temel Araştırma Enstitüsü'nün kurulması, Bangalore'de Raman Araştırma Enstitüsü'nün kurulması.

bağımsızlıktan sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

1948 - Birbal Sahni Paleobotanik Enstitüsü'nün kurulması, Lucknow; Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Konseyi'nin kurulması. Prof. P.M. Blackett'in tavsiyesi üzerine 'Güvenlik Bilimi Enstitüsü'nün kurulması. 'Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün kurulması.

1950 - Ulusal Fizik Laboratuvarı, Ulusal Kimya Laboratuvarı ve Merkezi Yakıt Araştırma Enstitüsü'nün kurulması. Ulusal Bilim Enstitüsü'nün (Hindistan Ulusal Bilim Akademisi) kurulması.

1954 - Atom Enerjisi Dairesi'nin kurulması.

1957 - Trombay'da 'Atom Enerjisi Kuruluşu'nun (şu anda Bhabha Atom Araştırma Merkezi) kurulması

1958 - Jawaharlal Nehru tarafından Parlamento'da bir 'Bilim Politikası' kararı kabul edildi. Savunma Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı'nın (DRDO) kurulması.

1962- Lal Bahadur Shastri başkanlığındaki 'Hint Parlamenter ve Bilimsel Komitesi'nin kurulması. Hindistan Teknoloji Enstitüsü Kharagpur, Mumbai, Chennai, Kanpur ve Delhi'de kuruldu. Hindistan Ulusal Uzay Araştırmaları Komitesi'nin kurulması. Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı başlatıldı.

1963 - Kerala, Trivandrum yakınlarında roket fırlatma tesisi merkezinin kurulması.

1966 - Goa'da Ulusal Oşinografi Enstitüsü'nün kurulması.

1968 - Wadia Himalaya Jeolojisi Enstitüsü, Dehradun'un kuruluşu.

1969 - Bangalore'da Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (ISRO) kurulması, Kırsal Elektrifikasyon Şirketi'nin kurulması, Tarapur'da nükleer santralin kurulması.

1971 - Bombay'da Elektronik Departmanının Kurulması, Bilim ve Teknoloji Departmanının Kurulması, 'Hint Jeomanyetizma Derneği'nin Kurulması.

1972 - Uzay Komisyonu ve Uzay Dairesi'nin kurulması.

1974 - Hindistan'ın ilk yeraltı nükleer denemesi Pokhran'da başarıyla tamamlandı.

1975 - Hindistan'ın ilk yapay uydusu 'Aryabhata' fırlatıldı. 'Ulusal Termal Güç Kurumu' (NTPC) ve 'Ulusal Hidroelektrik Kurumu'nun (NHPC) kurulması. Beşinci beş yıllık planda, Hindistan planlama tarihinde ilk kez, bilim ve teknoloji için 1,17 Rs crore sağlandı.

1981 - Sree Chitra Tirunal Tıp Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Trivandrum'un kuruluşu. Hücresel ve Moleküler Biyoloji Merkezinin Kurulması, Haydarabad.

1982 - Konvansiyonel olmayan enerji kaynakları bölümünün kurulması.

1983 - Entegre Güdümlü Füze Geliştirme Programı başladı.

1984 - Indore'da İleri Teknoloji Merkezi'nin (şu anda Raja Ramanna İleri Teknoloji Indore Merkezi) kurulması. İlk Antarktika keşif ekibi gönderildi.

1998 - Hindistan'ın Pokhran'da ikinci yer altı nükleer denemesi.

2008 - Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO), Chandrayaan'ı aya gönderdi.

2014 - Hindistan Uzay Araştırma Kurumu'ndan Mangalyaan, Mars'ın yörüngesinde kuruldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]