Hill Climb Racing (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hill Climb Racing
Dosya:Hill Climb Racing logo.svg
GeliştiriciFingersoft
YayımcıFingersoft Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YönetmenToni Fingerroos
SeriHill Climb Racing Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarAndroid, iOS, Microsoft Windows, Windows Phone
Çıkış2012 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
TürRacing
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Hill Climb Racing, Finlandiyalı stüdyo Fingersoft tarafından Android, iOS, Microsoft Windows ve Windows Phone için piyasaya sürülen 2012 2D fizik tabanlı bir yarış video oyunudur. İlk olarak Fingersoft'un kurucusu Toni Fingerroos tarafından yaratılmıştır ve şirketin en bilinen ürünüdür. Oyuncu, engebeli arazilerde bir sürücüyü kontrol eder, yol boyunca para toplar ve bunları araç yükseltmeleri ve araçların kendileri için harcarken sürücünün kafasına ve aracın yakıt kaynağına dikkat eder.

Oyun genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Eleştirmenler grafikleri en iyi ihtimalle ilkel veya en kötü ihtimalle çirkin olarak tanımlama eğilimindeydi ve bazen oynanışı etkileyici bulmuyorlardı, ancak fiziği övdüklerinde ilkini göz ardı ettiler. İki düğmeli basit kontroller ve pasif yaklaşımı nedeniyle freemium para kazanma modeli daha fazla övgü aldı. Başarısı, 2016'da Hill Climb Racing 2 adlı bir devam oyununun yaratılmasına yol açtı ve 2018'de Hill Climb Racing serisi, Rovio'nun Angry Birds'ünden sonra bir milyar indirme sayısına ulaşan ikinci Fin mobil oyun serisi oldu.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Hill Climb Racing'in amacı, gerçekçi olmayan fizikten yararlanarak ve sadece iki basit kontrol kullanarak para toplarken giderek zorlaşan yarış etaplarında mümkün olduğunca uzağa gitmektir: Gaz ve Fren pedalları. Havadayken bu pedallara basmak aracın dönmesine neden olur ve oyuncunun iniş açısını kontrol etmesini sağlar. Yakıt, yol boyunca benzin bidonları veya piller alınarak doldurulur. Oyuncu, daha fazla para kazanmak için aracı uzun süre havaya sürmek veya ters çevirmek gibi hareketler yapabilir; bu paralar yarıştan sonra yükseltmeler için veya yeni aşamaların ve araçların (canavar kamyon, arazi motosikleti, tank ve Noel Baba'nın kızağı dahil) kilidini açmak için harcanabilir. Oyunu sona erdiren koşullar aracın yakıtının bitmesi veya sürüş avatarının kafasına çarpmasıdır.

Hill Climb Racing, başlangıcından bu yana yeni içerikler ekleyen güncellemeler gördü. Örneğin, Aralık 2016 güncellemesinde oyuncuların araba satın alabilecekleri ve parçalarını ayarlayabilecekleri "Garaj" tanıtıldı. Mücevherler de oyunun bir para birimi olarak tanıtıldı.

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Hill Climb Racing, oyunun piyasaya sürüldüğü tarihte 29 yaşında olan ve kendi kendini yetiştirmiş Finlandiyalı bir programcı olan Toni Fingerroos tarafından geliştirilmiştir. Oyundan önce, yazılım yazmaya on yaşında başlamıştı. Araba yarışları ilgisini çekmiş ve Ralli 94'ü yazarak arkadaşlarıyla paylaşmış. O dönemde oyunların insanlar tarafından değil firmalar tarafından geliştirildiğini düşününce kendi hobi firmasına Fingersoft adını verdi.

İlk oyunundan on yıl sonra Fingerroos, Nokia cep telefonları için oyunlar programlayan profesyonel bir stüdyo olarak Fingersoft ticari adını yeniden canlandırdı. Fingerroos "bu işte oldukça başarısız olduğunu" belirtmiştir. O zamandan beri hepsi de olumsuz sonuçlanan başka işlerle uğraştı. Bunlardan biri, bir oyun stüdyosu olan Pixolane ile çalışmak ve parasını Rust Buckaneers adlı bir PlayStation 3 oyunu geliştirmek için harcamaktı: 243 stüdyo başlangıç parasını boşa harcadığı için sonunda iptal edildi ve bu da borç birikmesine neden oldu. Bir diğeri de Japonya ve Birleşik Krallık'tan ithal edilen spor arabaları tamir edip satmaktı ki bu da kişisel birikimlerini tüketti. Fingerroos 2011'in sonlarında Fingersoft'a geri döndü ve yeniden canlandırdı, şirketin tek çalışanı iken, bazılarının başarılı olup olmayacağını görmek için birkaç günde bir fotoğrafçılık uygulaması tasarladı. Bu uygulamalardan biri Şubat 2012'de piyasaya sürülen ve kısa sürede on milyondan fazla indirilen Cartoon Camera'ydı. Uygulamanın kârlılığı Fingerroos'un özgüvenini güçlendirdi, borçlarını ödemesine yardımcı oldu ve bir sonraki projesi Hill Climb Racing'in yaratılmasını sağladı.

Fingerroos, projeyi tamamlamadan önce kompakt bir yatak odasında Tepe Tırmanma Yarışı geliştirmek için birkaç ay boyunca günde 16 saat harcadığını söyledi. Ses varlıkları kitle kaynaklıydı ve arkadaşları ve tanıdıkları görselleri çizdi. Fingersoft'un işletme müdürü Jarkko Paalanen'in belirttiği gibi, görseller oyunun karakterinin bir parçası olarak kasıtlı olarak "naif ve çocuksu" olarak çizildi.: 243 Oyunun kahramanı Bill Newton (muhtemelen William "Bill" Newton), Fingerroos'un ortağı Pai Turunen tarafından eskiz olarak çizildi. Fingerroos daha sonra şirketin daha önceki kamera uygulamalarından biriyle taslağın fotoğrafını çekmiş ve oyunun eklenmesi için değiştirmiştir: 243 22 Eylül 2012 tarihinde Android cihazlar için piyasaya sürüldü. Oyunun başarısı üzerine Fingerroos, eski bir Pixoline çalışanı olan Teemu Närhi ile oyunu iOS'a taşıması için iletişime geçti::243 Bu sürüm 8 Kasım'da yayınlandı ve oyun daha sonra 21 Ekim 2013'te Microsoft Windows'a ve 27 Kasım'da Windows Phone'a taşındı.

Çin versiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Fingersoft'un Çin'deki Tepe Tırmanma Yarışlarını yerelleştirme planları vardı. Yerel olmayan mobil oyunları Çin'e pazarlama konusunda uzmanlaşmış Finli bir Çinli oyun yayıncısı olan My Games ile işbirliği içinde, o bölgedeki orijinal oyunu Temmuz 2014'te piyasaya sürmüşlerdi. Paalanen, oyunu değişmeden tutarken oyunun temasını kültürlerine uyacak şekilde değiştirerek Çinli izleyicilere hitap etme fırsatı gördü. Hill Climb Racing: China Edition, MyGamez tarafından Şubat 2015'te Çin Yeni Yılı'na denk gelecek şekilde yayınlandı.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Hill Climb Racing'in eleştirel karşılaması biraz olumluydu ve övgü genellikle oyunun fiziğine gidiyordu. Eleştiri normalde görsellere odaklanırdı, ancak fizik test edildiğinde bu genellikle göz ardı edildi. Modojo'dan John Bedford sırasıyla grafikleri ve film müziğini ilkel ve tekrarlayıcı olarak reddetti, ancak kontrollerde ustalaşmaktan büyük memnuniyet duydu ve oyunu "öfkeyle bağımlılık yapıcı" olarak nitelendirdi." Sfgate Peter Hartlaub, oyuncunun deneyimini önemli ölçüde iyileştirdiğini ve oyunun "ince" fiziğini gösterdiğini bulduğu için araçları yükseltme yeteneğini övdü. Benzer bir yarış oyunu olan Ski Safari'yi daha sofistike bir oynanışa ve daha iyi grafiklere sahip olmak ve daha karikatürize bir şekilde "eğlenceli" bulmasına rağmen, Hill Climb Racing'i daha ilgi çekici buldu ve oyunun "[mobil oyunlarda] mekaniğin görseller üzerindeki önemine iyi bir örnek" olduğu sonucuna vardı. pazar."

Pocket Gamer'dan Harry Slater bunu Denemelerle karşılaştırdı ve daha az "bombalı" ve grafikleri biraz çirkin buldu, ancak oyunun sadeliğini övdü. Oyunu etkileyici değil, fizik tabanlı yarış oyunları türünde iyi ve zevkli olarak nitelendirdi. İsveçli Mobil dergisinden Elias Nordling, oyunun freemium modelini değerlendirdi ve ilerleme sistemini, uygulama içi satın alımları cazip hale getirmeyecek kadar hızlı kaydetti. Kontrolleri basit ve fiziği zor buldu, ancak asıl şikayeti, herhangi bir seviyeye başlarken oyuncunun elde edilen en yüksek seviyeden ziyade her zaman baştan başlamasıydı. Elias, bunun bir şeye ulaşma hissini gizlediği sonucuna vardı, ancak sonunda onu sevdi ve bağımlılık yaptığını gördü. Kitapta Finlandiya Video Oyunları: Bir Tarih ve Katalogjuho Kuorikoski ayrıca para kazanmanın makul ve mekaniğin bağımlılık yapıcı olduğunu buldu. Görselleri "amatörce" ve özellikle başarılı bir oyun için çirkin olarak nitelendirdi, ancak daha sonra "iyi grafiklerin iyi bir oyun oluşturmadığını" savundu.: 271–272

devam filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlıklı bir devam filmi Tepe Tırmanışı Yarışı 2 (diğer adıyla HCR 2), 28 Kasım 2016'da Android cihazlara, Aralık 2016'da ios'a ve 23 Mart 2018'de Windows 10'a yayınlandı. Daha fazla araç, kupa, yeni etkinlik ve çok daha yeni bir görünüme sahiptir.v

Başlıklı başka bir devam filmi Tepe Tırmanışı Yarışı 3 (aka HCR3) şu anda geliştirilme aşamasındadır ve 3D grafiklere sahip olduğuna inanılmaktadır. 2022'de duyuruldu.

Satış[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk mali yılında Fingersoft, reklamlar ve uygulama içi satın alımlar yoluyla toplam 15,5 milyon € gelir elde ettiğini bildirdi. Şirketin net satışları, Fingersoft'un 2017'nin 29,6 milyon Euro'sundan 21 milyon Euro'luk net satış bildirdiği 2018 yılına kadar artmaya devam etti. Bu, şirketin ekibini oluşturmaya ve 2018'de herhangi bir unvan yayınlamamaya odaklanmasına bağlıydı ve eski oyunları karlı olmaya devam etti. Birkaç gazeteci, oyunun performansını Fingersoft'u "paçavradan zenginliğe" bir uygulama stüdyosuna dönüştürmüş olarak nitelendirdi.: 271

Ekim 2013'te Fingersoft, Hill Climb Racing'in 100 milyon kez indirildiğini duyurdu. 2014 yılında Hill Climb Racing'in aylık olarak 40 milyondan fazla aktif oyuncusu vardı.: 243 Nisan 2018'in sonlarına doğru, şirketin CEO'su Närhi, franchise'ın bir milyar indirmeyi aştığını doğruladı ve Rovio'nun Angry Birds'ünden sonra ikinci Fin mobil oyun franchise'ı oldu ve 2 milyar indirmeye dokundu (Hill Climb Racing veya HCR ve Hill Climb Racing 2 veya HCR2.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]