Utada Hikaru

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hikaru Utada sayfasından yönlendirildi)
Utada Hikaru
Utada Hikaru 2006 yılında sahne alırken
Kendi dilinde adıJaponca宇多田ヒカル
DoğumHikaru Utada (Japonca宇多田 光)
19 Ocak 1983 (41 yaşında)
New York, New York, ABD
MilliyetAmerikan (jus soli, gurbetçi)
Japon (jus sanguinis)
Diğer ad(lar)ıUtada · Hikki · Cubic U
MeslekŞarkıcı · şarkı yazarı · aranjör · yapımcı
Etkin yıllar1996–2010 · 2016–günümz
Boy1,58 m (5 ft 2 in)
Evlilik
Kazuaki Kiriya (e. 2002–2007)

Francesco Calianno (e. 2014–2018)
Resmî siteutadahikaru.jp
Müzikal kariyeri
TarzlarJ-pop · R&B[1] · dance · elektronika · rock
ÇalgılarVokaller · gitar · piyano · synthesizer · programlama
Müzik şirketiEMI Music Japan · Virgin · Island · Mercury · Epic Records Japan

Utada Hikaru (宇多田 ヒカル, d. 19 Ocak 1983), ayrıca Hikaru Utada ve Utada isimlerini de kullanan Japon-Amerikan şarkıcı, söz yazarı ve yapımcı. Japon olan kayıt yapımcısı Utada Teruzane ile enka sanatçısı Keiko Fuji'nin çocuğu olarak Amerika'da dünyaya geldi. Utada küçük yaşlarda şarkı sözleri yazmaya başladı ve babasının işi yüzünden çok defa Tokyo'ya yolculuk etti. Sonunda EMI adlı kayıt şirketinin Japonya temsilcisi olan Toshiba-EMI ile anlaşma imzaladı ve Cubic U sahne adıyla 1998 yılının başlarında dili İngilizce olan çıkış albümü Precious'ı yayınladı ancak albüm ticari anlamda başarısız oldu. Takip eden yıl R&B ve dans-pop tarzları ağırlıklı dili Japonca olan çıkış albümü First Love'ı yayınladı ve bir anda büyük başarılar elde etti. "Automatic", "Time Will Tell", and "Movin' On Without You" adlı teklilerinin de yardımıyla albüm ilk haftasında Japonya'da iki milyon kopyadan fazla sattı. Oricon listelerinde birbirini izlemeyen altı hafta bir numarada kaldı ve 1999 sonuna kadar altı milyon kopya daha sattı. First Love en sonunda ülkenin gelmiş geçmiş en çok satan albümü oldu.

Sonraki albümü Distance, 2001 yılının başında piyasaya sürüldü ve Utada'nın milyonluk satışa ulaşan "Addicted to You", "Wait & See (Risk)" ve "Can You Keep a Secret?" adlı teklilerini yayımladı. Albüm ticari olarak başarılı oldu ve Japonya'da ilk haftasında üç milyon kopya satarak ülkede gelmiş geçmiş en hızlı satan albüm rekorunu kırdı. 2002 yılında "Traveling", " Hikari " ve "Sakura Drops" gibi listelerde bir numaraya ulaşan teklileri çıkaran pop folk tınıları içeren Deep River albümünü yayımladı ve albüm Japonya'da tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri oldu. Bu albümleri takiben yayınladığı albümleri -Exodus, Ultra Blue ve Heart Station- milyonluk satışa ulaşarak RIAJ tarafından sertifikalar aldı. Yedi yıllık aradan sonra Utada, Oricon albüm listelerinde bir numaraya ulaşan akustik ağırlıklı albümleri Fantôme ve Hatsukoi'yi piyasaya sürdü.

2000'li yılların sonunda Utada, The Japan Times tarafından Japon müzik dünyasında "on yılın en etkili sanatçısı" olarak adlandırıldı. Utada, 1990'ların sonundan günümüze kadar 37 milyondan fazla kayıt satışı yaparak Japonya'da tüm zamanların en çok kayıt satışı yapan sanatçılarından biri haline geldi.[2] On iki şarkısı Oricon Tekli listesinde bir numaraya ulaşırken, on albümü de albümler listesinde bir numaraya ulaşmayı başardı. Stüdyo albümlerinden üçü, First Love, Distance ve Deep River, ülkenin tüm zamanların en çok satan stüdyo albümleri arasında yer almaktadır. Ayrıca, Utada uluslararası olarak Square Enix ve Disney'in ortak yapımı olan video oyun serisi Kingdom Hearts için yazıp bestelediği "Simple and Clean", "Sanctuary", "Don't Think Twice" ve "Face My Fears" şarkılarıyla tanınmaktadır

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonca stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1999: First Love
  • 2001: Distance
  • 2002: Deep River
  • 2006: Ultra Blue
  • 2008: Heart Station
  • 2016: Fantôme
  • 2018: Hatsukoi
  • 2022: BADモード

İngilizce stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1998: Precious (Cubic U adıyla)
  • 2004: Exodus
  • 2009: This Is the One

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]