Heroes of Might and Magic 3

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Heroes of Might and Magic 3, 3DO oyun şirketi tarafından 28 Ocak 1999 yılında oyun piyasasına sürülmüş sıra tabanlı bir strateji oyunudur. Oyun birçok mitolojik değere göre hazırlanmış ve bu mitolojik değerlerin çatışmasını ve savaşını konu alan bir strateji oyunudur. 3DO şirketinin bir diğer oyun serisi olan Might and Magic serisinin oyunları ile paralel olarak giden oyunda bu kez savaşlar toplu ordular tarafından yapılır ve her oyuncu bir ırka ve kaleye bağlıdır. (Bu oyun daha çok Might and Magic For Blood and Honor oyunu ile bağlantılıdır.)

Oyun kuralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun başlangıcında 3'ü açık 5 tane senaryodan biri seçilir. Her bir senaryo farklı ırkların oyundaki zaman diliminde geçen hikâyesini anlatır. Bir senaryoda İnsanları yönetirken bir diğerinde Şeytanların başında olursunuz. Her bir senaryoda birbirini takip eden haritalar üzerinde ilerler. Oyunun ana özelliği kale, bu kalenin geliştirilmesi ve sahip olunan "Hero" karakterlerin güçlendirilmesi üzerine kurulmuştur. Eğer oyuncu sahip olduğu son kaleyi kaybeder ise oyunu da kaybeder.

Kaleler oyundaki kahramanların ordularına asker sağladığı gibi para getiren ana husustur. Oyun başında çok basit bir yapıya sahip olan kale oyundaki her bir gün (turn) içinde ek bir bina yapılmasına izin verir. Genel olarak 2 bina türü vardır, farklı birimleri eğitmeye yarayan kışla tipi binalar ki bunların da 2 seviyesi vardır. İlk seviyede daha zayıf birimler üretirken 2. seviyede aynı birimin daha fazla hasar veren gelişmiş bir türünü üretir. İkinci tip binalar ise yeni büyüler öğrenmeye yarayan, kalenin gelirini artıran, yeni kahramanlar çağırmanızı sağlayan ek binalardır. Büyü öğrenmenizi sağlayan büyü binası da 5. seviyeye kadar geliştirilebilir. Her bir binanın yapılması ya da geliştirilmesi için farklı madenlere ve paraya ihtiyaç vardır.

Her bir birimin kendine özel saldırı, savunma puanı, saldırı çeşidi vardır. bazı özel birimlerin ise kendine has 2. bir yeteneği olabilir. Bazı birimler ise bazı büyü türlerine karşı bağışıklık sahibidir.

Paranın ana kaynağı kaledir, ancak harita üzerindeki altın madenleri ele geçirilirse ek olarak her günün sonunda ek para kazanmanızı sağlar. Bunun haricinde harita üzerinde yer alan ahşap atölyesi, taş madeni gibi çeşitli kaynakları ele geçirdikçe oyun için bir turn anlamına gelen gün sonunda o madenden yeni kaynaklar üretilerek depolanır.

Kalede üretilen güçler tek başlarına harita üzerinde hareket edemezler, onları kontrol etmek için bir "Hero" Kahraman'a ihtiyaç duyulur. Her kahraman ya "Büyü" ya da "Güç" özelliğine sahiptir. Bunların haricinde her kahramanın 4 adet karakter özelliği (güç, savunma, büyü gücü ve büyü puanı) ile kendine özel bir yeteneği vardır (bazı kahramanlar bazı birimleri daha etkili kullanabilir gibi). Bunun haricinde de 2 genel yetenek ile gelir (balista kullanımı, liderlik vs) Be genel yeteneklerin de 3 seviyesi vardır, karakter haritada ilerleyip savaştıkça seviye atladıkça bu yeteneklerin seviyesi artırılabilir ya da yeni yetenekler seçilebilir. Yetenekler de yine "Might" ve "Magic" olarak 2'ye ayrılabilir, bazı yetenekler saldırı ve savunmanızı artırırken bazıları da farklı büyü okullarında daha ileri seviye büyüleri yapabilmenizi sağlar (oyunda Ateş, Su, Toprak, hava, Işık ve Karanlık olarak 6 büyü okulu vardır). Özellikle büyücü karakterler ile 4 ve 5. seviye büyüleri yapabilmek için o büyü okulunda uzmanlaşmış olmanız gerekir. Her bir hero seviye atladıkça daha güçlü bir hale gelir. Daha güçlü kahramanların yönettiği birimler de daha güçlü olurlar. Yani kahramanın savunma ve saldırı puanları kontrol ettiği birimlerin taban puanlarının üzerine eklenir. Bu yüzden güçlü bir kahramanın yönettiği zayıf bir ordu, zayıf bir kahramanın yönettiği kalabalık bir orduyu yenebilir.

Oyun haritasında kaynakların haricinde kalelerdeki gibi birim yetiştiren binalar da vardır. Bu binaların ele geçirilmesi durumunda hem haftada bir bu binalardan asker alınabilir (altın karşılığı) hem de bu binalar en yakın kalede benzer birimlerin üretim adetlerini artırır. Ancak bu binalarda 1. seviye yaratıklar alınabilir.

Yine harita üzerinde bazı özel yapılar Kahramanlara seviye kazandırmak belli bir özelliğini geliştirmek gibi işlevlere sahiptir. Bazı yapılarda kahramanın bir sonraki savaşa kadar "şansını" veya moralini artırabilir. Kahramanın şansı yönettiği birimlerin kritik vuruş yapma ihtimalini artırırken moral ise aynı sıra içinde 2. bir hamle yapma ihtimallerini artırır.

Kahraman harita üzerinde dolaşırken üzerine giyebileceği silahlar, zırhlar, yüzükler gibi eşyalar bulabilir. Bu eşyalar giyildikleri sürece kahramanın temel özellik puanlarını artırabileceği gibi hareket puanını artıran, engellerin üzerinde uçmasını sağlayan, belirli bir büyüyü yapmasını sağlayan eşyalar da olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus ise çoğu eşyanın bir grup yaratık tarafında savunuluyor olma ihtimalidir. Bu yaratıklar o eşya ne kadar değerli ise o kadar yüksek seviyede olur. Bazı eşyalar ise kendisine en diplomatik biçimde yaklaşan kahramana kendini teslim edebilir.

Kahraman düşman bir kahramanın ya da harita üzerindeki düşman yaratıkları üzerine geldiğinde 2. bir ekran açılır. bu ekranda her iki tarafın sahip olduğu birimler altıgen alanlara dizilmiş şekilde gösterilir. Sıra tabanlı olan bu kısımda bir taraf en yüksek hareket kabiliyetine sahip olan (en fazla mesafe katedebilen) yaratığından başlayarak en düşük hareket kabiliyetine sahip yaratığına kadar tüm birimleri oynaması ile sırasını tamamlar. Bu ekranda her bir sıra esnasında sahip olunan kahraman, eğer yeterli manası var ise, 1 adet büyü yapabilir. Bazı birimlerde özel yeteneklerini kullanabilir. Oyunda genel anlamda yakın dövüş veya uzak dövüş olarak iki saldırı türü vardır. Yakın dövüş karakterleri saldırı için saldırmak istenilen düşman biriminin yanına kadar gitmek zorundadır. Uzun dövüşçüler ise en uzaktaki birimlere dahi saldırabilir ancak uzaklık belli bir mesafeden fazla ise hasar düşecektir. (bunu engelleyen özel bir eşya da var oyun içinde). Oyun bir kahramanın tüm birimleri ölene ya da kahraman kaçana kadar devam eder.

Eğer bir kahraman düşman bir kalenin üzerine gelirse bu sefer yukarıdaki savaş alanı bir kuşatmaya dönüşür. Kale duvarları ve kuleleri içinde rakip birimler kalenin dışında ise diğer birimler yer alır. Bu kuşatmada kahramanın emrinde bir tane kontrol edilemeyen mancınık vardır. (bazı kahramanlar bu mancınığı da kontrol edebilecek yeteneğe sahiptir, bazıları da öğrenebilir.) Mancınık her sıranın başında bir tane gülle atarak kale duvarını yıkmaya çalışır. Kale duvarı yıkılmadan yakın dövüş birimleri kale içindeki birimlere yanaşamaz ve saldıramaz. Uçabilen ya da uzun menzilli birimler bu kısıtlamadan etkilenmez. Her sıranın başında eğer kalede inşa edildi ise 1-3 adet savunma kulesinden rakip takıma saldırı yapılır. Bu saldırılar oyuncu tarafından kontrol edilemez. Ancak genelde uzun mesafeli saldırı yapabilen rakip birimleri hedef alınır.

Oyunda her kahramanın (Hero) gidebileceği maksimum hareket puanı vardır. Hareket puanınız bittiği zaman tur çevirerek hareket puanınızı doldurabilirsiniz. Heroes 3 oyunu Hamleler üzerine kurulmuştur.Doğru hamleleri yapan oyuncu bir diğer oyuncuyu rahatlıkla saf dışı bırakabilir.Oyunda Kaleler büyük önem taşır kalenizi kaybettiğiniz anda kalenizi geri alamazsanız ve kalesiz kalırsanız oyunu otomatikman kaybedersiniz. Aldığınız maden kaynakları ile altın ve diğer ham maddelerinizi daha hızlı artırabilir ve diğer oyuncuların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca oyunda kahramanların payı büyüktür. Kahramanların Şans (Luck) ve morali ile Saldırı (Attack), Savunma (Defence) puanları direkt olarak askerlerinize etki eder. Knowlodge and Magic puanları ile de düşmanları savaş alanında yaptığınız büyülerle bozguna uğratabilirsiniz.

Irklar ve Kale türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda birbirinden farklı 9 ana ırk ve kale vardır.Bunlar;

Castle: İnsan ırkının edebi kalesi ve sancağıdır.Birçok insansı ve mitolojik olmayan savaşçı türleri ile Griffin (Bir çeşit mitolojik kuş) ve Angels (Melekler) gibi mitolojik yaratıklar üretebilir. Castle kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Erathia şehrinin bir örneğidir.

Rampart: Alman mitolojisinin karakterlerini konu alan ve felsefesi orman ve doğa olan bir kale türüdür. Elf okçuları, Centaur, Dwarf (Cüce), Pegasus (bir çeşit kanatlı uçabilen atlı savaşçı), Ejderhalar, Unicorn (Boynuzlu At), hareket edebilen ağaçlar (Entler), Altın ve Yeşil Ejderha gibi mitolojik yaratıklar üretilebilir. Rampart kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Avlee şehrinin bir örneğidir.

Tower: Kuzey mitolojisini yansıtan ve Gremlin, Golem (Demir Adam), Magician, Naga (Yılanımsı Savaşçı) ve Titan (yarı tanrı bir yaratık) gibi mitolojik yaratıkları üretebileceğiniz bir kale türüdür. Tower kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Bracada şehrinin bir örneğidir.

Inferno: Cehennemsi yaratıkları konu alan ve şeytanın kalesi unvanını elinde bulunduran kale türüdür. Ateşi ve şeytanımsı yaratıkları ile ünlüdür. Çok başlı köpek, alev Atan şeytanımsı yaratık, Efreet (Cin), Şeytan, Demon başlıca yaratık türleridir. Might And Magic VII oyununda bulunan Eofol bu şehre örnektir.

Necropolis: Ölümü ve yaşayan ölüleri konu alan bir kale türüdür.İskeletorlar,Zombiler,Cadılar,Vampirler,Lichler(Necro Büyücüsü),ölü Şövalyeler ve Kemik Ejderhayı üretebileceğiniz bir kale türüdür.Necropolis kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Deyja şehrinin bir örneğidir.

Dungeon: Yeraltı yaratıklarının,gizemli tünel ve mağaraların bulunduğu kale türüdür. Harpy (Kadınsı Kuş Canavar), Minator (Boğaya benzeyen 2 ayağı üstünde yürüyebilen Baltalı Cellat), siyah ve kırmızı ejderhalar, Manticore (Akrep ve Aslan karışımı mitolojik bir yaratık), Medusa (Gözleri ile karşısındakini taşa çeviren mitolojik canavar), Evil Eye (Gözlerinden Işın Atabilen Uzaylı Yaratık) başlıca üretebildiği yaratık türleridir. Dungeon kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Nighon tünelleri içerisinde bulunan şehrin bir örneğidir.

Stronghold: Barbarizm ve Sakson mitolojisini konu alan,çöllerde ve kurak alanlarda yaşamı esas alan bir kale türüdür. Goblinimsi yaratıkları, Orkları,Yırtıcı kuşları, tek gözlü dev (cyclope) ve Bahamut gibi yaratıkları üretebilir. Stronghold kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Krewlod şehrinin bir örneğidir.

Fortress: Sürüngenimsi yaratıkları, dev böcekleri ve böceğimsi insanımsı canlıları konu alan bir kale türüdür. En meşhur yaratıkları Hydra (Çok Başlı Bir çeşit Ejderha), Boğa, Dev sinekler ve Lizard okçularıdır. Fortress kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Tatalia şehrinin bir örneğidir.

Conflux: Elemantalist yaratıkları ve doğada bulunan 4 ana element olan ateş, su, toprak ve havayı konu alır. 4 ana elementin dışında Zümrüdü Anka (Phoenix) da bu kalede üretilebilir. Ana kale olarak da sayılmayabilir

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak Heroes 3 Oyunu 27 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.