Henry Hub

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Henry Hub, Louisiana'da bulunan ve New York Ticaret Borsası'ndaki (NYMEX) vadeli işlem sözleşmelerinin resmi teslimat yeri olarak hizmet veren bir doğal gaz boru hattıdır.

Sabine Pipe Line LLC'ye aittir ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki büyük gaz pazarlarının çoğuna erişime sahiptir. Merkez, Transcontinental, Acadian ve Sabine boru hatları da dahil olmak üzere dört eyalet içi ve dokuz eyaletler arası boru hattına bağlanmaktadır.

Henry Hub boru hattı, New York Ticaret Borsası'ndaki doğal gaz vadeli işlemlerinin fiyatlandırma noktasıdır. Henry Hub'daki teslimatlara ilişkin NYMEX sözleşmesi 1990 yılında ticarete başlamıştır. Henry Hub'daki uzlaşma fiyatları, Kuzey Amerika doğal gaz piyasasının tamamı ve küresel sıvı doğal gaz (LNG) piyasasının bir kısmı için referans olarak kullanılmaktadır.[1]

Hub fiyatlandırması[değiştir | kaynağı değiştir]

Henry Hub, önemli bir piyasa dengeleyici fiyatlandırma konseptidir. Tek başına bir emtia olarak doğal gazın fiili arz ve talebine dayanmaktadır. Avrupa gibi diğer doğal gaz pazarları genellikle ham petrole endekslidir. Hollanda ve Birleşik Krallık'ta Avrupa merkez fiyatlandırma noktalarını geliştirmek için girişimlerde bulunmaktadır ancak ulusal merkezlerden gelen rekabet nedeniyle şu ana kadar zorlanmaktadırlar. Asya doğal gaz piyasalarında ise, belirlenmiş bir merkez fiyatlandırma noktası olmadığından Singapur bu bölgesel rolü üstlenmek istiyor. Bu durumda Asya'da da ham petrole endeksleme ya da Henry Hub'a bağlı fiyat belirleme gibi iki belirleme kriteri ortaya çıkmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "What Is Henry Hub? Definition, Location, Owner, and Connections". Investopedia (İngilizce). 28 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024.