Hendrik Willem Bakhuis Roozeboom

Vikipedi, özgür ansiklopedi
H. W. Bakhuis Roozeboom
H. W. Bakhuis Roozeboom
Doğum24 Ekim 1854(1854-10-24)
Alkmaar, Netherlands
Ölüm8 Şubat 1907 (52 yaşında)
Amsterdam, Hollanda
MilliyetDutch
EğitimUniversity of Leiden
Kariyeri
DalıKimya
Çalıştığı kurumlarAmsterdam Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Jakob Maarten van Bemmelen
Doktora öğrencileriAndreas Smits
EtkilendikleriJ. D. van der Waals
J. Willard Gibbs
Fe-C Faz Diyagramı, HWB Reozeboom, The Metallographist, 3, 293-300(1900).

HW Bakhuis Roozeboom ( 24 Ekim 1854 - 8 Şubat 1907), fiziksel kimyada faz davranışlarını inceleyen Hollandalı bir kimyagerdir.

Eğitimi ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakhuis Roozeboom (aslen "Bakhuys Roozeboom") Hollanda'nın Alkmaar şehrinde doğdu. Maddi zorluklar onun doğrudan üniversite eğitimine devam etmesine izin vermedi ve bir süre kimya fabrikasında çalışmak üzere okulu bıraktı. Akıl hocası JM van Bemmelen'in desteğiyle 1878 yılında Leiden Üniversitesi'nde asistan oldu ve bu onun akademik eğitimine burada başlamasını sağladı. 1881'de bir kız okulunda öğretmen oldu ve 1884'te asit hidratları üzerine yaptığı çalışmalarla doktorasını aldı. JD van der Waals, onu J. Willard Gibbs'in faz kuralı üzerine şimdiye kadar kimyada çok az deneysel doğrulaması olan teorik çalışmalarıyla tanıştırdı ve onu faz dengeleri üzerine ömür boyu sürecek bir araştırma programı başlatmaya teşvik etti. 1896'da Amsterdam Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu ve 8 Şubat 1907'de burada öldü[1]

Bakhuis Roozeboom'un ana çalışması, çok fazlı sistemlerin dengesini incelediği termodinamik alanındaydı. Bunun teorik temelleri J. Willard Gibbs tarafından faz kuralıyla atıldı, ancak teoriyi uygulayan ve kullanışlılığını gösteren kişi Roozeboom olacaktı. Esas olarak metal alaşımlarının erime fazı diyagramları ile hatırlanır; yani metalurji için önemli olan bileşenlerin göreceli miktarlarına bağlı olarak metal karışımlarının nasıl eridiğini inceler. Roozeboom ayrıca üç boyutlu katı diyagramlardan dikey veya yatay dilimler olarak alınan iki boyutlu grafiklerde üçlü faz dengelerini çizen ilk kişiydi. Bunlar sırasıyla izopletler ve izotermler olarak adlandırılır. Ayrıca kiral maddeler bilimine katkıda bulundu, farklı kristal rasemat türlerinin nasıl ayırt edileceğini açıkladı ve enantiyomer karışımlarının heterojen bir katı ve çözelti sisteminde nasıl davranacağını öngördü.[2]

1890'da Bakhuis Roozeboom, Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi'nin üyesi oldu.[3] Roozeboom, Amsterdam Üniversitesi'nde JH van't Hoff'un yerini aldı. 1904'te, Heterojen dengeler üzerine Die Heterogenen Gleichgewichte von Standpunkte des Phasenlehre "Faz Kuralı Bakış Açısından Heterojen Dengeler" başlıklı çok ciltli incelemesinin ilk cildini ve ikinci cildinin ilk bölümünü yayınladı.

1911'de onun onuruna Bakhuis Roozeboom Fonu kuruldu; her dört yılda bir faz teorisi araştırmalarına altın madalya vermektedir.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ J. M. van Bemmelen, W. P. Jorissen, W. E. Ringer, Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft, 1907, 40, 5141.
  2. ^ H. W. B. Roozeboom, Zeitschrift für Physikalische Chemie, Stöchiometrie und Verwandtschaftslehre, 1899, 28, 494-517.
  3. ^ "Hendrik Willem Bakhuis Roozeboom (1854 - 1907)". Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2015.