Hayat, Evren ve Her Şey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hayat, Evren ve Her Şey
Life, the Universe and Everything
YazarDouglas Adams
Ülkeİngiltere
TürlerKomedi, Bilimkurgu
Seri
Evrenin Sonundaki Restoran
(2. kitap)
Hayat, Evren ve Her Şey
(3. kitap)
Elveda ve Bütün O Balıklar İçin Teşekkürler
(4. kitap)

Hayat, Evren ve Her Şey, Douglas Adams tarafından yazılan Otostopçunun Galaksi Rehberi isimli bilimkurgu serisinin üçüncü kitabıdır. Kitabın adı seride sıkça bahsedilen "hayat, evren ve her şeyin cevabı"na atıfta bulunmaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkarakterler Arthur Dent ve Ford Prefect, Evrenin Sonundaki Restoran'da mahsur kaldıkları tarih öncesi dünyada, birdenbire bir kanepe ile 2 milyon yıl sonrasına, yerkürenin Vogonlar tarafından yok edilmesinden 2 gün öncesine giderler. Zamanda tekrar yolculuk yapan ikili, kendilerini Lord's Cricket sahasında bulmuştur. Onlar geldikten kısa bir süre sonra bir grup robotun içinde bulunduğu bir uzay gemisi sahanın ortasına iniş yaparak etraftaki kalabalığa saldırmaya başlamıştır. Saldırgan geminin amacı sahada bulunan külleri alıp gitmektir. Bu olayı takiben bir başka gemi daha yeryüzüne iniş yapar. Bu gemi Bistromath Yıldız Gemisi'dir ve kaptanı Slartibartfast'tır. Geç kaldığını gören Slartibartfast, Arthur ve Ford'dan yardım ister.

Öykünün devamında Slartibartfast, ikiliye robotların neden küllerin peşinde olduğunu açıklamaya başlar. Aslında robotlar, galaksinin çeşitli yerlerindeki anahtarları kullanarak Wikkit Kapısı'nı açmaya çalışıyorlardır. Çok eskiden, gezegenlerinin bulunduğu güneş sistemini çevreleyen bir toz bulutundan dolayı evrenin geri kalanının varlığından bihaber olan Krikkit halkı, bir gün bir uzay gemisi enkazı bulmuşlardır. Tersine mühendislik ile gemiyi tamir ettikten sonra gemiyle gökyüzündeki toz bulutunu geçip evrenin geri kalanını keşfetmişlerdir. Bu durum hiç hoşlarına gitmemiştir ve evrende bulunan onlar dışındaki her şeyin yok edilmesi gerektiğini düşünmeye başlamışlardır. Bir filo uzay gemisi ile robot inşa etmişler ve acımasız bir şekilde evrenin geri kalanına saldırmaya başlamışlardır. Böylece Krikkit Savaşları başlamış ve eninde sonunda mağlup olmuşlardır. Krikkit halkının daha önce evrenin geri kalanından habersiz olduğu göz önünde bulundurularak gezegenlerinin bir Yavaşlatılmış Zaman Zarfı'na konulmasına karar verilmiştir. Zarf, yalnızca Wikkit Kapısı ile açılıyordur. Bir gün bir grup robotun olduğu bir uzay gemisi Yavaşlatılmış Zaman Zarfı'nı aşmayı başarmış ve robotlar evrenin çeşitli yerlerinden kapının parçalarını toplamaya başlamışlardır.

Slartibartfast, Arthur ve Ford; Krikkitli robotların kapıyı açmasına engel olmaya çalışır ve macera böyle devam eder.