Hatred (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hatred
ÜreticiDestructive Creations
YayımcıDestructive Creations
Yayım tarihi1 Haziran 2015
Tür(leri)Aksiyon, Shoot'em Up
OyuncularTek
Yaş sınırı18+ Şiddet, Kaba Dil
Websitehttps://destructivecreations.pl/
Dil(ler)İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanya İspanyolcası, Lehçe, Rusça, Çekçe, Brezilya Portekizcesi

Hatred, 1 Haziran 2015'te Windows işletim sistemi için üretilen Destructive Creations tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir izometrik shoot'em up video oyunudur. Oyunda oyuncunun oynadığı, ismi "önemli olmayan" ana karakter, mümkün olduğunca çok insanı öldürmek amaçlı soykırım seferini başlatan misantropik bir katildir.[1]

Hatred, yayınlanması üzerine, video oyunu basınında genellikle olumsuz eleştiriler aldı. Bazı eleştirmenler "amaçsız ve eksik" olarak nitelendirdi, ayrıca oyunun şiddet içerikli ve tartışmalı doğasını eleştirdi, ancak bazı küçük övgüler oyun mekaniğine yönelikti.

Oyunun konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana yapımcı Destructive Creations, Hatred oyununu dünyadaki politika anlayışına ve canlı renkleri olan video oyunu estetik eğilimlerine bir tepki olarak nitelendirmiştir.

"Önemsiz" kahramanın "dünyadan nefret eden ve üzerinde şölen yapan insan solucanlarının" mottosuyla hareket eden bir kötü adam olduğu ve bir soykırım seferine çıktığı izometrik bir perspektifte sunulan bir shooter oyunudur. Tüm insan ırkına karşı savaşılmaktadır. Oyuncu, envanterinde üç silah ve el bombası taşıyabilir, yanı sıra bazı araçlar sürebilir. Sağlık, azalması durumunda infazlar gerçekleştirerek onarılır.

Oyuncu öldürülürse, oyuncu sınırlı sayıda respawn puanı sağlayan ek yan görevleri tamamlamadığı sürece seviye tamamen yeniden başlatılır. Karakterin sesi kasıtlı olarak minimumda tutulur, ideolojisi ve motivasyonları büyük ölçüde ön planda bırakılır.

Hatred'in konusu; adı ve geçmişi verilmeyen, sadece "Antagonist" olarak bilinen, ismini "önemsiz" kılan bir adamın etrafında döner. İnsan toplumundan ve genel varoluştan tiksinen Antagonist, New York'ta "tek yönlü bir yolculuk" cinayetleri başlatmaya karar verir.

Mahallesinden itibaren kendi arkasında bir polis karakolu, siviller ve NYPD memurlarından oluşan bir ölüm izi bırakır. "Toplumun koruyucuları" onu avlamak ve onun katil misyonuna bir son vermek için zorlanır. Bir tren vasıtasıyla, "şehrin yakınındaki bir nükleer santrali havaya uçurarak hem kendini, hem de insanlığı tarihten silmek" görevini yerine getirmeyi planlar. Bunun için, Fort O'Connor askeri üssüne saldırarak, birçok askeri etkisiz hâle getirir ve daha sonra patlatacağı nükleer santral için bir C4 patlayıcıyı ele geçirir.

Nükleer santrale girmeyi, güvenlik görevlilerini öldürmeyi ve nükleer reaktörü aşırı yüklemeyi başarır. Son cutscene'inden kısa bir süre önce gelen askerler, onu muzaffer bir şekilde gülerken göğsünden defalarca vururlar. O, yerde çökük halde ölüme yakın iken, C4 tetiğini aktive eder; santrali patlatır, böylelikle bütün New York'u haritadan silmiş olur.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun Ekim 2014 duyuru fragmanını izleyen gazeteciler, oyunu "tartışmalı" olarak nitelendirildi.[2][3]

Oyun, aşırı şiddet içermesinden dolayı Valve tarafından Steam Greenlight servisinden çok kısa sürede kaldırıldı, ancak daha sonra Gabe Newell'den kişisel bir özürle oyun Greenlight'a geri getirildi.[4] 29 Aralık 2014'te ikinci kez greenlit edildi ve 1 Haziran 2015'te yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Campbell, Colin. "Yılın en kötü oyunu". 16 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Matulef, Jeffrey. "Sivil katliamı oyunu Hatred". 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Murphy, David. "Sivil katliamı oyunu Hatred tartışmaların odağında". 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Crossley, Rob. "Gabe Newell Hatred'in geri getirilmesi için adım attı". 30 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]