Hasan Basri Göktan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hasan Basri Göktan
Doğum1951 (72-73 yaşında)
İncesu, Kayseri
EğitimAtatürk Üniversitesi
EvlilikSabriye Göktan

Dr. Hasan Basri Göktan (d. 1951, Kayseri), Türk iktisatçı, Şekerbank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hasan Basri Göktan, 1973 yılında Atatürk Üniversitesi'nden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu ve ardından İktisat Doktorası yaptı. Mesleki yaşamına, 1973 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ‘de başladı. Türkiye'nin önemli modernleşme atılımlarından biri olan Türkiye Şeker Fabrikaları'nın oluşum sürecinde, birçok farklı kadroda önemli görevlerde bulundu. 1983-1988 yıllarında Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanlığı, 1988'den itibaren 1993 yılına kadar Pankobirlik Genel Müdürlüğü, Şekerbank T.A.Ş. ve Konya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini birlikte yürüttü. Ayrıca bu süreçte Türkiye şeker sektöründe bir ilk olarak Konya Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesini gerçekleştirdi.[1]

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Stratejik Vizyon Ödülleri'de, 2010 yılında Stratejik Vizyon Sahibi İş Adamı Ödülü’nün sahibi oldu.[2] Kazakistan Büyükelçiliği tarafından, iki ülke arasında dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesinde gösterdiği katkılarından dolayı 2011 yılında “Kazakistan-Türkiye Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme” madalyası verildi.[3] Ayrıca “çağdaş sanatlar müzesi” gereksinimiyle, düşüncesiyle kurulan Çağdaş Sanatlar Vakfı (ÇAĞSAV) kurucularındandır.[4] Okan Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı tarafından resmi olarak 1999 yılında kurulmuş, eğitim-öğretime ise 2003-2004 akademik yılında başlamış Okan Üniversitesi Onursal Danışmanlarındandır.[5] Mezunu da olduğu Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE)’nün kütüphanesinde ‘Yönetim ve İşletmecilik Açısından Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifleri, (Yapısı, İşlevleri, Sorunları ve Öneriler)’ isimli tezi bulunmaktadır. 2009 yılında iş dünyasının önde gelenlerini ve onları başarıya götüren sırlarını içeren Günseli Özen Ocakoğlu imzalı "Başarı Tesadüf Değildir" isimli kitapta 80 isim arasında yer aldı.

Hayatını İstanbul'da sürdüren Dr. Hasan Basri Göktan, Sabriye Göktan ile evli olup 2 erkek çocuk babasıdır.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pankobirlik ve Pancar Kooperatifleri Üzerine İncelemeler
  • Ekonomik Finansal Görüşler
  • Çağdaş Bankacının El Kitabı
  • Türkiye’de Merkez Bankası, Hazine, Bankacılık Kesimi İlişkileri ve 5 Nisan Kararları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Şeker fabrikasından Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanlığı'na..." www.gazetevatan.com. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "İstanbul-Beşinci Stratejik Vizyon Ödülleri Sahiplerini Buldu". www.haberler.com. 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2013. 
  3. ^ "Hasan Basri Göktan'a Kazakistan'dan madalya". www.milliyet.com.tr. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Kurucular Kurulu". www.cagsav.org. 31 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2013. 
  5. ^ "Onursal Danışmanlarımız". www.okan.edu.tr. 28 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2013.