İçeriğe atla

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, Edirne'de hizmet veren özel bir müzedir.

29 Ekim 2018 tarihinde ziyarete açılan müze, Edirne Belediyesi tarafından kuruldu. Müze, ziyaretçilerein doğa-teknolojinin uyumunu, teknolojinin doğadan esinlenme şekillerini keşfederek, yaşayarak, deneyimleyerek öğretmeyi amaçlar. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun olarak hazırlanmış bölümlerden oluşur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze, Edirne merkezindeki bir açık yeşil alan üzerine Edirne Belediyesi tarafından kuruldu; 29 Ekim 2018 tarihinde ziyarete açıldı.[1] Nisan 2021'de girdiği genel tadilatın arından 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren tekrar hizmet vermeye başladı.[1] Yapılan tadilat onucunda "Bilim ve Sanat Atölyesi" seksiyonunda bilgilendirme panoları tamamlandı.

Müze binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü, 12 bin metre kare alana kurulmuştur.[2] Bu alanın 4 bin 500 metre karesi yeşil alan için ayrılmıştır.[2]

Müzede; gişe, revir, sinevizyon, kafeterya,fotoğraf ve hediyelik eşya dükkanı, eğitmen odasının yanısıra, eğitim programlarının uygulanması için kullanılan dört alan vardır [2] Bu alanlar; "Veterinerlik ve Sevgi", "Vahşi Yaşam ve Yardımseverlik", "Çevre ve Saygı", "Trafik ve Hoşgörü" alanlarıdır.

Müzenin bölümleri Yeşil, Mavi ve Sarı Alan olarak sınıflandırılmıştır.[2] Yeşil alanda; Buzul Adası, Paleontoloji Adası, Entomoloji Adası ve Bilim Adası mevcuttur.Mavi alanda; Çevre ve Saygı, Trafik ve Hoşgörü sergileri bulunmaktadır.[2] Sarı alanda; Veterinerlik ve Sevgi ile Vahşi Yaşam ve Yardımseverlik sergileri bulunmaktadır.[2]

Eğitim programaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze, 4-7, 7-12 yaş grubu çocuklara kendilerinin öğrenip araştırabilecekleri bir alan hazırlayıp onlara yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri bir öğrenim programı hazırlamıştır.[3] Müzede hafta sonlarında oyun atölyeleri gerçekleştirilir[3]

Çocuklara uzayı ve evreni tanıtmak üzere bir planetoryum bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b mstfcglr16. "Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, Edirne". Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, Edirne. 25 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b c d e f "Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi". www.edirnevisit.com. 25 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 
  3. ^ a b "Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi" (PDF). 25 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 

https://www.edirnevisit.com/guide/detail/33/hasan-ali-yucel-cocuk-m%C3%BCzesi

https://edirnekultur.com/detay/hasan-ali-yucel-cocuk-muzesi

https://www.arkeolojikhaber.com/haber-edirne-hasan-ali-yucel-cocuk-muzesi-33731/

https://www.tursab.org.tr/apps/Files/Content/40a94279-c444-484c-8cb8-facaa20663f2.pdf