İçeriğe atla

Harriet (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harriet (film)
Harriet
YönetmenKasi Lemmons
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)Gregory Allen Howard
Oyuncular
MüzikTerence Blanchard
Görüntü yönetmeniJohn Toll
KurguWyatt Smith
DağıtıcıFocus Features (United States)
Universal Pictures(International)
Çıkış tarih(ler)i10 Eylül 2019 (2019-09-10) (TIFF)
1 Kasım 2019 (2019-11-01) (ABD)
Süre125 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$17 milyon
Hasılat$44 milyon[2][3]

Harriet, Gregory Allen Howard ile birlikte senaryosunu da yazan Kasi Lemmons tarafından yönetilen 2019 yapımı bir Amerikan biyografik filmidir. Filmde kölelik karşıtı Harriet TubmanCynthia Erivo canlandırırken, yardımcı rollerde Leslie Odom Jr., Joe Alwyn ve Janelle Monáe yer alıyor. Harriet Tubman hakkında bir biyografi yıllardır üzerinde çalışılan bir projeydi ve Viola Davis de dahil olmak üzere birçok aktrisin rol alacağı söyleniyordu. Erivo Şubat 2017'de kadroya dahil oldu ve oyuncu kadrosu ile ekibin büyük bölümü ertesi yıl kadroya katıldı. Çekimler Ekim-Aralık 2018 tarihleri arasında Virginia'da gerçekleştirildi.

Harriet dünya prömiyerini 10 Eylül 2019'da Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yaptı ve 1 Kasım 2019'da Focus Features tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Erivo'nun performansını öven ve filmi samimi ancak kalıplaşmış bulan eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı ve 17 milyon dolarlık yapım bütçesine karşılık dünya çapında 44 milyon dolar hasılat elde ederek orta düzeyde bir ticari başarı elde etti. Film, özellikle Erivo'nun Akademi Ödülleri, Altın Küre ve Screen Actors Guild'de adaylık elde etmesini sağlayan performansıyla çeşitli övgü ve adaylıklar aldı. "Stand Up" şarkısı için Erivo ve Joshuah Brian Campbell Oscar, Grammy ve Altın Küre adaylıkları aldı.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

1849 yılında Maryland, bir köle devleti, Araminta "Minty" Ross, özgür adam ile yeni evlenmiştir. John Tubman. Minty, annesi ve kız kardeşiyle birlikte Brodess plantasyonunda çalışan bir köledir. Rahip Green, itaati ve Tanrı'nın isteğini yerine getirmeyi öğütleyen vaazını bitirir. Minty'nin babası, Ben, aynı zamanda özgür bir adamdır, sahibi Edward Brodess'a Minty'nin annesi Harriet "Rit"'in 45 yaşındayken özgür bırakılması ve çocuklarının özgür doğması gerektiğini söyleyen bir avukat mektubuyla yaklaşır. John ve Minty bir aile kurmak ve çocuklarının özgür doğmasını istemektedir. Brodess öfkeyle mektubu yırtar.

Minty çaresizlik içinde Tanrı'ya Brodess'ı öldürmesi için dua eder ve Brodess'ın yetişkin oğlu Gideon tarafından yakalanır. Brodess kısa bir süre sonra ölünce, Gideon Minty'yi satışa çıkarır. Küçük bir kızken kafasına aldığı darbeden beri "büyüler" yaşayan Minty, özgürlüğe kaçarken kendini görür. Bu sahnelerin Tanrı'dan gelen görüntüler olduğuna karar verir ve kaçmaya karar verir. John, Minty'ye eşlik etmeyi teklif eder, ancak Minty onunla yakalanırsa özgürlüğünü kaybedeceğinden korkarak onu geride bırakır. Minty babasıyla buluşur ve ona yolculuğunda yardım etmesi için Rahip Green'e gitmesini söyler.

Minty bütün gece yolculuk eder ve Gideon ile atlı diğer adamlar tarafından takip edilir. Sonunda Gideon onu bir nehrin üzerindeki bir köprüde kıstırır, burada inancına hitap eder ve onu satmayacağına söz verir. Minty yine de atlar ve "özgür olmak ya da ölmek" isteğini ilan eder.

Minty'nin boğulduğu sanılır ancak Wilmington, Delaware'e ulaşmayı başarır ve kölelik karşıtı Thomas Garrett'ı bulur. Garrett onu Pennsylvania sınırına götürür ve Minty kalan 25 mili yürüyerek Philadelphia'ya gider ve burada Pennsylvania Kölelik Karşıtı Toplum başkanı William Still ile tanışır. William onu yeni bir özgür isim alması için teşvik eder ve o da annesinin adını Harriet, kocasının adını da Tubman olarak seçer. Harriet geçici olarak, özgür doğmuş bir kölenin kızı olan ve şu anda bir pansiyon sahibi olan Marie Buchanon'un evinde kalır.

Philadelphia'da bir yıl geçirdikten sonra Harriet William'a ailesini buraya getirmesine yardım etmesi için yalvarır. William ona kölelere yardım etmenin zorlaştığını söyler. Vazgeçmeyi reddeden Harriet, sahte belgelerle John'un çiftliğine ulaşmayı başarır ancak John'un yeniden evlendiğini ve bir çocuk beklediğini öğrenir. Yıkılan Harriet başka imgelemler görür ve babası tarafından bulunur. Harriet, anne babası ve kız kardeşi Rachel hariç, beşi Gideon'un çiftliğinden olmak üzere diğer dokuz köleyi güvenli bir yere götürür. Ertesi gün, Gideon yeni doğum yapmış olan Rachel'ı ve çocuklarını fark eder ve tehdit eder. Rachel, Gideon'a Harriet'in hayatta olduğunu ve kısa süre önce geri döndüğünü açıklar. Gideon bunun olası olmadığını düşünür. Bu arada Harriet, eylemlerinden dolayı Yeraltı Demiryolu komitesine kabul edilir.

Harriet, Yeraltı Demiryolu'nda bir kondüktör olarak köleleri özgürlüğe yönlendirmeye devam eder ve "Musa" olarak adlandırılır. Ancak Rachel bir ev kölesidir ve kaçmayacaktır çünkü Gideon çocuklarını satmıştır ve bir gün nerede olduklarını öğrenmeyi ummaktadır. Bigger Long için köle yakalayıcı olarak çalışan Walter ile tanışır ve onunla gitmeye karar verir. 1850'de Fugitive Slave Act kabul edilir, yani kaçan köleler özgür eyaletlerden geri getirilme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Harriet, Rachel'ın öldüğünü duyar.

Gideon, Harriet'in "Moses" olduğunu öğrenince çok öfkelenir. Marie'yi öldüresiye döven Bigger Long ile birlikte onu Philadelphia'ya kadar takip eder. Harriet daha sonra arkadaşlarının yardımıyla Kanada'ya kaçar. Babasının yakın bir tehlikede olduğuna dair bir öngörü aldıktan sonra Harriet geri döner ve her iki ebeveynini de kuzeye götürür. Zamanla Brodess çiftliği mali açıdan çöküşe geçer. Brodess'in dul eşi, kız kardeşinin çocuklarını yem olarak kullanarak Harriet'i yakalamaya yemin eder, ancak Harriet'in ekibi Gideon'un kardeşlerini alt eder ve kalan köleleri geri alır.

Son bir yüzleşmede Gideon, Harriet'i öldürmek üzereyken Bigger Long'u vurarak öldürür. Harriet daha sonra Gideon'u bastırır, ancak yaşamasına izin verir ve onun Amerikan İç Savaşı savaş alanında kaybedilmiş bir dava ve köleliğin günahı için savaşırken öleceği kehanetinde bulunur. Ona halkının özgür olacağını söyleyerek atını alır ve oradan uzaklaşır. Harriet daha sonra Combahee Nehri Baskını'nda 150 siyah askerden oluşan silahlı bir sefere liderlik eder. Sonsöz onun başarılarından bazılarını anlatır: Kişisel olarak 70'ten fazla köleyi özgürlüğüne kavuşturmuş, İç Savaş sırasında a Union casusluğu yapmış, Combahee Nehri Baskını'nda 150 siyah askere liderlik ederek 750'den fazla köleyi özgürlüğüne kavuşturmuş ve women's suffrage savunuculuğu yapmıştır. Yaklaşık 91 yaşında son sözlerini söyleyerek öldü: "Senin için bir yer hazırlamaya gidiyorum".

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Harriet". Toronto International Film Festival. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Harriet (2019)". Box Office Mojo. IMDb. Erişim tarihi: 19 Ocak 2020. 
  3. ^ "Harriet (2019) - Financial Information". The Numbers. Nash Information Services, LLC. Erişim tarihi: 19 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]