Hanya Katedrali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hanya Katedrali

Bakire Meryem Katedrali, Girit Hanya'nın eski şehir merkezinde bulunan bir Rum Ortodoks katedrali. Aslen Osmanlı yönetiminin geç döneminde, 1850 ila 1860 yılları arasında inşa edilmiştir.

Üç nefli olan kilisenin önceki kullanım döneminden kalma hamam kalıntıları kuzeybatı kısmında hala görülebilmektedir. Bu bölgede 11. yüzyılın başlarından kalma küçük bir kilise olduğu, bu kilisenin aynı yere depo inşa eden Venedikliler tarafından yıkıldığı düşünülmektedir. Türkler 1695'te Girit'i fethettiğinde, depoyu 1850'ye kadar faaliyet gösteren bir sabun fabrikasına dönüştürmüşlerdir.

Bina daha sonra Türk yetkililer tarafından Hanya Hristiyan cemaatine bağışlanmış ve 1861'de Kidonya Piskoposu tarafından bir kilise olarak açılışı yapılmıştır. Piskoposun evinin inşasının ardından kilise, katedral oldu.

Hanya Katedrali, iç kısım
Kilise içerisinde bir ikon

Kilisede, Antonios Revelakis, Antonios Vivilakis, E. Triolitakis ve Yoannis Stais gibi 19. yüzyılın tanınmış Girit ikon ressamlarının ikonları bulunmaktadır. İkonostasisteki bu ikonlardan bazıları yerel kuyumcular tarafından yapılmış gümüş kaplamalara sahiptirler. Orta nefin ikonostasisinin üstünde, ressam Kokotsis'in Aziz Petrus ve Pavlus freskleri vardır.

Kutsal alanın üstündeki kubbede, Meryem Ana'yı tasvir eden ve Nikos Yannakakis tarafından işlenmiş "Göklerden Geniş Olan" isimle fresk yer almaktadır.