Hannah Pick-Goslar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hannah Pick-Goslar
DoğumHanna Elisabeth Goslar
12 Kasım 1928(1928-11-12)
Tiergarten, Berlin, Almanya
Ölüm28 Ekim 2022 (93 yaşında)
Kudüs, İsrail
Eğitim
MeslekHemşire
Tanınma nedeniAnne Frank ile arkadaşlığı
EvlilikWalter Pinchas Pick
Çocuk(lar)3
Akraba(lar)

Hannah Elisabeth Pick-Goslar (doğum adı: Hanna Elisabeth Goslar ; 12 Kasım 1928 - 28 Ekim 2022), en çok yazar Anne Frank ile olan yakın dostluğuyla tanınan, Almanya doğumlu İsrailli bir hemşire ve Holokost'tan sağ kurtulan biriydi. Kızlar, Amsterdam'daki 6. Montessori Okulu'na (adını 1957'de Anne Frank'tan almıştır) ve ardından Yahudi Lisesi'ne gittiler. Bergen-Belsen toplama kampında tekrar buluştular Goslar ve küçük kız kardeşi, Kayıp Tren'den kurtarılarak savaştan sağ kurtulan tek aile üyeleriydi. Her ikisi de Hannah'nın çocuklar için hemşire olarak çalıştığı İsrail'e göç etti Holokost'un görgü tanıkları olarak anılarını paylaştılar.

Erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hannah Elisabeth Goslar, 12 Kasım 1928'de Berlin-Tiergarten'de Ruth Judith Hans Goslar ve Ruth Judith'in en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi.[1] Babası 1933 yılına kadar Almanya'da içişleri bakan yardımcısı ve bakanlığın halkla ilişkiler şefi (Leiter der Pressestelle) idi ve annesi bir öğretmendi. Ebeveynlerinin ikisi de gözlemci Yahudilerdi[2]

1933'te, Hitler ve Nazi Partisi'nin Reichstag'a seçilmesi ve Hitler'in Şansölye olarak atanmasının ardından, Hans Goslar hükûmet görevinden istifa etmek zorunda kaldı.[2] :12Şabat'ta evde kalmasına izin verecek bir iş bulamadığı İngiltere'ye taşınmak için başarısız bir girişimin ardından, Goslar ailesi Amsterdam, Hollanda'ya taşındı.

Goslar ailesi, Frank ailesine yakın yaşıyordu ve Anne, 1934'te her iki kız da anneleriyle birlikte market alışverişine gittiklerinde Anne ile tanıştı Her iki kız da 6. Montessori Okuluna gitti ve birbilerinin en iyi arkadaşı oldular. Hanna, Anne tarafından Hanneli olarak adlandırılıyordu. Daha sonra Amsterdam Jewish Lyceum [nl] gittiler Aynı bölgede yaşayan ancak farklı bir okula giden Susanne "Sanne" Ledermann ve daha sonra Ilse Wagner ve Jacqueline van Maarsen ile yakın arkadaştılar.[3]

Günlükte Anne, Hannah'nın evini görmek için harika bir manzara olarak tanımladı Anne, Hannah'nın genellikle çekingen ve sessiz olan ama düşüncelerini de dile getiren utangaç bir kız olduğundan bahsetmiştir. Günlükte Ilse Wagner'in Hannah'nın en iyi arkadaşı olarak görüldüğü de yazılmıştır. Anne ve Hannah'nın arkadaşlığına dayanan bir 2021 filminin vizyona girmesinin ardından medyada kafa karışıklığı arttı, ancak daha sonra Hannah'nın Anne'i en iyi arkadaşı, Ilse'nin ise Hannah'yı kendi en iyi arkadaşı olarak düşündüğü açıklandı. Frank'in Genç Bir Kızın Günlüğü'nde Frank'in acı çektiği ve Anne'den yardım istediği bir "Haneli" rüyası gördükten sonra Frank, esaret altındaki arkadaşı için nasıl empati hissettiğini ayrıntılarıyla anlatan birden fazla giriş ekliyor. Hanna'nın kız kardeşi Rachel Gabriele ("Gabi") 25 Ekim 1940'ta Amsterdam'da doğdu Annesi 1942'de üçüncü çocuğunu doğururken öldü; bebek de öldü.

Tutuklama ve toplama kampı[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 1943'te Hannah, babası, anne tarafından büyükanne ve büyükbabası ve küçük kız kardeşi tutuklandı ve büyükbabasının Kasım 1943'te kalp krizinden öldüğü Westerbork geçiş kampına gönderildi. Aile, Şubat 1944'te Bergen-Belsen toplama kampına götürüldü Hannah, ailesinin yanlarında Filistin pasaportları olduğu için kampın ayrıcalıklı bir bölümündeydi. Ocak ve Şubat 1945 arasında, kampın diğer tarafında daha az ayrıcalıklı bir mahkum olan Anne Frank ile kısa bir süre bir araya geldi. Savaştan sonra Hannah, çitin arkasından Auguste Van Pels ile konuştuğunu ve Anne'nin diğer tarafta olduğunu öğrendiğini söyledi. Hannah, içinde biraz yiyecek olan bir paketi Anne için dikenli telin üzerinden attı, ancak başka bir mahkum onu yakaladı ve Anne'ye vermedi. Hanna birkaç gün sonra, içinde biraz ekmek ve çorap olan bir paketle iki bölümü ayıran saman dolu dikenli tel çitin üzerinden bir kez daha çite geldi Hannah ve Anne'nin toplam üç kez bir araya ɡelebildiler Anne'in sonunda paketi yakaladığı ɡörüşmede, Hannah'nın onu son görüşüydü .

Hans Goslar 25 Şubat 1945'te ve kayınvalidesi Therese Klee 25 Mart 1945'te öldü Hannah ve kız kardeşi, Bergen-Belsen'de on dört ay hayatta kaldı Kayıp Tren'den sağ kurtulan diğer kişilerle birlikte kurtarıldılar. Hasta ve yetersiz beslenen kız kardeşler, Shilda belediye başkanının evinde geçici bir sığınak buldular.

Daha sonraki yaşamı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Rus yetkililer, Amerikalıların Goslar ve kız kardeşini Haziran 1945'in sonunda kaydettirmesine izin verdi ve onlar Amsterdam'a döndü. Eylül ayının sonuna kadar hastanede kaldı ve Aralık ayında bir sanatoryumda iyileşmesi için İsviçre'ye gönderildi. Daha sonra Basel'de okulu bitirdi Mayıs 1947'de, 30 Mayıs'ta geldiği İsrail'e gitme sertifikası aldı İlk üç ay orada bir çocuk evinde yaşadı, günün yarısında çalıştı ve diğer yarısında hemşire olmak için eğitime başlamak için gerekli olan İbraniceyi öğrendi. Ekim ayında çocuk hemşiresi olmak için Kudüs'te eğitime başladı ve Bikkur Holim Hastanesinde hemşire olarak çalıştı.

Goslar, Dr. Walter Pinchas Pick ile evlendi; çiftin üç çocuğu oldu ve Kudüs'e yerleşti On bir torunu ve 31'den fazla torunu vardı Yine kız kardeşi ile Almanya'daki yerlerine döndü ve öğrencilere Holokost anılarını anlattı. 2019'da Uedelhoven'da Anne ve Anne Frank ağacının anısına bir ağaç dikerek Alman girişimi Zeichen gegen Rassismus und Antisemitismus'u destekledi Zeitzeugen derneğinde bir görgü tanığıydı.

Pick-Goslar, 28 Ekim 2022'de İsrail'in Kudüs kentinde, 93 yaşında evinde öldü .

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Pick-Goslar, Anne Frank ile ilgili birkaç belgeselde yer aldı, ilk olarak Willy Lindwer, Laatste Zeven Maanden van Anne Frank'ın (The Last Seven Months of Anne Frank) 1988 Emmy Ödüllü belgeselinde yer aldı. 1995 tarihli Anne Frank'ın Hatırladığı belgeseli ve 2008 tarihli Anne Frank'ın Sınıf Arkadaşları belgeseli için bilgi sağladı[4] Holokost yazarı Alison Leslie Gold'un 1997 tarihli Memories of Anne Frank: Reflections of a Childhood Friend[5] adlı kitabı, Hannah ile yapılan kapsamlı röportajlara dayanmaktadır. 2009 televizyon filmi Mi Ricordo Anna Frank bu kitaba dayanmaktadır.

Pick-Goslar'ın hayatı ve Anne Frank ile yakın dostluğunun kurgulanmış bir anlatımı olan En İyi Arkadaşım Anne Frank, 2021'de yayınlandı .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hannah Goslar Remembers: A Childhood Friend of Anne Frank (İngilizce). Bloomsbury. 1998. s. 80. ISBN 978-0-7475-4026-7. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  2. ^ a b The Last Seven Months of Anne Frank (İngilizce). Knopf Doubleday Publishing Group. 1 Temmuz 1992. s. 12. ISBN 978-0-385-42360-1. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  3. ^ The Diary of a Young Girl: The Definitive Edition (İngilizce). Doubleday. 1995. s. 2. ISBN 978-0-385-47378-1. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Classmates of Anne Frank". IMDb. 28 Kasım 2008. 2 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Memories of Anne Frank: Reflections of a Childhood Friend (İngilizce). Scholastic. 1997. ISBN 978-0-590-90722-4. 15 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]